Ana & The Changes: Šaroliko i opuštajuće

  618

  Ana & The Changes

  Differences

  Datum izdanja: 06.09.2019.

  Izdavač: Pop Depresija

  Žanr: Americana, indie folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Take my hand
  2. Expectations
  3. I turned 30 yesterday
  4. Beneath my lungs
  5. Ice cream
  6. Differences
  7. You said
  8. Took care of you
  9. Took care of you (outro)
  10. Stay with me (live)

  Prije tri godine kantautorica Ana Ćurčin izdala je svoj prvi album “Sketches of Belonging” koji je značio proboj na regionalnu kantautorsku scenu. Album je bio jako dobro primljen i od strane publike i od kritike jer je bilo jasno da se radi o talentiranoj i kvalitetnoj glazbenici. Ove godine Ana je izdala album “Differences”, uz promjenu da sada nastupa kao Ana & The Changes. Bend koji je okupila čine suradnici s prvog izdanja Goran Antović i Marko Cvetković te Marko Benini. Albumu su pridonijeli i Ivana Vukmirović, koja je odradila prateće vokale te Nataša Guberinić koja je odsvirala kazoo na jednoj numeri. Za produkciju, snimanje, miks i mastering zaslužan je Goran Antović, kao i za sve klavijature na albumu. Marko Benini na bubnjevima je, a Marko Cvetković na basu.

  Razliku u zvuku albuma donijela je i električna gitara što ju je Ana odsvirala uz akustičnu. To je promjena i za nju kao autoricu, kao i za stilske i žanrovske odrednice albuma. Prvi je album bio americana i akustičan, dok je “Differences” fluidniji te se kreće u raznim smjerovima i stilski i zvukom. Osim klasične americane, čujemo i blues, jazz, soul i neke funky primjese. Estetika albuma ne počiva na jednom stilu. Šarolikost žanrova i stilova donijela je zabavan album koji se sluša u dahu bez praznog hoda i suvišnih dijelova. Vokalno je Ana sigurna, čvrsta i samouvjerena, dok je interpretativno raznovrsnija nego na prvom izdanju.

  Muziku podržava

  “Take My Hand” bio je prvi singl i otvara album. Počinje akustično da bi se u refrenu probile klavijature te donijele harmoničan i privlačan zvuk. Ova numera otvara vrata u priču o odnosima, razlikama, prihvaćanju razlika i kako one mogu biti i kamen spoticanja u odnosu, kao i njegova ljepota. To je, ukratko, ključni motiv albuma. Kako album odmiče kao da se tematski nastavlja numera na numeru pa tako slijedi “Expectations”, koja govori o očekivanjima koja imamo jedni od drugih. Zvukom je laganija pa dolazi do izražaja Anin vokal. “Beneath My Lungs” najprodornija je i najzanimljivija na albumu. Pomalo blues, pomalo americana i lijepo aranžirana i producirana. Općenito je velika vrlina izdanja što je produkcija odmjerena pa se osjeti čistoća zvuka i vokala, njihova skladnost i snaga.

  “Ice Cream” je melankolično-nostalgična, kao i “You Said”, koja je najdirektnija što se tiče ljubavne tematike. Naslovna “Differences” ima i note funka i soula, hektična u pozitivnom smislu, iskreno otpjevana jer upravo ona nosi motiv albuma. Za kraj je ostavljena “Stay With Me” u live verziji. Na ovoj numeri primjetna je sva snaga i ljepota vokala Ane Ćurčin, uz pohvale bendu koji je prati u senzibilitetu. Ana & The Changes i album “Differences” donose još jednu lijepu priču na regionalnoj kantautorskoj sceni i pokazuju koliko su kvalitetni i jaki te su napravili odličan album za nadolazeće jesenske dane – nostalgičan, pomalo melankoličan, a u isto vrijeme opuštajuć i zabavan.

  Muziku podržava