Americana dragulji s granice

  1879

  Calexico

  Algiers

  Datum izdanja: 10.09.2012.

  Izdavač: Anti Records

  Žanr: Alternative, Americana, Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Epic
  2. Splitter
  3. Sinner in the Sea
  4. Fortune Teller
  5. Para
  6. Algiers
  7. Maybe On Monday
  8. Puerto
  9. Better and Better
  10. No Te Vayas
  11. Hush
  12. The Vanishing Mind

  Alt.country melankoličari zvani Calexico na svom sedmom konvencionalnom studijskom albumu (dakle, ne računaju se ‘soundtrackovi’) stvaraju, sviraju i pjevaju pjesme refleksivnog karaktera koje tek ugrubo možemo svrstati u neki fah.

  Ovo ‘alt.country’ tek je vrlo gruba smjernica onog što Calexico na “Algiersu” svira, a sviraju sve u 16. U skladu sa svojim imenom (Calexico je grad na granici Kalifornije i Meksika sa strane Kalifornije) kombiniraju se latinoamerički ritmovi, meksičko limeno propuhivanje i angloamerička folk-rock tradicija – taj podatak nije nepoznat njihovim poštovateljima, no unutar tih zadanih okvira, Calexico ima snage da isporuči razna iznenađenja.Njihov novi album “Algiers” donosi pjesme slabije udarne doze, ali produljenog djelovanja, a dragulji su razasuti posvuda po 47 minuta dugom albumu: buffalospringfieldovska “Splitter“, naslovni instrumental, te “Maybe On Monday“, “Better and Better” i “The Vanishing Mind” samo su neki koji će zapeti za uho.Pjesme inficirane latinoameričkim glazbenim virusom su mrvicu življe, bogate nepravilnim ritmovima, s limenim puhačima kao šlagom na vrhu ukusne torte. Stvari iz angloameričke tradicije su ponešto mirnije, introspektivnije i tiše, s time da u nekim brojevima, kao što je to slučaj u uvodnoj “Epic“, gospoda Burns i Convertino uspijevaju povezati ritam i kinematiku latino strane s introspekcijom angloameričke tradicije.

  U “Sinner in the Sea” ostvaruje se harmoničan, ali umjetnički uzburkan suživot tužnih meksičkih truba, podrhtavajućih ritmova i pedal steel gitara. Slično se, s još većim uspjehom može čuti u naslovnoj pjesmi, a “Maybe On Monday” ima veliku šansu postati jak koncertni adut. Prava poslastica nalazi se na kraju: meditativna, introvertirana, prozračna i hipnotička “The Vanishing Mind” odaje članove grupe kao majstore nijansiranja i stvaranja atmosfere, koji naoko lijeno, uspijevaju držati elegičnu napetost do kraja.

  Ovim albumom Calexico još jednom dokazuje da granice služe spajanju, a ne razdvajanju.

  Muziku podržava