Album za višekratno slušanje

  1531

  Side Project

  Things Which No One Else Should Know About

  Datum izdanja: 04.09.2015.

  Izdavač: OSA Media

  Žanr: Alternative, Elektronika, Indie Pop, Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. 1
  2. Skin
  3. Billy (Electricity)
  4. Unify feat. Nikol
  5. Memories
  6. Things Which No One Else Should Know About
  7. Glitter
  8. Away
  9. Everything Stops
  10. Bodies Say It All
  11. Alive
  12. 12 feat. Nikol
  13. Empathy

  Potpuno je jasno da mračnjaci jako dobro prolaze u našim krajevima.

  Zašto je tome tako, ne znam, ali Side Project je na dobrom putu da postane ‘ono naše’ koje ide tim putem.Side Project su duo koji se bavi elektro/synth-popom. Oni to nazivaju graveyard popom i složio bih se s tom etiketom. Sve je mračno, sanjivo, dojmljivo, intrigantno… Prva asocijacija, a vjerojatno mnogima i jedina, nakon preslušavanja albuma “Things Which No One Else Should Know About” bit će londonski The xx i njihova vizija electro indie popa. Sve je minimalističko s dosta ujednačenim vokalima gdje zapravo atmosfera vodi glavnu riječ.

  Osim The xx, naravno da bi mogli pronaći još cijeli spektar uzora i utjecaja, ponajprije bi to bili bendovi koji se bave mračnijom glazbom, ali tu ima i bendova koji su se počeli poigravati s electropopom prije 30-ak i više godina, poput Depeche Modea i mnogih njihovih suvremenika.

  Muziku podržava

  Naravno, da sve bude fino zaokruženo, tekstovi na “Things Which No One Else Should Know About” su dovoljno upečatljivi da ponude svoj obol u ukupnoj slici albuma. Oni su osobni, najčešće ljubavni, a imamo i mnoga propitkivanja o vlastitim problemima što u cjelini odlično odgovara s glazbenim podlogama koje nam duo nudi.

  Uvod u album je vrlo intrigantan, prva pjesma je jednostavno nazvana “1” i ona nas uvlači u pomalo mistični svijet elektropopa na Side Project način. Na nju se nadovezuje “Skin” koja bi gotovo sigurno postala ogroman hit da bend dolazi s Otoka. Ovako kad dolaze samo iz Hrvatske, moraju biti spremni da ih čeka mnogo trnovitiji put.

  Problem albuma nastaje nakon nekoliko stvari kad se ta atmosferična slika bendu obije u glavu. Maksimalno usporeni ritam pjesama daje jednu dozu repetativnosti kojoj su malo previše podlegli, pa bi bilo mnogo bolje da su u nekom trenutku ubacili nešto čime bi barem malo razdrmali konstantu. Naravno, poklonicima žanra i minimalizma to neće nimalo smetati.

  Mnogi su već počeli proglašavati “Things Which No One Else Should Know About” kao nešto najbolje što nam se dogodilo posljednjih ne znam koliko godina. Mene se to nije toliko dojmilo, ali ipak moram priznati da je Side Project napravio zanimljiv album koji je vrijedan višekratnog slušanja.

  Često znamo govoriti ‘svjetsko, a naše’ i to je ovdje bio jedan od očitih pokretača. Anja i Luka jasno daju do znanja da poprilično slušaju modernu svjetsku produkciju i prema tome su fino izradili svoj glazbeni ukus što ih je natjeralo na kreativu koja nam je ponuđena kroz ovih 13 skladbi.

  Cjelokupna slika je potpuno jasna, Side Project ima svoju publiku samo se međusobno trebaju otkriti. Ako je The xx u Šibenik doveo nekoliko tisuća ljudi zbog jednog riffa, zašto ne bi Side Project napravio još bolju stvar kad zvuči barem jednako dobro kao i oni, ako nisu i bolji.

  Muziku podržava