Album ‘star’ desetak godina

  1754

  Stereo MC's

  Paradise

  Datum izdanja: 29.08.2005.

  Izdavač: Grafitti / Trolik

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Warhead
  2. Set It Off
  3. First Love
  4. Sun
  5. The Fear
  6. Float On
  7. Paradise
  8. Prime Time
  9. I Feel You
  10. Breath Out
  11. Out Of Control

  Na svjetskoj glazbenoj sceni Stereo MC’s pojavili su se prije šesnaestak godina, a globalni uspjeh postigli su početkom 90-ih s albumom “Connected”. Nakon njega, bilo je potrebno punih 9 godina da snime slijedeći, “Deep Down And Dirty”, a četiri godine iza toga (krajem ovog kolovoza), izdali su i svoj peti studijski album – “Paradise”.

  Kao odgovor na američki proizvod – rap, stvorili su prepoznatljiv zvuk – fuziju elemenata hip-hopa, acid housea, funka i tko zna čega sve ne, čega je “Connected” reprezentativni primjer. No, nakon toga dugoočekivani “Deep Down And Dirty” niti jednom pjesmom nije uspio ni dostići, a kamoli nadmašiti neku od uspješnica, kao što su istoimeni singl “Connected”, “Step It Up” ili “Ground Level”. Takvom silaznom putanjom nastavlja i “Paradise“.

  Uvodna “Warhead” pokazuje da su i dalje ostali koliko-toliko vjerni svom stilu, no kako pjesme teku dalje, sve je jasnije da su album snimili iz svih drugih razloga osim onog da stvaraju nešto novo i bolje. “First Love” svakako je najveće razočaranje na albumu. Nešto sporiji ritam i patetični ljubavni tekstić još bi se i dali progutati, no kad je u pitanju par iznimno sladunjavih rečenica izvedenih piskutavim sintetičkim glasićem – nema milosti. Žalosno je da jedan takav bend, koji si je u jednom (davnom) trenutku osigurao zaista visoki rejting, poseže za efektima koji upravo doživljavaju svoj vrhunac kod njemačkih distributera melodija za mobitele (ako pratite koji od njihovih satelitskih programa, sigurno znate o čemu pričam).

  Muziku podržava

  The Fear” nešto više stavlja akcent na vokalne mogućnosti njihove pjevačice, ujedno dajući soulu malo veći utjecaj nego na ostatku albuma, dok se “Don’t Know“, naslovna “Paradise” i “Prime Time” itekako oslanjaju na baštinu sa “Connnecteda”. “Out Of Control” svojim hipnotičkim zvukom odjavljuje album, koji ustvari niti u jednom trenutku nije pokazao nikakav pomak. Zapravo je to jako čudno, budući da Britanci inače imaju itekako razvijenu plesnu scenu koja konstantno hrli naprijed, a činjenica je i da su upravo Stereo MC’s svojedobno bili na njenom čelu.

  Da je “Paradise” kojim slučajem izašao otprilike 1997. godine, na pola puta između “Connected” i “Deep Down And Dirty”, zvučao bi izvrsno. Ovako, skoro desetak godina prekasno, zvuči tek kao nespretna reciklaža materijala pronađenog po starim ladicama…

  Muziku podržava