Album za sanjarenje, ali i izrazito budna stanja

  1059

  Cigarettes After Sex

  Cigarettes After Sex

  Datum izdanja: 09.06.2017.

  Izdavač: Partisan Records

  Žanr: Pop, Shoegaze

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. K.
  2. Each Time You Fall In Love
  3. Sunsetz
  4. Apocalypse
  5. Flash
  6. Sweet
  7. Opera House
  8. Truly
  9. John Wayne
  10. Young & Dumb

  Cigarettes After Sex postali su You Tube senzacija sa singlom “Nothing’s Gonna Hurt You Baby”. Kako to već ide, pregledi su rasli, pjesma je izazivala oduševljenje svojim hipnotičnim, sanjivim i atmosferičnim zvukom, a ime benda samo je pridonijelo cijeloj priči pa se s uzbuđenjem čekao album prvijenac. Bend čine Greg Gonzalez, osnivač i ključni pokretač (vokal, gitara), Phillip Tubbs (sintisajzer), Randy Miller (bas) i Jacob Tomsky (bubnjevi). Svoj prvi EP izdali su 2012., nazvan jednostavno “I”. Polako su se ušuljali na glazbenu scenu i svakim novim singlom privlačili pozornost i publike i kritike.

  Eponimno izdanje i debitantski album donose, prema riječima Grega Gonzaleza, roman o bendu kao cjelovitu priču nakon kratkih rezova kojima su zadirkivali slušatelje. Nadalje, naglasio je kako je htio da album bude cjelovito djelo u kojem se neke slike ponavljaju, kao da je riječ o jednom svijetu i cjelini. Album nije kompletan samo zato jer je dugosvirajuće izdanje, nego zato što sadrži kompletnu sliku onoga što bend želi predstaviti o sebi s jedne strane, dok ujedno sadrži tematski sklop oko kojega se plete priča. Ambijentalnost, atmosferičnost i sanjivost uspjele su na svakoj stvari. Tekstovi su ljubavne i seksualne tematike, no s jednim suptilno ironičnim i sarkastičnim pristupom.

  Greg Gonzalez ne piše kao da je sretan ili pak razočaran, nego doslovno secira svoja ljubavna iskustva i poigrava se njima, bez samosažaljenja ili taštine. Androginost njegova vokala savršeno je upotpunjena androginošću tekstova pa se može reći da je ovaj album zanimljiv i s tog aspekta.

  Muziku podržava

  S obzirom da je isticao Trinity Session, Red House Painters i Cocteau Twins kao svoje glazbene uzore, nimalo ne čudi činjenica da je bend pokupio njihov zvuk i stil pa Cigarettes After Sex zvuče kao ambijentalni dream pop bend s noirovskim štihom i sanjivom melankolijom koja čini okosnicu njihova zvuka. Poigravanje s imaginarijem androginoga i liminalnoga vidljivo je već u naslovima pjesama, pa onda i u tekstovima.

  Album otvara “K.” i počinje tako da se stvara dojam puštanja dima na pozornicu na kojoj će Greg i ekipa odsvirati svoje hipnotične pjesme. Synthevi su suptilni na ovoj stvari, no kako će album odmicati postajat će intenzivniji. “K.” je zapravo Kristen pa je riječ o ljubavnoj pjesmi s jakim motivima i slikama gradskoga života i susreta u njemu. “Each Time You Fall In Love” zvuči lynchovski, kao soundtrack zaljubljenosti koja je zapravo noćna mora (“Each time you have a dream you never know what it means, You see that open road & never know which way to go”).

  Ljubavno-seksualna tematika eskalira u “Apocalypse”, koja zapravo i govori o tome da je svaki susret mala apokalipsa i nestajanje u drugome. Potpuno emotivno nabijena i intenzivna, ova stvar najbolji je indikator priče albuma. “Truly” jedina ne zvuči toliko melankolično jer u njoj je sanjivost upravo svježa i radosna. Ovo je najpozitivnija numera albuma, što se tiče teksta i zvuka.

  Pred kraj albuma bend je pokazao svoj smisao za ironiju u numerama “John Wayne” i “Young & Dumb”. Prva je izrazito ljubavna i promatra ljubav kao liminalni fenomen i suptilno ludilo, dok druga zaključuje album na način koji ne ostavlja sumnje da Cigarettes After Sex nisu samo bend za sanjarenje, nego i za izrazito budna stanja. “I wanna go where girls are young and dumb” i “You’re the patron saint of sucking cock” stihovi su koji govore dovoljno o priči kojom je zaključen album.

  Cigarettes After Sex sviraju shoegaze i dream pop na svjež način te imaju distinktivan zvuk kojim će se odvojiti od potencijalno sličnih bendova. Iako se album može činiti kao jedna pjesma koja se ponavlja, to je pjesma koju slušate na repeat i ne želite da tako brzo završi.

  Muziku podržava