Album koji s pravom nosi naslov “Live”

  1040

  Ritual

  Live

  Datum izdanja: 27.02.2006.

  Izdavač: Tempus Fugit / Trolik

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Vision Quest
  2. What Are You Waiting For
  3. Thyphoons Decide
  4. Really Something
  5. Moomin Took My Head
  6. Infinite Justice
  7. Humble Decision
  8. Once The Tree Would Bloom
  9. Did I Go Wrong
  10. Think Like A Mountain
  11. Solitary Man
  1. Dinosaur Spaceship
  2. Eplosive Paste
  3. Acoustic Medley (feat.: A Little More Like Me, The Way Of Things,…)
  4. Mother You’ve Been Gone For Much Too Long
  5. Do You Wanna See The Sun
  6. Big Black Secret
  7. Seasong For The Mooming Pappa

  Nakon tri studijska albuma, objavljen je i prvi koncertni dvostruki album švedske grupe Ritual koja svojim stvaralaštvom uspješno isprepliće dvije naizgled nespojive kategorije: keltski i skandinavski folklor s progresivnim rockom. 18 pjesama snimljeno je za vrijeme njihove europske turneje u travnju 2004., na koju su se otisnuli zajedno sa svojim velikim prijateljima i sunarodnjacima, grupom Anektoden.

  Live” mješavina je folka, progresivnog rocka, popa, pa čak i progmetala što stvara originalan zvuk kreiran od strane vrsnih glazbenika, zanimljivih instrumenta (nisu samo gitare u igri i klavijature u igri, već i mandoline, buzuki, nyckelharpa (vrsta frule)) i prvenstveno izražajnog vokala Patrika Lundströma (iz grupe Kaipa, ogranka obiteljskog stabla grupe The Flower Kings) koji s Ritualom pokazuje za što je sve glasovno sposoban, podsjećajući u najboljim trenucima na Freddieja Mercuryja (“Moomin Took My Head“).

  Nasmijat ćete se kad pročitate da je upravo Patrik Lundström 1997. pjevao back-vokale u pjesmi “Bara Hon Älskar Mig” grupe Blond, švedskoj predstavnici na Euroviziji. Jasno, i stihovi pjesama vuku naslijeđe iz nordijskih saga (“Seasong For The Moomin Pappa“) stvarajući tako, uz upotrebu navedenih nekonvencionalnih instrumenata, jednu fantastičnu, gotovo mističnu atmosferu.

  Većina pjesama je s njihovog trećeg studijskog albuma “Think Like A Mountain” iz 2003. i s prvog iz 1995., u biti neimenovanog albuma, ali poznatog pod nazivom “Ritual”, a svega četiri su s drugog “Superb Birth” iz 1999. Upravo je prvi album, više orijentiran k folku, zaslužan što uživo imamo priliku čuti genijalnu devetominutnu svirku (“Acoustic Medley“) na akustičnim instrumentima pokrivši tako sve najvažnije pjesme prvijenca.

  Muziku podržava

  Premda su pokrivene sve najbitnije pjesme Ritualovih albuma (zeppelinska “Infinite Justice” kompletna 11-minutna verzija “Solitary Man“, “Superb Birth“, “Dinosaur Spaceship“, “Typhoons Decide” koja je svakako vrhunac albuma, “What Are We Waiting For” s Lundstromövim manijakalnim pjevanjem), iznenađenje večeri svakako je uvodna “Vision Quest“. Naime, pjesmu je moguće naći samo na debi albumu objavljenom za japansko tržište.

  Koncert nabijen energijom, prožet humorom i zabavom, odjeven u odijelo progresivnog rocka sa zakrpama drugih žanrova koji se međusobno isprepliću i nadopunjuju, zagarantirano će pružiti više zabave od ovih vremenom ograničenih sat i pol.

  Muziku podržava