Agnes nastavlja očaravati

  707

  Agnes Obel

  Citizen Of Glass

  Datum izdanja: 21.10.2016.

  Izdavač: Play It Again Sam

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Strech Your Eyes
  2. Familiar
  3. Red Virgin Soil
  4. It’s Happening Again
  5. Stones
  6. Trojan Horses
  7. Citizen Of Glass
  8. Golden Green
  9. Grasshopper
  10. Mary

  Danska kantautorica Agnes Obel ove je godine izdala svoj treći album.

  Naslov “Citizen Of Glass” referira na koncept gläserner bürgera, odnosno građanina od stakla. Koncept ima intimnu i političku dimenziju jer referira na situaciju u kojoj osoba postaje potpuno transparentna i vidljiva u javnom prostoru. Prije svega misli se na tijelo kao objekt zdravstvene politike.Zanimljivost je i naslovnica albuma koja prikazuje distorzirane i multiplicirane portrete Agnes Obel dok su na prva dva naslovnice bile čisti portreti.Na prva dva albuma, “Philharmonics” i “Aventine”, Agnes je inzistirala na jednostavno koncipiranim folk pjesmama s klavirom u prvom planu. Budući da je odrasla svirajući klavir, kako su joj roditelji bili glazbenici, to se odrazilo na njezinu karijeru. Na aktualnom albumu još je više pojačala igru s instrumentima pa se tako na njemu nalaze čembalo, čelesta, spinet i trautonium, koji je najzanimljiviji. Trautonium je električno glazbalo čija je najpoznatija primjena bila u Hitchcockovim “Pticama”, korištena upravo za prikaz ptičjega glasanja. Ovaj je instrument jako kompleksan i koristi se za izražavanje složenijih ekspresija. Stoga je i zvuk malo kompleksniji nego na ranijim izdanjima, ali i dalje čist i prozračan. Stilski je ponajviše folk, ali dovoljno eteričan i magičan da bude i više od toga.“Citizen Of Glass” malo je umjetničko djelo u kojem se Agnes ogoljela, kao da je i sama od stakla i njezin vokal zvuči kristalno i nježno te s njim može činiti što želi, a to je na ovom albumu i napravila.

  U prvom je planu odnos prema drugome. Agnes je često isticala kako pjeva o ljubavi i krivnji i upravo je krivnja ključan pojam jer ispovjedni ton njenih albuma služi tome da raščisti sa samom sobom i drugima. Jednostavnost njezinog izraza vidljiva je u svakoj pjesmi. Tekstovi su zreli i promišljeni, ali lišeni pretjerivanja, hermetičnosti i kompleksnosti. Direktni su i iskreni, ali ne i patetični, nego elegantni i profinjeni. Agnesina glazbena obrazovanost evidentna je i u tekstovima i u izvedbi.

  Muziku podržava

  Prekrasno aranžirana “Familiar” najveći je hit albuma, s violinama i raznim instrumentima koje će prepoznati samo pravi poznavatelji glazbene umjetnosti. Prepoznatljivi su, svakako violina i violončelo i stoga ovu stvar čine hipnotičnom i eteričnom. Nezaboravna melodija ove numere koja nastavlja opsjedati i nakon slušanja, može se protegnuti i na ostatak albuma. Na primjer, “It’s Happening Again” zvuči kao da je pjeva sirena ili neko drugo mitološko biće. Agnesin glas jednostavno je toliko prodoran, ali ne intenzitetom, nego nježnošću i suptilnošću.

  Kada u “Trojan Horses” pjeva “Seek what I seek in a blinding flash, these bare bones are made of glass “, Agnes sabire sam sukus albuma. Svjetla kojima smo okruženi prodiru kroz naša staklena tijela i malo toga ostaje što možemo sačuvati kao privatnost i intimnost. Na albumu je osjetan i strah od te činjenice, ali i hrabrost suočavanja koju Agnes transformira u glazbu (“Red Virgin Soil”, “Golden Green”).

  Naslovna pjesma najemotivniji je moment albuma koja završava stihom “And no lovers sin can reverse what will begin”. Dakle, kao i na prijašnjim albumima, Agnes pjeva o ljubavnim odnosima, ali na ovom je koncept još proširen te promatran iz zrelije perspektive.

  “Citizen Of Glass” divan je album divne kantautorice kristalno čistoga glasa, pametnih tekstova i jednostavnoga zvuka koji je njezino najzrelije i najosmišljenije izdanje dosad. Agnes ne može podbaciti jer jednostavno očarava sa svakim novim izdanjem.

  Muziku podržava