Achtung, Coldplay

  3102

  Coldplay

  Mylo Xyloto

  Datum izdanja: 24.10.2011.

  Izdavač: Parlophone / Dallas Records

  Žanr: Alternative, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mylo Xyloto
  2. Hurts Like Heaven
  3. Paradise
  4. Charlie Brown
  5. Us Against the World
  6. M.M.I.X.
  7. Every Teardrop Is a Waterfall
  8. Major Minus
  9. U.F.O.
  10. Princess of China
  11. Up in Flames
  12. A Hopeful Transmission
  13. Don’t Let It Break Your Heart
  14. Up with the Birds

  20 godina nakon izdavanja albuma U2 “Achtung, Baby” bend kojeg vole uspoređivati s U2 izdaje album sličnog artističkog pomaka.

  Coldplay na “Mylo Xyloto” baštini electro-pop i u tim se vodama sasvim solidno snalaze. Pjevač Chris Martin sa svojim je odredom posložio ploču koja ima i glavu i rep, dok bismo se po pitanjima dubine mogli svađati.“Rad me iscrpio”, “Ne znam, možda nam je ovo zadnja ploča”, “Osjećao sam se depresivno, pa što?”, jadao se Martin sućutnim novinarima. Pritisak i prevelika očekivanja nešto je što svakako može slomiti svakoga, no ako je Martin preživio prve četiri ploče (sve sami bestseleri), čerečenje po žutoj štampi (ima poznatu ženu, koja je usto i dobra glumica), sastavljanje petog albuma mu ne bi trebalo teško pasti. Uostalom, egzistenciju je riješio, kredite poplaćao, familiju skućio.“Mylo Xyloto” po svim je kriterijima nova stranica u karijeri benda. To je paradoksalna ploča, jer debelo zalazi u polje onog dijela pop-glazbe koji nije baš cijenjen i opako se igra s mogućnošću da se prozove ‘kuruza’, a s druge strane, preuzima na sebe mnogo umjetničkog rizika.

  Primjerice, kad su Martin i dečki kretali s bendom, jedna od koordinata bili su im Radiohead i Travis. A sada? Tko to pjeva s Martinom na pjesmi broj 10? Björk? PJ Harvey? Cat Power? Ma jok, Rihanna. “Princess of China” sasvim je fina pjesma, u koju se Rihannin vokal pristojno uklopio (nikad nisam mislio da ću to napisati). Istini za volju, dečki su još na ploči koristili malo riječi od “Anthem” Leonarda Cohena.

  Muziku podržava

  Dakle, od Cohena do Rihanne, Coldplay je snimio 14 pjesama (neke su prisutne samo kao fragmenti) koje čine suvislu cjelinu i koje imaju snagu navući skeptika na temeljitije slušanje i proučavanje, što je za bend u njihovoj situaciji bitna stvar. Momci su upoznati sa zakonitostima i pravilima electro-žanra (koji trik im je dao Brian Eno) i to su ruho obukli bez pucanja po šavovima i stiskanjima između nogu. Duboke, osobne priče i velike metafore ostavljene su za drugu prigodu, ovdje je na redu samo dobra zabava. Zanatski su dečki napravili pravu stvar, no možda je najgore u cijeloj priči da je ovo ploča benda koji se zove Coldplay i većini svekolikog slušateljstva će to ime izazivati neke konotacije, od kojih su neke povoljne, neke nepovoljne, ali uglavnom sve pojednostavljene i stereotipizirane.

  Možda je najbolji izlaz iz te situacije složiti blještav, šljokičast, eskapistički album koji opako koketira sa svim što se sada dopada mladima, ali nema viziju dopasti se mladima pod svaku cijenu, kao što je tu dilemu riješio U2 prije 20 godina. Ruku na srce, “Mylo Xyloto” nije “Achtung Baby”, ali je ploča koja će hrabro podastrijeti neka nova rješenja i neke nove zvukove grupe Coldplay.

  Muziku podržava