2007: Odiseja u Sveznajućem Svemiru

    2051

    Devin Townsend

    Ziltoid the Omniscient

    Datum izdanja: 21.05.2007.

    Izdavač: Inside Out / Trolik

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. ZTO
    2. By Your Command
    3. Ziltoidia Attaxx!
    4. Solar Winds
    5. Hyperdrive
    6. N9
    7. Planet Smasher
    8. Omnidimensional Creator
    9. Color Your World
    10. The Greys
    11. Tall Latté

    OK, kada sam prvi put čuo za ime Townsendova solo uratka, pomislio sam kako je ovo još jedna u nizu bizarnih kompilacija bez smisla, bez svrhe, bez cilja. No, respektabilno ime Devina Townsenda i, najiskrenije, fantastična naslovnica privukli su me za jedan od najboljih albuma ove godine, a usudim se reći i dekade, koji bi, vjerujem, i Stanley Kubrick poželio ekranizirati!

    Kompilacija od jedanaest, točnije devet (ne računajući “Omnisdimensional Creator” i “Tall Latte”) pjesama jednostavno je nadnaravno dobar ep koji bi, na stranu degradacija mjuzikla i popularnih opera, mogao postati prva metal-opera koja bi požela ogroman uspjeh.

    Townsendov glavni adut je njegova virtuoznost koja je ovaj prebogati opus kompletno sama stvorila! Da, libreto (jer se ne radi o običnim riječima, već predlošku za kompleksno djelo), fantastičnom simfonijskom orkestru, dakle prebogatom spektru glazbenika i instrumenata, te vokalnim izvedbama samog autora koje divljaju u najluđem smislu kroz 11 (odnosno devet) nezaboravnih dionica.

    Čemu sami superlativi? Jednostavan talent i multi-dimenzionalna mašta koja putuje brzinom i većom od warpa 10. Townsend vokalno varira kroz svojih jedanaest epopeja od čistoće vokala, do ekstremnih i zahtjevnih dionica, kroz brojna ritardanda, a zatim cresenda, ovisno o volji i raspoloženju protagonista. I teško je zapravo izdvojiti jednu stvar i analizirati jer, iako se radi o tematski povezanom opusu, svaka pjesma je ep za sebe – Ziltiodova avantura.

    Muziku podržava

    Međutim, virtuoz savršeno glatko instrumentalno i narativno povezuje u najkoherentniju cjelinu. No, ipak je grijeh ne istaknuti savršeno razrađenu, prepunu varijacija “Solar Wings“, vjerojatno kulminaciju albuma, u kojoj autor prepušta svoj vokal struji instrumenata, najviše gitari (no, začudo, bez pretjeranih riffova).

    Sličnog karaktera kao i “Solar Wings”, “Color Your Wings” je drugi potporanj ove konstrukcije; svojevrsna balada sa zaraznim riffom i mekim glasom Townsenda te popratnim višeglasjem protagonista. Mislim da bi ovo bila savršena himna Jean-Luca Picarda. Zvijezde, magla i ludi Ziltoid za vratom, tj. repom… Bolesno!

    Koja je priča? Dakle, Ziltoid Sveznajući je opaki izvanzemaljac iz četvrte dimenzije, ovisnik o kavi, koji dolazi na najdražu nam Zemlju po šalicu – kave, i to crne! E, al’ mi zaribamo stvar, pa napravimo napoj i to, naravno, ovog razljuti pa nam objavi rat! No, i mi imamo Kapetana Spektakularnog (Captain Spectacular) koji organizira opaki protunapad i Ziltoid je primoran obratiti se Rasturaču Planeta (Planet Smasher), kojem se baš i ne da smrskati Zemlju, pa ovaj ostaje sam sa svojim mislima i Zemljanima u ratu. Na kraju sve skončava tako da se određeni jadni radnik u bircu budi, tj. šef ga budi jer mora snobovima spravljati, pazi sad – kavu!

    Osim što se radi o savršenom vokalnoinstrumentalnom uratku, istinskom novodimenzionalnom homerovskom epu novog milenija, “Ziltoid the Omniscient” je bolesno duhovito djelo u toj svojoj bizarnosti i grotesknosti!

    Warp 10!

    Muziku podržava