18++: Z++ za 5++

  4436

  Z++

  18++

  Datum izdanja: 13.09.2019.

  Izdavač: Retfatlanta Records

  Žanr: Trap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. povedi me
  2. sutra
  3. još jedan put
  4. crno + zlatno
  5. Dino Dvornik
  6. ana
  7. after na nebu
  8. magija
  9. adrenalin
  10. kabriolet
  11. kraj

   

  18++ produkt je jednadžbe koju potpisuje Z++, prvi retfatlančanin iz grupe koji je objavio solo album.  Ono što je krenulo kao kvartovska i gradska interna fora i zanimacija pokrenulo je potpuno novi val i s njim pokupio masu pa je ovaj album bio iščekivan s određenom težinom. Album je u cijelosti, od produkcije do gotovo cijelog vokalnog dijela zasluga Z++-a koji kaže kako mu je stvaranje konceptualnog albuma uvijek bila želja. Nakon nekoliko objavljenih singlova oformljena je ideja za “18++” koji je zadnjih nekoliko mjeseci bio projekt u radionici.

  Ako bi album bio vožnja, i to svemirska, spoiler?, “Povedi me” svira dok ispadaš iz orbite i nije ti još jasno, iako daje predodžbu o onome što slijedi i postavlja atmosferno i tematsko ishodište. “Sutra” je najstarija pjesma albuma koja je izašla kao singl i magnet koji mi je prvi zalijepio uho za cijelu priču Z++-a. Lirika i instrumental za koji je korišten sample  pjesme “Lemon Glow”  su toliko kompatibilni i dolaze kao srasla cjelina, a traka zvuči kao premašenje ičeg očekivanog. Pored toga što je za mene pobjednik albuma i toga da mi je među glazbom kojom se redovno doziram, rekla bi da je već drugom pjesmom “18++” dosegnuo vrhunac i da on nije trenutak do kojeg se uspinje, nego je ovdje točka klimaksa koja se ne napušta.

  Muziku podržava

  “Još jedan put je”, ako se vratimo u priču vožnje, recimo, stajanje na intergalaktičkoj benzi. Iako je manji fragment s vokalom Nere Talan, predstavlja svojevrsnu prekretnicu te energetsko i emotivno punjenje za ostatak. “Crno + zlatno” je stvar objavljena kao singl prošli tjedan, a uz pjesme “Sutra“, “Adrenalin, i “Ana“ je, kako Z++ kaže, matična ploča albuma. Početni tonovi hipnotički uvode u melodičnu igru zvukova, a preuzimanje dijelova teksta kultnog turbofolk hita (ne pravi se da ne znaš) i njegovo prilagođavanje ovoj frekvenciji sjeda nezamislivo dobro.

  “Dino Dvornik” je najradiofonija i jedina pjesma albuma koja izlazi iz žanra trapa u područje kralja funka. Neočekivani hommage zaslužuje respekt, pogotovo Z-jev vokalni dio na refrenu koji stvarno oživljava nešto dvornikovsko. Još jedan od singlova i glavnih stvari albuma je “Ana“, lakša, ali dublja traka koja uz ekscentričan tekst zvuči senzualno i stvara vibe za prigušena svjetla.

  “After na nebu” je kratka i sanjiva kompozicija koja se opisuje imenom, a obilježena je električnom gitarom nadovezanom na piano koji otvara traku. Prijelaz iz ove pjesme u traku “Magija“ je genijalan i fluidan pa je tih nekoliko sekundi meni najdraži trenutak albuma. Savršeno uvodi u najnježniju pjesmu albuma s najviše pjevanja.

   “Adrenalin” je još jedan ranije izbačen hit koji se naveliko pjeva po Osijeku gdje je priznat kao službeni banger, a prati ga “Kabriolet” koji je također nedavno izašao kao singl i postao ljetni hit uz pjevan tekst i zaraznu melodiju, i naravno parolu iz versa: “Lova nije sreća neke kažu, ali seru/Jel bi rađe plakala u Yugu il Porscheu?“. Nakon deset pjesama dolazi “Kraj“ koja oštro zaključuje činjenicom da je najtvrđa traka albuma i nakon pola sata miline zarežala je za odjavu.

  Svježina koju “18++” donosi dugo se nije osjetila niti mogla pronaći na bilo kojem odjelu domaće scene i, bez pretjerivanja, zvuči revolucionarno i futuristički. Lako je osuditi sve što žanrovski pripada trapu, pogotovo onima koji su o njemu stvorili generalnu i iskrivljenu sliku na temelju zbunjujućih uvida i primjera iz svjetske scene, i to s donekle opravdanim razlogom, ali ovaj album izlazi iz ovih okvira toliko da može posramiti sve predrasude na koje naiđe. “18++” ima osjetnu težinu i zbilja zaslužuje poštovanje i pozornost, jer su umjetnost i talent iza njega neosporivi te imaju izniman utjecaj na prijem albuma. Odjek albuma i reakcija na njega je čini se nevjerojatnih sto posto pozitivna i premašuje Osijek kao početnu točku zbivanja gdje će tek naići na akceleraciju jer je ovakav novi val tek krenuo i ne čini se da će uskoro stati, i vjeruj da će ti bit bed ako ga prespavaš.

  Muziku podržava