1001 glazbena noć

    1639

    Ilhan Ersahin's Wonderland

    The Other Side

    Datum izdanja: 06.05.2014.

    Izdavač: Nublu Records

    Žanr: Etno, Jazz

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Gocmenler
    2. Karsi Yaka
    3. Father and Daughter
    4. Labne
    5. Cansim deme bana
    6. Misirli duke
    7. Harikasin sen
    8. Estreito Largo
    9. Egeli
    10. Bakis

    Ovogodišnje otkriće sezone dolazi iz New Yorka (ili Istanbula? Ili Stockholma?).

    Riječ je o saksofonistu i povremeno klavijaturistu tursko-švedskog porijekla Ilhanu Ersahinu
    (čita se Eršahin), rođenom u Stockholmu prije 49 godina, odraslom
    uglavnom u Istanbulu, vlasniku klubova u New Yorku i Istanbulu, te svoje
    diskografske kuće Nublu.

    Wonderland je objavio drugi album nazvan “The Other Side” 12 godina nakon prvog, a dominantna crta zvuka tog sastava je revitalizacija turskog melosa s ubacivanjem začina odasvud pri čemu se pazi da se ne ubaci kakva ‘invazivna vrsta’.Od biografskih crtica valja spomenuti da je Ersahin jedan od prvih koji je otkrio Noru Jones, a njihova se suradnja sporadično nastavlja i do današnjih dana. Neka cvjeta 1000 cvjetova” krilatica je koje se drži Ersahin u svom radu na ovom albumu. Iako će melodijske linije evocirati istočnomediteransku muziku, ritmovi dolaze iz drugog kontinenta: Južne Amerike, no ako čujete nešto afričko, nećete biti posve u krivu. Ersahinova muzika leti svijetom brže od zvuka: ambijentalna, ritmična, plesna, egzotična, ali pristupačna, svirana strastveno, bez kalkulacija, naoko bačena među najluđe začine koje možete zamisliti.

    Njegova je inspiracija bezgranična, njegova instrumentalistička imaginacija je ogromna, svim svojim sviračima demokratski daje mogućnost da zabljesnu, što oni redovno i čine. Od zvijezda poznatih zapadnom svijetu, gostuje Jane Birkin na pjesmi “Father and Daughter“, a Gilberto Gil na “Estreito Largo“. Na klarinetu briljira Husnu Senlendirici.

    Muziku podržava

    Ne sjećam se kad je zadnji put fuzija žanrova zvučala tako uzbudljivo – obično ćemo za fusion reći da je to “Ono što pimpla u pozadini dok razgovaramo u malo finijoj birtiji“. Ne i u ovom slučaju. Izvedbe su nametljive, oduzmu pažnju, vrate je kad je sve gotovo, note su magične, zaigrane, pršte poput pjene morskih valova, pokazuju raskoš najrazličitijih utjecaja koji, jedni kraj drugih djeluju kao da su oduvijek prirodno rasli.

    Prestali ste vjerovati u bajke? Vrijeme je da poslušate bajkovite zvučne eskapade čovjeka koji ponovo otkriva radosti world musica i jazza i pritom se veseli poput malog djeteta koji je upravo otkrio svoju novu najdražu igračku.

    Muziku podržava