Albumi Kings of Leon: od najgoreg do najboljeg

3190

U predvečerje izlaska novog albuma Kings of Leon, dobra je prilika vidjeti što su sve izdali do sada. Bilo je tu svega, od garažnog rocka do stadionskih himni, ali prije svega odličnih albuma, bez nekog značajnijeg podbačaja.

Kings of Leon su jedan od bendova koji je u određenom dijelu svoje karijere napravio ogroman zaokret i time izgubio dio fanova, ali ujedno si i otvorio teritorij ogromnih dvorana i stadiona. To im mnogi nisu oprostili, pa danas imamo one koji cijene samo prva dva alternativna albuma ili one koji vole ovaj komercijalniji dio njihove karijere koji još i dalje traje.

Istini za volju, kad su izdali “Youth & Young Manhood”, mislio sam da će biti jedan od najvažnijih alternativnih bendova s garažnim rock zvukom jer je taj album imao sve što je trebao imati, ali s izlaskom “Because of the Times” bilo je jasno da Kings of Leon nisu limitirani bend koji je sposoban raditi vrhunska djela samo u jednom ograničenom žanru.

Šteta je da nisam imao priliku vidjeti ih uživo u to vrijeme garažnog zvuka jer vjerujem da su kao nabrijani mladići pružali mnogo, ali danas, s ovakvim pjesmama i zvukom mogu (u najmanju ruku) ravnopravno stajati s mnogo iskusnijim bendovima od sebe (npr. U2), a vjerujem da će se to s vremenom još i povećavati, pa će pretpostavka o najvažnijem bendu dobiti jedan sasvim drugi smisao…

Nakon niza velikih albuma, došao je “Come Around Sundown” koji je dobrim dijelom jednostavno zvučao kao odrađivanje posla. Na njemu se nalazi nekoliko pjesama koje su i danas rado slušane, ali u usporedbi s ostatkom diskografije benda, jasno je da je taj album najproblematičniji, a kad još uzmemo u obzir sve stvari koje su se događale unutar benda, prije i poslije objavljivanja albuma, sve je još i solidno ispalo.

Bilo je sasvim jasno da nakon “Come Around Sundown” bend mora uzeti dužu pauzu da konsolidira svoje redove, pa se vidi da su pjesme mnogo pomnije rađene i da nije bilo dodvoravanja starijim fanovima, već se napravio album za nove fanove s pregršt balada i polubalada koje je lako pjevati u zboru od nekoliko desetaka tisuća ljudi na koncertima. Tu se jasno vidi pomirba sa prošlošću i pogled prema svjetlijoj budućnosti.

Odličan prvijenac mnogima zadaje probleme i svojevrsno breme pred slaganje pjesama na drugi album. Malo je pokleknuo i Kings of Leon jer “Aha Shake Heartbreak” previše varira između odličnih pjesama do sasvim prosječnih. Iako nije bilo značajnijeg podbačaja, upravo to variranje pjesama odaje dojam da se moglo pričekati još koji mjesec s objavom albuma i nešto ga bolje zaokružiti u cjelinu.

Ako se traži jedan od najboljih komercijalnih rock albuma zadnjih desetak, pa i više godina, “Only by the Night” bi se trebao naći u samom vrhu, ako ne i na samom vrhu takve liste. To je album koji je satkan od devet podjednako jakih stvari od kojih je svaka mogla s lakoćom postati singl, a sve to predvodi najjači singl u karijeri “Sex on Fire” nakon kojeg su ih i bakice na placu počele prepoznavati. Zanimljiva situacija na ovom albumu je ta da su u uvodnim pjesmama uspjeli pružiti žestinu iz mladosti na jedan nešto drugačiji način, a kako album odmiče, tako pjesme postaju lepršave. Ponavljam, odličan primjer komercijalnog rocka.

2003. godina je, glazbeni svijet priča o procvatu malih bendova, a tamo negdje iz središta Amerike pojavi se banda bradatih i čupavih mladića, tri brata i bratić koji žele pokazati svoj stav, posebno prema svojem ocu (stricu jednog) propovjedniku u crkvi. Kako je to ispalo? Niz nabrijanih pjesama koje se izmjenjuju hipnotičkom brzinom. Ako želite znati zbog čega je ‘pokret malih bendova’ s početka prošlog desetljeća značajan, preslušajte ovaj album i bit će sve jasno.

Trenutak kad su Kings of Leon postali ‘besmrtni’, bio je dan izlaska ovog albuma. S “Because of the Times” bend je naprosto sazrio, što se mnogima nije sviđalo. Garažni rock zamijenili su stadionskim southern rockom, ali ono što je najvažnije, dobili su radiofonični i taj stadionski prizvuk koji nije bio tu radi nekih kompromisa, već je došao sasvim prirodno. Na ovom albumu se nalazi njihova najbolja i najduža stvar koju su napravili “Knocked Up” koja okupira slušatelja na samom početku, pa začaran njome, uživa u daljnjoj magiji albuma.

Muziku podržava