Albumi Kaiser Chiefsa: od najgoreg do najboljeg

275

Jedan od najboljih naslova koje sam iskoristio bio je za kompilaciju “Souvenir: The Singles 2004-2012” i prilično je jednostavan: ‘Kad ne opravdaš hype’.

Kaiser Chiefs trebali su biti veliki, možda i najveći britanski bend zadnjih dekada, ali nakon početnog uspjeha nisu znali što i kako dalje pa su se sa svakim novim izdanjem srozavali do neprepoznatljivosti koju su predstavili na prošlogodišnjem albumu “Stay Together”.


Zašto mislim da su mogli biti najveći? I tu je moguće dati jednostavan odgovor. Prvijenac “Employment” bio je hit album s pregršt odličnih singlica, a drugi album najavio je njihov najveći hit u karijeri, “Ruby”, koji je nedvosmisleno evocirao na britpop ’90-ih s velikim i pjevnim refrenom (Oasis, Blur i ta spika)… I što se dogodilo? Prosječan drugi album, nakon kojeg je isti još i ispao odličan u odnosu na ono što je zatim slijedilo.

Muziku podržava

I tako, brzi uspon i niz slabih do prosječnih albuma doveli su ih do stanja kad više nitko Kaiser Chiefs ne shvaća ozbiljno. Mnogi se pitaju kako oni danas još uvijek sviraju i postoje, a situacija je opet vrlo čista. Voice u kojem je frontman (bio) sudac i live nastupi koji se svode na hitove s prvog albuma.


6. “Stay Together” (2016.)
“Stay Together” najbolji je primjer kako bend može zaglibiti u manjku inspiracije pa spas tražiti na sve strane, s jedinom željom da se to svidi što većoj masi ljudi. Tako su nekad indie rockeri napravili ljigav dance pop album koji jednostavno nije slušljiv jer je rađen za djecu do maksimalno deset godina. Nezanimljive pjesme obojane su gomilom sintetičkih dodataka i rezultat je tragikomičan.


5. “The Future Is Medieval” (2011.)
“Stay Together” nije jedini teški debakl u karijeri Kaiser Chiefsa jer su s “The Future Is Medieval” napravili podjednako veliku zbrku. Album je trebao biti revolucionaran, imaš 20 pjesama pa sam odaberi pjesme za album. Generalno, ideja jest bila revolucionarna, ali izbor pjesama bio je užasan. Možda sam mogao odabrati nekoliko solidnih pa bih dobio prosječan EP, a kamoli neki solidan album. Tu se jasno vidjela sva izgubljenost benda koji nije znao što bi sa sobom pa su izmislili nešto novo, ali time je njihova neinventivnost samo iskočila u prvi plan. Da su se tu raspali sad bi ih mnogo više cijenio, ali oni su nastavili dalje i napravili ovaj užas na zadnjem mjestu.


4. “Yours Truly, Angry Mob” (2007.)
Nakon velikog uspjeha, mnogi bendovi imaju breme drugog albuma. Kaiser Chiefsi su u cijeloj priči imali još i veći problem jer su svi pjevali ‘Ruby, Ruby, Ruby, aaaaaaaaa’ pa kad je konačno album i izašao bilo je jasno da nemaju snage ponavljati hitoidne fora stvari unedogled. Već nakon drugog singla “Everything Is Average Nowadays” bilo je jasno da se tu nema nešto zanimljivo za čuti, da je sve to prosječno, kako uostalom kaže i sama pjesma.


3. “Off With Their Heads” (2008.)
Da se malo popravi situacija s “Yours Truly, Angry Mob”, bend je relativno brzo (za godinu i pol) izdao novi album. Na njemu su uspjeli djelomično popraviti dojam jer su pjesme ponovno dobile lepršavost s velikim refrenima, ali ipak je nedostajao veliki hit singl koji bi album pogurao.


2. “Education, Education, Education & War” (2014.)
Kad se činilo da više nema nade za Kaiser Chiefse, bend je nekako smogao snage i napravio najcjelovitiji album u karijeri. Anulirali su veliku dozu synthova, teme su postale nešto ozbiljnije i vratile velike refrene u prvi plan pa je tako i single “Coming Home” postao jedan od najvećih hitova benda u zadnjih 6-7 godina. Ono što je nedostajalo ovom albumu je još poneki jaki radijski favorit, tada dečki vjerojatno ne bi skrenuli u dance pop vode, kao što su to naposljetku učinili.


1. “Employment” (2005.)
“Everyday I Love You Less and Less”, “I Predict a Riot”, “Modern Way”, “Na Na Na Na Naa”, “Oh My God”… Treba li još nešto nadodati? Vjerujem da će mnogi nabrojati više pjesama s prvijenca nego iz cijelog ostatka karijere. Ovo su Kaiser Chiefsi kakve smo upoznali, zabavni antijunaci neke loše ljubavne priče u kojoj generalno svi gube. Tada nisu bili gubitnici, tada su im Britanija i dio svijeta bili pod nogama. Spotaknuli su se… I to previše puta, ali “Employment” je ostao jedan od najvećih, najdražih i najprodavanijih indie rock albuma na Otoku u ‘nultim’ godinama. Tada se nije činilo da će sav taj hype biti uzalud…

Muziku podržava