Akustika predstavlja: Melita Sabljo

Muzika.hr
1864

U utorak 26. listopada u Rockmarku će, u sklopu Akustike, nastupiti Melita Sabljo, mlada glazbenica i kantautorica koja svoju glazbu opisuje kao alternativnu melankoliju.

U Rockmark dolazi s akustičnom gitarom, no kako sama kaže – bubanj je do danas ostao njen prvi instrument i najveća ljubav. Skunk Anansie su joj na prvom mjestu, nastupila je na ovogodišnjem Vox Feminae festivalu, a tijekom ljetnih mjeseci je imala i nekoliko manjih nastupa u berlinskim klubovima.Melita – svojim riječima:

Glazbeni počeci…
…”S glazbom živim oduvijek i ona mi je od kada znam za sebe bila način zabave, ali i izražavanja. Ozbiljnije sam se njome počela baviti u 17. godini kada sjedam za bubanj. On je do danas ostao moj prvi instrument i najveća ljubav, a na njemu sam i skupila najviše iskustva na stageu, svirajući u raznim bendovima (Perro Fatal – današnji Žen, Spina, Bebe na Vole, Essai..).

Muziku podržava

Gitaru sam uzela u ruke nešto kasnije, prije tri godine i nakon početne borbe, vrlo brzo ju prihvatila kao drugu ljubav među instrumentima, a baratanje njome došlo je nekako prirodno. Prije dvije godine odlučila sam glazbi dodati i tekstove od kojih su mnogi preuzeti iz moje poezije koju pišem desetak godina.”

Uzori…
…”Kao što sam rekla, glazbu doista slušam od kada znam za sebe i nabrojati uzore svakako je teško, jer su se vremenom promijenili, a svi su utjecali na ono što sam danas, kao osoba i kao glazbenica.

Tako sam u pubertetskim danima divljala na Slipknot, Korn i Tool, nešto kasnije i na dalje vrlo drag mi Porcupine Tree; a kako sam bivala starija i smirivala se tako se ‘smirivala’ i glazba koju slušam. Tako su bitno mjesto među mojim uzorima zauzeli ženski vokali poput PJ Harvey, Fione Apple i Tori Amos, ali najveći i bezvremenski uzor svakako je Skunk Anansie, koncepcijski, muzički i karmički najbolji bend ikada.”

Koncerti…
…”Kako samostalno sviram tek od nedavno, nije još bilo mnogo svirki, ali svakako bih istaknula nastup na ovogodišnjem Vox Feminaeu, a dobro iskustvo bili su i manji nastupi u berlinskim klubovima gdje sam ovoga ljeta provela mjesec dana.

S bendovima je bilo puno svirki, a osobno, najdraži su mi bili nastupi sa Spinom. Izdvojila bih tulum studenata Grafičkog fakulteta u KSET-u 2008., te s Bebe na Vole na Zlatnoj Koogli iste godine.”

Svirka u Rockmarku…
…” Posjetitelji/ce mogu očekivati mene, moju gitaru i želju da pokažem ono što stvaram, ali i mog gosta Parsa iz benda Pars Petrosa, koji također samostalno radi glazbu i svakako je po meni jedno od većih iznenađenja na našoj demo sceni.

A ja od te večeri očekujem susret s osobama potencijalno zainteresiranim za sviranje gitare, basa, bubnjeva u mom budućem bendu koje mi se mogu javiti prije ili nakon svirke ili MySpaceu.”

Melita Sabljo – MySpace

Akustika @ Rockmark – Facebook // akustika@rockmark.net

Muziku podržava