Akustika predstavlja: Domagoj Lončarić & Franjo Stojaković

Muzika.hr
1614

Zvukovi akustične gitare i klarineta odzvanjat će ovog utorka u Rockmarku, jer nam na Akustiku dolazi dvojac koji će izvesti jazz/swing klasike u gypsy swing stilu.

A više o tom glazbenom pravcu i ponešto o svom bendu The Looney Bin Project otkrili su nam upravo – Domagoj Lončarić i Franjo Stojaković:

O matičnom bendu…
…”Priča o The Looney Bin Project počela je u podrumu jedne zgrade u Novom Zagrebu gdje smo Ivan Lončar i ja (Domagoj, op.a.) svirali gitaru i izmišljali pjesme koje će kasnije postati stvari repertoara benda.

Muziku podržava

Nešto kasnije pridružili su nam se braća Stojaković (bas, klarinet) i nedugo nakon njih Pero (vokal). Uz neke izmjene članova kasnije se pridružuju i Olja (električna gitara) i Božo (bubanj). Ubrzo su uslijedili i prvi koncerti (Močvara, Sax!, Brucošijada FFZG-a, Krivi put…).

Nakon toga je uslijedila pauza od godinu i pol, a sada smo u ‘garaža/probe’ fazi i pripremamo se za gaže za otprilike mjesec-dva.”…

Gypsy swing je...
…”…stil koji je nastao u Francuskoj ’30-ih godina zaslugom gitarista romske pripadnosti Djanga Reinhardta, a ujedno se smatra i jedinim jazz stilom koji je izvorno nastao na europskom području.

Za razliku od američkog swinga i dixielanda, europski gypsy swing nije bio namijenjen plesu, nego pokazivanju virtuoziteta na instrumentima. Gyspy swing sastav obično se sastoji od 2 ili 3 gitare, kontrabasa i violine (rjeđe klarineta) bez vokala.”…

O nastupu…
…”U Rockmarku ćemo svirati gypsy swing obrade – izvest ćemo poznate stvari poput “Sweet Georgia Brown”, “Belleville”, “All of Me”… Nadamo da će biti ugodna večer uz našu interpretaciju tih standarada te da ćemo ljudima malo približiti glazbu iz tog razdoblja koja je i ujedno jedan od utjecaja na The Looney Bin Project.”…

The Looney Bin Project – MySpace

Akustika @ Rockmark – Facebook

Muziku podržava