Božićno se razdoblje laganim korakom šulja u naša mjesta i srca. U užurbanom svakodnevnom ritmu nismo ni primijetili da prosinac kuca na vrata, a najbolja potvrda je bio nedavni snježni pokrivač koji nas je probudio iz sna. Bilo je jasno – nema više razloga za suzdržavanje, izvucite najružniji božićni džemper iz ormara, zagrijte se uz kuhano vino s klinčićima i, na radost vaših susjeda i bližnjih, raspalite Mariah Carey do daske. Advent je uskoro tu, bebo, vani je hladno, ali mi znamo prava mjesta na kojima ćeš zagrijati smrznute udove. Zgrabi jabuke s cimetima, opusti se uz vrući citrusni čaj i dopusti da te provedemo kroz najbolje adventske koncerte u većim hrvatskim gradovima te pokojim u regiji (informacije oko novih koncerata redovito ćemo ažurirati).

1. Zagreb

Bijeli zagrebački advent već godinama glasi za vrhunsku turističku, osobito adventsku destinaciju, što su potvrdile i titule za najbolji advent u Europi u posljednje tri godine. Kako bi obranili tu titulu i iznova se dokazali kao najtopliji blagdanski grad, zagrebačke vlasti su ove godine obećale smanjiti dozu kiča, a povećati kvalitetu sadržaja. Od dosad objavljenih sadržajima, posjetiteljima se nudi pregršt dobrih sadržaja smještenih na desetak blagdanskih otočića smještenih u centru grada, različite igraonice i radionice i – nama najvažnije – mnoštvo glazbenih sadržaja. Od dnevnih svirki i DJ setova i koncerata u rasponu od Ljetnog kina do Tram 11-a, nudi se sljedeće:

Europski trg
1.12. Natali Dizdar
5.12. Jeboton Ansambl

Stross
4.12. Nikola Marjanović Trio
13.12. Nina Kraljić
15.12. Soul Fingers
18.12. Brain Holidays
22.12. Pavel

Klovićevi dvori
1.12. Cubismo
6.12. RNB Confusion
7.12. Gustafi
14.12. TBF
21.12. Songkillers
28.12. Tram 11

Kompletan sadržaj Adventa u Zagrebu potražite na njihovoj službenoj stranici

2. Šibenik

Šibenik sa svojom Adventurom ozbiljno konkurira ostalim hrvatskim gradovima, barem u glazbenom smislu, a to je ono što nas najviše zanima. Pod sloganom “Nova tura“ Šibenik obećava najbolji advent na obali. Zavidan program bi me mogao natjerati da se, umjesto u zagrebački centar, zaputim prema jugu do Šibenika. Baci oko na ovu kombinaciju koncerata i stand up nastupa te probaj odoljeti želji da prosinac provedeš u Šibeniku.

Parkić:

6. 12. Vojko V
15. 12. RHCP Tribute band
22. 12. Luce
26. 12. Nipplepeople + Bojana Vunturišević
27. 12. Letu štuke

Trgić:

15. 12. Vlatko Štampar Stand up
22. 12. Goran Vugrinec Stand up
29. 12. Saša i Aleks stand up
29. 12. Nina Romić

3. Karlovac

Još jedan obećavajući advent čeka nas u Karlovcu, gdje će se za božićni ugođaj tijekom mjesec dana pobrinuti više od tisuću sudionika iz petnaestak mjesta diljem hrvatske. Osim što širokim glazbenim izborom pariraju metropoli, Karlovac će uprizoriti bogat tradicionalni i obiteljski program. Moći ćete uživati u puhačkim i akustičnim zborovima, kulturno umjetničkim društvima i bogatoj ugostiteljskoj ponudi. Sarme, germknedle, fritule – ponešto za svačiji ukus. A druga polovica prosinca sprema čitav niz glazbenih senzacija koje možete vidjeti ispod.

14.12. Luce
16.12. Adastra
17.12. Zdenka Kovačiček
18.12. Opća opasnost
20.12. Vatra
21.12. Pavel
26.12. Jinx
27.12. TBF
28.12. Detour

4. Pula

Prosinac u Puli zvuči doista obećavajuće. Pripremite se za “najvedriji i najraspoloženiji” mjesec u godini u gradu s veselim božićnim duhom. Tjedni do Božića bit će ispunjeni glazbenim večerima na Rocktarati smještenoj uz poznate pulske Giardine, a očekuje vas čak 17 koncerata za svačiji dobar ukus.

1.12. – Fit
14.12. – Opća Opasnost
15.12. – Whiskey Train
20.12. – Rambo Amadeus
21.12. – Big Wave Band
22.12. – Let 3
23.12. – Antitodor
24.12. – (Ne)normalni Balašević Tribute
26.12. – Detour
27.12. – Alen Vitasović & Band
28.12. – TBF
29.12. – Bang Bang
30.12. – Sake / Flo Masters

5. Zadar

I Zadar svog konja za utrku ima, pet tjedana blagdanskog programa počinje već ovoga tjedna, a trajat će do kraja prosinca. Program uistinu zvuči obećavajuće, počevši od kviznih večeri i različitih plesnih događaja, sve do probranih koncertnih imena.

25.12. Jinx
1.12. Vatra
8.12. TBF
29.12. Gustafi
31.12. Neno Belan

6. Rijeka

Riječki program izdvaja se po mnoštvu božićnih sadržaja za mlađe, počevši od klizališta Morska Pahuljica na kojemu će se dijeliti darovi do svakodnevnog fotografiranja u Kući Djeda Božićnjaka. Osim toga, Rijeka ima bogat gastronomski program koji su ukusima podijelili na teme bakalara i čokolade u kojima će posjetitelji uživati u tjednima prije Božića. Nova godina zvuči uistinu obećavajuće pa, ako još ne znate gdje biste proveli Silvestrovo, predlažemo riječki doček na Korzu uz Vojka V, Fit, Nord i Whiteheads.

7. Osijek

Adventski ugođaj dopire u sve krajeve hrvatske, pa je tako i slavonska metropola ove godine zasjajila šarolikim programom. Od klizališta u centru grada zaklonjenom borovima do božićnih tramvaja i karusela iz davne prošlosti, Osijek će vas očarati svojim blagdanskim ugođajem.

28.12. TBF

8. Split

foto: Slobodna Dalmacija

Ovogodišnji Advent u Splitu iznova će se održavati na više lokacija diljem grada, a pregršt sadržaja zadovoljit će i potrebe različitih grupa mladih ljudi, ali i pružiti mnogo obiteljskih događanja. Riva će poprimiti novi šarmantni izgled spajajući morski ugođaj s božićnim ukrasima i mirodijama. Opustite se uz gastronomske specijalitete i čašu kuhanog vina te posjetite Rivu, Prokurative, Pjacu i Đardin od 2. prosinca.

13.12. Neno Belan

9. Dubrovnik

Stari grad na jugu donosi čaroban doživljaj uz Zidine. U povijesnoj jezgri, na Pilama, Peskariji i Lazaretima božićna će atmosfera udahnuti novi život Gradu. Na najljepšoj dubrovačkoj ulici, Stradunu, bit će postavljen božićni sajam, kolendat će se, a večeri će se ispuniti glazbom. Posjetitelje će zabavljati, između ostalih, Gustafi, Prljavo kazalište, Jinxi, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar.

10. Ljubljana

foto: Ljubljana Tourism

Prekrasna mala europska metropola nudi bogatstvo sadržaja od 30. studenog do 2. siječnja, dokad će trajati adventski program. Slavne ulice i trgovi poput Prešernova trga, Mestnog trga i Ljubljanskog grada bit će prigodno okićeni, a većinu adventskih sadržaja pronaći ćete u blizini rijeke Ljubljanice, uz Cankarovo nabrežje i Hribarjevo nabrežje. Od događaja zasad izdvajamo paljenje božićne rasvjete 30. studenog i procesiju za blagdan sv. Nikole.

287 Shares