Premda bi se HRT-u moglo zamjeriti na mnogim stvarima posljednjih godina, uspješni glazbeni format A strana nije jedna od njih. Doduše, vijest o njenom otkazivanju, koja nas je nedavno iznenadila, spadala bi u lošu stranu HRT-ova spektra.

Riječ je o glazbenoj emisiji koja je pune tri sezone oduševljavala hrvatsku javnost neviđeno dobrim interpretacijama hrvatskih glazbenih uspješnica. A strana bila je jedna od HRT-ovih najskupljih produkcija i među najgledanijim formatima, stoga smo je s velikom žalošću odlučili ispratiti na vječna lovišta.

Emisija je ulovila brojna talentirana i mlada lica kojima je ovo bila prilika da pokažu svijetu (dobro, Hrvatskoj) što imaju za pružiti. Neke od njih zasigurno ćemo gledati i u godinama koje dolaze. Ovdje ćemo, pak, napraviti kratki pregled prisjećajući se najboljih izvedbi koje su nas ostavile širom otvorenih usta i sa suzom u oku.

1. Dino Jelusić – “Jedina”

Dino je prešao dalek put u posljednjih petnaest godina. U eri dječje Eurovizije bio je naša prva ljubav, da bi nakon toga, upravo kad smo bili uvjereni da ćemo ga zauvijek pamtiti po tom imidžu, mukotrpnim radom (uz vlastiti bend Animal Drive) stigao je na sasvim drugu stranu spektra. Naime, 2016. postao je član legendarnog američkog benda Trans-Siberian Orchestra s kojim je punio arene diljem svijeta, od Sochija do Berlina. Jelusićev vokal je oduševio silne gledatelje A strane, a u posebnom pamćenju ostat će njegova interpretacija pjesme “Jedina”, koju originalno izvodi Vanna.

2. Lu Jakelić – “Prozor prema zalazu”

Bezvremenski dragulj Đanija Maršana dobio je novo ruho u interpretaciji talentirane Lu Jakelić. Mlada pjevačica trenutno radi na dovršavanju albuma prvijenca, a njene glavne karakteristike – soul i melankolija sjajno su se stopile s jednom od najljepših pjesama o ljubavi koja umire. Šah i mat.

3. Marin Jurić – Čivro i Vedran Ljubenko – “Ni u tvome srcu”

Finalisti The Voicea, Marin Jurić – Čivro i Vedran Ljubenko obradili su pjesmu Kemala Montena i Rade Šerbedžije, sjajnu gotovo-klasik numeru iz 2005., “Ni u tvome srcu”. Mladi virovitički glazbenik Čivro i Dubrovčanin Ljubenko oduševili su svojom verzijom pjesme starih (morskih) vukova.

4. Bruna Oberan i Alen Đuras – “Dok je tebe”

Nije jednostavna stvar obraditi “Dok je tebe” Parnog valjka, posebno kad uzmemo u obzir zahtjevni vokal Akija Rahimovskog. Sjajna požeška glazbenica Bruna Oberan i Alen Đuras, kojeg znamo i iz The Voicea, dostojno su to napravili u A strani.

5. Marko Kutlić – “Hodaj”

Mladi Marko Kutlić je sa samo 23 godine osvojio srca gledatelja, a osobito će se pamtiti njegova verzija pjesme “Hodaj” Zlatana Stipišića Gibonnija. Kutlić iza sebe ima brak i bivši bend Pravila igre.

6. Goran Bare – “Sunce više ne izlazi”

Mala iznimka na ovom popisu je jedna Baretova interpretacija. Premda Goran Bare odskače od sudionika A strane – on je legenda, a oni to tek moraju postati – nismo ga mogli ne uvrstiti u naš popis najboljih pjesama s A strane. Stari hit The Walking Brothersa, “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” Bare je prepjevao na hrvatski u “Sunce više ne izlazi”, dok je puno poznatiji onaj drugi prepjev pod nazivom “Sjaj u tami” grupe Dorian Gray. Stari je roker iz naftalina rokenrol povijesti izvukao stari hit i otpjevao ga s toliko duha da možemo reći da je Baretova izvedba jedna od najboljih stvari koje su se dogodile HRT-u i hrvatskoj javnosti posljednjih godina, točka.

636 Shares