One Possible Option: Riječki kraljevi

    2184

    One Possible Option

    No King

    Datum izdanja: 25.09.2020.

    Izdavač: Croatia Records

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Breathe
    2. Awake
    3. Erase
    4. All We Do Today
    5. On My Knees
    6. Hole
    7. Move On
    8. No King
    9. Fields Of Roses
    10. Get Inside
    11. Third World
    12. Drown In The Fire

    Tijekom recenziranja prethodnih izdanja One Possible Optiona, najavnog EP-a “My Name Is Uncreature” i njegovog sljedbenika u vidu “I”, bilo je jasno da su OPO bend miljama daleko od Hrvatske, negdje tamo daleko na Zapadu, u ‘Amerikama’… Drago mi je da su, s novim albumom “No King” koji je izdan za našu najveću diskografsku kuću, to sada i drugi konačno shvatili.

    Znači, talent je oduvijek bio prisutan, zvuk je bio baziran većinom na američkoj alter sceni izgrađenoj na grungeu i svemu onome što je iz toga dalje proizašlo. U tih 5-6 godina od najavnih EP-a, ekipa se nekako malo povukla, napravila svoj studio, otkrila elektroniku i pomno radila na novim pjesmama koje su sad konačno vani.

    Muziku podržava

    Konačni rezultat? Očekivano dobar!

    Kada spojimo dvije ključne stvari u ovom slučaju – studio + vrijeme, jasno je da su se neopterećeno mogli igrati sa svojim pjesmama i oplemeniti ih na najbolji mogući način. Brutalne gitare dobile su te moderne elektronske slojeve, čime su pjesme dobile na još većoj privlačnosti, pa se album “No King” sluša u jednom dahu.

    Bila bi prava šteta da tako dobro posložena glazbena podloga nema i dobar vokalni dio. Na svu sreću, tu znam da Deni rastura, njegov glas je prava rašpa kao kod najboljih grungerskih vokala iz ’90-ih, a u ovakvim miksevima je došao još više do izražaja jer se i njega povremeno oplemenjivalo. Kad tome nadodamo angažirane tekstove za koje su zaduženi otac i sin Kasapović (tata je radio tekstove, a sin ih prevodio na engleski) dobivamo potpunu sliku albuma.

    A ta potpuna slika albuma jest moćna mašina prepuna pjesama koje bi u normalnom rock svijetu s lakoćom osvajale vrhove top ljestvica. Već od početne “Breathe” do završne “Drown In the Fire”, imamo 50-ak minuta energetske bombe koja jednostavno ne staje gaziti sve pred sobom. Moji favoriti su svakako “Awake”, “All We Do Today”, “Hole”… Ali vjerujem da će svatko pronaći svoje, jer ovo je stvarno niz jako dobrih pjesama kod kojih je teško naći neke zamjerke.

    Neprestana kiša u Rijeci očito dobro zalijeva (rock) bendove, pa svako malo netko izbaci odličan album. Istina, “No King” se kuhao dugačko, ako uzmemo u obzir da korjeni benda sežu još u 2007., ali kad smo dobili ovako suveren prvijenac za naš ‘major label’, nema se tu što prigovarati, jer bolje je da je sve napravljeno do najsitnijeg detalja, nego da bude većina tog površno posložena.

    Ovo je moderni rock koji se ne boji produkcijski upotrijebiti elektroniku da bi se dobio zvuk onakav kakav želiš, a da pri tome ne uništiš same kosture pjesama. Znači, taman svega za najbolji mogući završni produkt. Eto, meni se album iznova vrti na liniji, možda je to dobra preporuka…

    Muziku podržava