Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjedu prošlotjednog glasanja odnio je Vice Versa i stvar “Viruj mi”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1Deni Kožić – “Eko gorivo”

Zagrebački kantautor i gitarist koji je ostavio trag u Pipsima i Psihomodopopu, Deni Kožić posljednjih nekoliko godina plovi solo vodama. Njegovo najrecentnije izdanje, “Eko Gorivo, je road trip ljubavna pjesma. “Vozačka ljubavna priča koja jasno izražava težnju za slobodom i za ljubljenom osobom. Kada shvatite da, iako naizgled napuštate svoj grad i prijatelje, ustvari se vraćate svojoj ljubavi s kojom ostajete. Pjesma ima zanimljiv aranžman i atmosferu, a refren će vas potaknuti na ples!”, kaže Kožić.

2Irena Žilić – “Defeats” 

Pao je i drugi singl s nadolazećeg EP-a Irene Žilić. Nakon što je u svibnju izbacila singl “EWO”, došao je red za pjesmu “Defeats”, za čiju su produkciju zaslužni Mark Mrakovčić, a za miks britanski producent Kristofer Harris. Novi EP ugledat će svjetlo dana početkom 2020., a vidjet ćemo hoće li joj EP biti još jedan orden u karijeri, nakon drugog albuma “Haze”, kojeg je kritika objeručke prihvatila te nakon suradnje s Morcheebom.

3Gretta – “Sutra” 

Postoji uvijek izlaz, čak i iz najtežih životnih situacija. Poruka je to koja stoji iza novog singla “Sutra” zagrebačkog rock kvarteta Gretta. Iza glazbe i teksta stoje Hrvoje Medanić i Tomislav Čubek, a aranžman je napravila Gretta. Glazbenu produkciju pak potpisuje Srđan Sekulović Skansi, a sliku naslovnice fotografirala je Mišela Nežić.

4U Pol’ 9 Kod Sabe – “Tvoji starci me vole” 

Singl “Tvoji starci me vole” još je jedna stvar s novog, trećeg studijskog albuma U pol 0′ kod Sabe “Sve je ovo igra”. Zagrebački queer pop bend ovu pjesmu posvećuje svojoj najodanijoj publici koja ih podržava i bodri svih deset godina postojanja. Kao što se može naslutiti iz naslova, pjesma govori o lezbijskom paru i polaganom prihvaćanju njihove zajednice u užem obiteljskom krugu. Premijerno je izvedeno na zagrebačkom Prideu prošle godine. Novi aranžman koji se nalazi na novom albumu rezultat je suradnje Ane Opalić i producenta Konrada Mulvaja.

5Ras Mc Bean & Soulcraft – “Time Is Money” 

Srpski roots reggae bend Soulcraft, kojeg predvodi Ras Mc Bean, objavio je treći singl s aktualnog albuma “Reggae On A Mission”. Glazbu za pjesmu “Time is Money” napisali su gitarist Slobodan Đukić i klavijaturist Vladimir Krkljuš, a za tekst je zaslužan pjevač Ras Mc Bean. “Pjesma je svojevrsna satira suvremenog kapitalističkog društva i ubrzanog tempa života modernog čovjeka”, rekao je o novom singlu Đukić. Soulcraft je osnovan prije sedam godina, a iza sebe ima albume “Hornsman Coyote and Soulcraft”, “Safe Planet”, a album “Reggae On A Mission” izbacili su van prošle godine.

6Sacher – “Vrijeme stalo” 

“Totalno drukčiji od drugih” vratio se na scenu. Srđan Sacher objavio je sa svojim novim bendom SACHER singl “Mene nisi nikad volila”, a sada je pao drugi singl naziva “Vrijeme je stalo”. Oba singla uvod su u Sacherov album “BISER, AMBRA, JANTAR”. Glazbu i tekstove na albumu potpisuje Sacher, a u aranžmanima mu se pridružuje i ostatak benda, kojeg čine Filip Riđički, Ivan Beuc, Miljan Bakić i Dragan Brkljačić Faca. Za konačni zvuk albuma zaslužan je producent Zvonimir Dusper-Dus. “Naslov albuma metafora je za transformaciju boli u ljepotu. Sva ta tri dragocjena materijala nastaju iz muke i boli: biser iz školjke koju zrno pijeska ozljeđuje i muči dok prerasta u biser, ambra je tvar koja oblaže oštre neprobavljive kljunove mekušaca kojima se hrane kitovi i koju izbacuju iz sebe da bi je ljudi skupljali i koristili kao skupocjenu supstancu u proizvodnji parfema. Jantar, konačno, nastaje od smole koju pušta ozlijeđeno drvo. U sve tri instance, bol se transformira u nešto vrijedno i više ne žulja, nestaje”, ističe Sacher.

7The Paints – “Love Is Gonna Come” 

Novije ime na sceni ima drugi službeni singl, “Love Is Gonna Come”. Riječ je o tročlanom zagrebačkom rock bendu The Paints koji je prvijenac, singl “Not My Circus (Not My Monkeys)”, izbacio u travnju ove godine. Kako kažu iz benda, radio se o energičnoj, upbeat pjesmi koja se tekstualno bavi zamršenostima života i (ljubavnih) odnosa te preprekama, ali i savjetima za prelazak preko prepreka. Miks novog singla rađen je na analogni način – umjesto na kompjuteru, miksana je na pultu i snimljena na magnetofonsku traku, kako bi zvuk bio topliji.

8Nika Turković – “U mraku”

Možda u glazbenoj povijesti ipak ne ostane samo u sjećanju kao “ona cura koja je godinu poslije Dine Jelusića nastupila na dječjoj Euroviziji”. Nina Turković vraća se na domaću glazbenu scenu nakon petnaest godina i to sa singlom “U mraku”. Iako se tek sada vraća na scenu, glazbu ipak nije zapostavila. Pohađala je Institut za modernu glazbu u Londonu, gdje je godinama pisala svoje tekstove na engleskom. Sada su na red došli hrvatski tekstovi. “Pjesmu sam napisala na klaviru i tada je imala sasvim drugačiji sound. No onda sam ju dala u ruke Ivanu Pešutu koji je od nje napravio kompletnu magiju i pretočio svaku moju emociju u neki zvuk. Tada sam znala da imamo nešto posebno”, prokomentirala je tako Nika svoju novu stvar.

9Kawasaki 3P – “Dugodugodugo”

Ni nakon 25 godina se ne daju. Kawasaki 3P novim singlom poziva sve na svoj koncert u Tvornici. Kako otkrivaju iz benda, pjesma “Dugodugodugo” odabrana je kao pozivnica zbog svoje zarazne i neobuzdane plesne energije, kao i zbog same poruke “dugo, dugo, dugo nisam bio tu” jer, smatraju, da je vrijeme za povratak u Šubićevu.