Opet kopamo po naftalinu. U zakučastim krajevima vaše police s pločama, ili nedajbože u kutu vašeg vlažnog podruma, možda se krije jedno pravo glazbeno blago. Nije ovdje riječ nužno o zlatu velike novčane vrijednosti. Danas ne rujemo za najskupljim ili najrjeđim vinilima, već se prisjećamo ne tako davne izdavačke povijesti s ovih prostora.

Minijaturno vremensko razdoblje od 1991. do 1994. obilježilo je tranziciju prelaska Jugotona u svoje sadašnje ime Croatia Records, a simultano s tim događajima i ratnim zbivanjima, CD je polako počeo uzimati sve veći kolač glazbenog tržišta. Nastradao je spomenuti vinil, pa je tako i Croatia Records vrlo brzo prestala proizvoditi crnu plastiku. Ako je za vjerovati detaljnim analitičarima matrica, posljednja ploča otisnuta u pogonu nije puno puta spominjano izdanje “Papa Hrvatima” već “Zlatne godine zagrebačke opere”.

Ono što nas zanima su strana izdanja otisnuta u ovom za nas interesantnom razdoblju, stoga vam donosimo one najzanimljivije uz kratki pogled na njihov status na tržištu gramofonskih ploča. Možda baš vi doma imate nešto iznimno vrijedno, a da niste toga niti svjesni. Krenimo redom.

1. Sonic Youth – “Dirty” (LP-7-2 2037890)


Pomalo nevjerojatno, ali istinito. Legendarne numere poput “Youth Against Fascism” ili pak “Sugar Kane” otisnute su na dvostrukom vinilu u našoj metropoli, a na omotu albuma se našao i onaj legendarni stari logo našeg izdavača. Album je kod nas izašao 1992. godine, sadrži bonus traku “Stalker” koju ne možete naći na CD-u, a cijena ovog rariteta se kreće u ciframa od oko 1000 kuna ako su obje ploče i omot u izvrsnom stanju.

2. Angelo Badalamenti – “Twin Peaks – Fire Walk With Me (Music from the motion picture soundtrack)” (LP-7-1 2039122)


Twin Peaks je, zanimljivo, na našoj televiziji prikazivan u blagom zaostatku za originalom iz SAD-a. Serija je vrlo brzo stekla kultni status stoga nije za čuditi kako je tada još uvijek aktualni Jugoton vrlo brzo otisnuo izvrsni soundtrack iz serije na ploču. Ona je danas egzotična i raritetna za sakupljače Twin Peaks memorabilija iz cijelog svijeta, no pravi dragulj je soundtrack iz filma. Nakon druge sezone serije Lynch je snimio i film, a za tiskanje ploče odlučila se i tada nova Croatia. Egozitika ovog albuma leži u činjenici da inicijalno izdanje na ploči postoji samo u našoj nakladi i onoj britanskoj koja je duplu vinilku distribuirala po čitavoj Europi. Cijena? Prava sitnica. Okruglih 1000 kuna u perfektnom stanju.

3. Iron Maiden – “Fear Of The Dark” (LP-7-2 2036868)


Devedesetdruga je očito bila plodonosna za kultna izdanja, barem ovdje u Hrvatskoj. Maidene možete pronaći u gotovo svakoj prodavaonici ploča svježe upakirane u celofan, no pravi fanovi benda, i oni koji sakupljaju sva njihova izdanja, znaju kako vrijednost leži u originalima. Jedan od originala, u vremenima kada je svaka zemlja sama za sebe izdavala glazbene proizvode, dolazi iz Hrvatske. Najpoznatiji album londonskih hevijanera također dolazi na duplom vinilu, a netko vrijedan je odvojio vremena i pofotkao naše izdanje koje vam prenosimo. Cijena je nešto niža od gore spomenutih rijetkih pokemona, album može biti vaš za oko 800 kuna.

4. Nirvana – “Nevermind” (LP-7-1 2036318)


Na vašu (a i moju) sreću, nisu svi albumi prikazani danas toliko skupi. Uzmimo za primjer legendarni “Nevermind”. Na krilima fenomenalnog uspjeha ovog uratka, te plodne već sada pogađate koje godine Croatia Records otisnula je crnu plastiku, a po pristupačnoj cijeni od oko dvjestotinjak kuna na second-hand tržištu dade se naslutiti kako je tiraža ipak bila nešto veća. Kako i ne kada je basist Krist Novoselić rodom iz Zadra. Pronađi u svim boljim prodavaonicama rabljenih ploča.

5. Faith No More – “Angel Dust” (LP-7-1 2037636)


Osobno nikada nisam vidio, a kamoli u ruke primio hrvatsko izdanje ove ploče, no ako je za vjerovati vrlo aktivnoj zajednici najveće vinilne aukcijske kuće na svijetu (Discogs), domaći “Angel Dust” je po mnogočemu poseban. Nekim kopijama navodno fale počeci pjesme (dijelići sekunde) a pjesma “Land of Sunshine” navodno ima distorzirani zvučni komad usred trake. Neki korisnici tvrde kako s njihovim kopijama to nije slučaj. Istina ili ne, još jedno u nizu ‘wow’ komadića domaće glazbene povijesti. O albumu ionako ne treba trošiti puno riječi. Klasik. Što se same cijene tiče, u izvrsnom stanju album se može nabaviti za prihvatljivih 300 kuna.

6. Red Hot Chili Peppers – “Blood Sugar Sex Magik” (LP-7-2-F 2037001)


Nisam preveliki fan ovog sastava, no ne možemo ga ne spomenuti na ovoj listi. Zašto? Dovoljno je baciti oko na tracklistu da bi vam bilo skroz jasno zašto. Hit do hita. Ono za nas bitno, ovo cjenovno relativno pristupačno izdanje se može često pronaći u second-hand dućanima, a činjenica da su za vrijeme ratnih zbivanja gramofoni vrtjeli Anthonyja i društvo je dosta cool. Također dupli vinil, i ta već sada mitska 92′.

7. Neil Young – “Harvest Moon” (LP-7-2-F 2037001)


Za kraj, meni možda i najdraži glazbenik sa liste. Neznana legenda i vječiti putnik američke prerije. Kanađanin veći od američkog sna. Na hrvatskom vinilu. Do opće pomame reizdanja prije nekoliko godina, naše izdanje je bilo jedino nacionalno pored dva univerzalna europska. Amerikanci se nisu udostojili ovo objaviti na vinilu sve do 2017. godine. Cijena je paprena, ali kako i ne bi bila. Samo za fanove i sladokusce. S druge strane, glazba s albuma je za svakoga. Mitsko putovanje.

Naravno, ima toga još. No ovo je, po našem skromnom mišljenju, ono što bi strani kolekcionari nazvali “holy grail”. Prokopajte si podrume, možda se mali komadić glazbene povijesti nalazi upravo kod vas. Ukoliko ste te sreće, trk po gramofon.. ili na discogs.

171 Shares