Showcase festivali kao novi format postali su konkurencija velikim festivalima – na njih dolaze najkvalitetniji novi izvođači koji su spremni za “export”, koji već imaju agente, menadžment, promociju; oblikovani su.

Prvenstveno namjenjeni za glazbenu struku, showcase festivali otvoreni su za publiku koja je prepoznala koncept i voli uloviti – the next big thing. Iako Hrvatska još uvijek nema svoj showcase, čime zapravo kaska za regijom jer od ove godine i Beograd ima svoj (uz Ljubljanu i Budimpeštu), u ne tako dalekom susjedstvu ima ih nekoliko i odlična su prilika za izvoz najboljega što glazbena industrija svake zemlje ima za ponuditi u tom trenutku.

Neki showcaseovi naglasak stavljaju na bendove, dok nekima pak bendovi služe samo kao prateći program. U svakom slučaju prilika je to za brojne glazbene profesionalce, ali i entuzijaste da nešto novo nauče ili otkriju kakvo dobro glazbeno ime i prije nego se probije na međunarodnoj razini. Izdvajamo njih sedam koje svakako vrijedi posjetiti, što kao ljubitelj dobre nove glazbe što kao izvođač.

Nedavno završeno ovogodišnje izdanje Waves Vienna privuklo je više od 700 delegata, dok su se koncerti istovremeno održavali na pet pozornica. Od ove godine postoji i austrijska eksport nagrada čiji je prvi dobitnik postao Cari Cari, a unazad nekoliko godina, osim klasičnih glazbenih tema, Waves je pojačao i digitaliju, streaming, gaming, organizaciju i hackday. Od 2011. godine, od kada se Waves održava, bečkoj su se publici predstavili Zebra Dots, Lovely Quinces, Irena Žilić, Jonathan, Punčke, Mlat, Repetitor, Vvhile, Trees of Maine, Ana Ćurčin… Hrvatska je bila zemlja-gost 2014. godine.

Kombinacija konferencije i festivalskog događaja međunarodnog značaja i lokalnog karaktera. Konferencija MENT-a Ljubljana jedinstveno je događanje od izuzetnog značaja za cijelu regiju jer omogućuje jačanje veza među glazbenim tržištima i umrežavanje glazbenih profesionalaca. Fokusira se na glazbenoj industriji i kreativnosti. Baze MENT-a su Kino Šiška i Metelkova, a proteklih godina mnogi su se naši bendovi predstavili na pozornicama ljubljanskog showcasea: ABOP, Pridjevi, Sassja, Punčke, Žen, Seine, Sara Renar, Baden Baden, Miki Solus, Lovely Quinces, Seven Mouldy Figs, Vlasta Popić, Repetitor, Stray Dogg, Bebe Na Vole, Koala Voice

Prijave za nastup na MENT-u otvorene su u ljetnim mjesecima, a iduće izdanje održat će se od 31. siječnja do 2. veljače 2018. godine.

Iako je startao tek prošle godine, BUSH (Budapest Showcase Hub) krenuo je snažno i povezao se s velikim showcase festivalima, a ambicija im je biti glavni za cijeli Balkan, okupljati imena i gurati ih prema Americi i Aziji. Jaki su i u temama medija i sadržaja, digitalnom poslovanju, oglašavanju, građenju platformi za umrežavanje, a ove će se godine u Budimpešti predstaviti i dva naša benda – NLV i The Black Room.

BUSH se održava od 15. do 17. studenog.

Krenuli su kao festival u Umagu koji okuplja neka od najzanimljivih regionalnih glazbenih imena, pretprošle su godine prvi puta prešli granicu, a počekom listopada održan je i prvi Indirekt Showcase u srpskoj metropoli. Indirekt je nov i perspektivan showcase koji se tek treba dokazati, no razloga za optimizam ima. Ove godine u Beogradu su, među ostalima, nastupali Baden Baden, Sleepyheads i (The) Lesser Men.

Eurosonic bi mogao nositi titulu ‘mother of all showcases’. Zaslužan je za velike mreže poput ETEP-a i CEETEP-a, na njemu nastupa preko 150 bendova, a pohode ga ljudi iz cijelog svijeta. Krenuo je davno kao lokalni festival, a showcase festival se tek nalijepio na postojeću platformu. Na Eurosonicu nastupaju samo izvođači iz europskih zemalja, a cilj je svake godine staviti naglasak na drugu zemlju kako bi se prikazala raznolikost glazbenih talenata na ovom području. Iduće godine u prvom planu je Danska.

Do sada su na Eurosonicu svoje nastupe imali Dubioza kolektiv, Kiril Džajkovski, Punčke, Jonathan, Chui i Them Moose Rush, ali i velika imena kao što su Triggerfinger, White Lies, My Baby, Hozier, Jake Bugg, God Is An Astronaut, Imelda May, Franz Ferdinand, Mando Diao, The Subways, James Blake, Rag’n’Bone Man, Mother’s Cake, Royal Blood… Ove godine nastupe pripremaju Žen i Ana Ćurčin.

Prijave su trajale do 1. rujna, a showcase se održava od 17. do 20. siječnja 2018.

Najznačajniji glazbeni događaj u Njemačkoj već dugo godina djeluje kao glazbena konferencija s nastupima, ali obzirom na promjenu narativa u showcase trend sada je jedan od najbitnijih showcase festivala u Europi.

Ove godine na festivalu je nastupila cijela vojska imena koja su predvodili Liam Gallagher, Portugal The Man i My Baby, no hrvatskih i regionalnih izvođača nije bilo na popisu.

Showcase koji ima izrazito pozitivan image i podršku države (što je povezano s predsjednicom Estonije i naprednom državnom politikom). Pod vodstvom je Helen Sildne koja je letvicu malog, ali sada izrazito važnog showcasea postavila visoko. Estonija je dobro iskoristila svoju poziciju (između skandinavskih i bivših sovjetskih zemalja) pa su teme izrazito moderne i osjeti se velik utjecaj vizualnih umjetnosti koje su karakteristične za skandinavske zemlje.

Ove je godine Tallinn Music Week održan u ožujku, a od hrvatskih izvođača nastupio je Žen.