Narednih dana zahvatit će nas ‘opasna’ groznica ludih ’20-ih godina jer se bliži veliki spektakl u Areni Zagreb koji će dobro leći svim ljubiteljima plesa i ovog vremenskog razdoblja.

Naime, ova subota, 14. listopada, rezervirana je za baletni blockbuster “The Great Gatsby“, jedinstven projekt koji objedinjuje nekoliko umjetničkih sfera i donosi sasvim drugačiji doživljaj istoimenog romana F. Scotta Fitzgeralda.

U ovom plesnom spektaklu sudjelovat će vrhunski virtuozi iz svijeta baleta, plesa općenito, kazališta i glazbe. Tu se misli na imena poput Denisa Matvienka, nacionalnog baletnog prvaka Marijinskog teatra i po mnogima ‘najboljeg baletana današnjice’, Dwighta Rhodena, jednog od najtraženijih suvremenih koreografa u svijetu, vrhunskog kompozitora Konstantina Meladzea te Clifforda Williamsa, plesača koji je svoje umijeće brusio u u prestižnim plesnim školama poput Julliarda i The School of American Ballet…

Ovim povodom pripremamo vas za nadolazeću večer uz ideju da i sami organizirati tematski party u stilu moćnih ’20-ih. A kako bismo vam olakšali odabir glazbene playliste, slijedi 7 glazbenih preporuka koje za ovakav tulum ne smijete izostaviti.

Svi ovi sastavi i izvođači djeluju kroz posljednja dva desetljeća, a neki i manje, te nude puno electro swinga i popratnih žanrova koji će vas rasplesati do ranih jutarnjih sati. Zasigurno bi se odlično proveli da ih se vremeplovom pošalje u Gatsby godine.

1Parov Stelar

U travnju ove godine na nastupu u Domu sportova osobno smo se uvjerili kako Parov Stelar izuva iz plesnih cipelica. Ime je to koje se mora naći na playlisti za svaki “The Great Gatsby” tematski party.

2Caravan Palace

Francuski electro swing sastav Caravan Palace također bi se jako dobro uklopio u ovo vremensko razdoblje.

3Tape Five

Internacionalna glazbena skupina Tape Five smještena je u Essenu, u Njemačkoj i kombinira elemente jazza, swinga, retro elemenata, itd. Martin Strathausen je čelni čovjek iza Tape Five, i glavni autor, multi-instrumentalist i producent, čiji nas zvukovi elegantno odvode u rane ’20-e godine.

4Swing Republic

Swing Republic je electro swing projekt koji kombinira stari jazz i sampleove s electro elementima i pozitivnom vibrom koja vas tjera na ples. Samo poslušajte njihovu verziju pjesme “Crazy In Love” od Beyoncé.

5Alice Francis

Electro swing pjevačica koja dolazi iz Rumunjske poznata je i pod nadimkom “Miss Flapperty”. Iako nije toliko poznata u glazbenim krugovima, znamo je po odličnim pjesmama “Shoot Him Down!” i “St. James Ballroom”.

6Bebo Best & The Super Lounge Orchestra

Jazz, lounge, bossa nova, new beat ovog sastava je još jedna od kombinacija za vašu playlistu. Bebo se smatra jednim od najboljih talijanskih jazz i lounge producenata.

7Tim Tim

Obradu pjesme “Rum and Coca-Cola” austrijskog reggae sastava Tim Tim, koji okuplja glazbenike diljem svijeta, također preporučamo za zagrijavanje prije 14. listopada. Njihova electro swing verzija objavljena je 2007. godine, dok se originalna pjesma još davno proslavila u izvedbi starog swing sastava The Andrews Sisters.

Stisni