Anthony Bourdain natjerao je mnoge da po prvi puta u životu u ruke prime kuharicu, uključujući i mene. Kada sam prvi puta pogledao njegov nagrađivani serijal “No Reservations”, bilo je to poput rock’n’rolla koji se odvija na malome ekranu – nisam nikada iskusio toliko kulturološke širine u jednom serijalu do tada. Na golemu žalost svjetske javnosti, Anthony si je oduzeo život u 61. godini života u hotelskoj sobi.

S Anthonyjem sam iskusio što to znači bojati se za vlastiti život u epizodi iz Lebanona te me odveo na svoj prvi izlet u Armeniju, mjesto na kojem još nisam bio. Iako je to bilo samo preko ekrana, osjećao sam se kao da sam tamo. Rušio je barijere i baš zbog toga njegov odlazak boli. Njegovi putopisi nikada nisu bili samo o hrani – njegov se rad bazirao na razbijanju granica i približavanju različitih kultura empatijom, strpljenjem i entuzijazmom. Mnogima je otvorio jedan cijeli novi svijet predstavljajući glazbenike i njihovu glazbu ne jedan izuzetno inovativan način. U nastavku pogledaj 5 nezaboravnih epizoda u kojima je Bourdain ugostio glazbenike.

1Rokanje tekilom s Joshom Hommeom

Queens of the Stone Age, koji će za manje od mjesec dana drmati Jarunom, uvijek su imali posebno mjesto u Bourdainovom srcu. Josh i Anthony bili su prijatelji, a u ovoj epizodi koja vrvi QOTSA pjesmama zajedno su se uništavali tekilom, liječili mamurluke, oldtimerima brijali po Mojave pustinji te su čak i snimili pjesmu “Lonely T-Bird” u legendarnim Rancho De La Luna studijima.

2Rolanje jointa s Markom Laneganom

Završna scene epizode u kojoj Bourdain, otkrivajući Seattle ugosti Marka Lanegana ušla je u legednu čim je emitirana. Postoji nešto magično u te četiri minute gdje Bourdain, uz soundtrack Laneganove “Strange Religion”, gledatelje uči kako pravilno zarolati joint te zatim isti popuši s pogledom na zalazak sunca.

3Zdrava prehrana s Iggyjem Popom

Nakon ručka gdje Anthony i njegov idol iz studentskih dana Iggy Pop raspravljaju o zdravoj prehrani rodilo se veliko prijateljstvo. Bourdain je Iggyja intervjuirao nekoliko puta, uključujući i za GQ kada je nastala legendarna crno-bijela fotografija u kojoj obojica sjede bez majice. Koliko su bili bliski jasno pokazuje dirljiva poruka koju je Pop objavio nakon što je saznao da je Bourdain počinio samoubojstvo kazavši: “Volio sam ga, on je bio svjetlo dobrote i dobrih vibri u mojem životu”.

4Armenski običaji sa Serjom Tanakianom

Mislim da ne postoji zanimljiviji vodič za Armeniju od Serja Tankiana. Vjerojatno najpoznatiji Amer armenskih korijena nakon Kim Kardashian, frontman metal legendi System of a Down poslužio je Bourdainu kao izvrstan vodič. Najzanimljiviji dio svakako je odlazak na obiteljsku večeru gdje su razgovarali o armenskim običajima i teškom životu Armenaca nakon Turskog genocida. “Trebao mi je Armenac da me gurne preko ruba, pomogne mi da pronađem kut, objektiv s kojim gledam zemlju” rekao je Bourdain, a Serj se pokazao kao izvrstan domaćin.

5Partijanje s Alison Mosshart i Jackom Whiteom

U epizodi posvećenoj meki glazbe Nashvilleu, Alison Mosshart otvorila je vrata svojeg doma prigodno nazvanog “Disgraceland” i nabacila party nakon kojeg je Bourdain izjavio da se osjeća “oštećeno no sretno”. Cijela epizoda posvećena je rock’n’rollu, a osim Alison kratko se pojavljuje i Jack White.

388 Shares