3. MAKK izazvao najveći interes javnosti

Promo članak
386

Ovogodišnje izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK
2015 privuklo je dosad najveći interes javnosti za teme iz sektora
kulturnih i kreativnih industrija.

Više od 300 akreditiranih sudionika trećeg MAKK-a pratilo je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 26. i 27. studenog predavanja i panel diskusije fokusirane na kulturni i ekonomski doprinos autora i kreativaca iz najrazličitijih grana umjetnosti, od glazbe, književnosti i filma do fotografije i dizajna.Najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja, 11-godišnji Riječanin Frano Živković, otvorio je konferenciju svojom skladbom, ali i glazbenim odavanjem počasti Arsenu Dediću izvedbom pjesme ”Moj zanat” u kojoj su mu se pridružili Marko Tolja i gudački kvartet Prelude.

Nakon uvodnih govora predstavnika organizatora, HDS ZAMP-a i Hrvatskog društva za autorsko pravo te pokrovitelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, predstavljeni su prvi rezultati studije financijske vrijednosti hrvatske glazbe te panel diskusija ”Jesu li autorska prava parafiskalni namet?”.

Muziku podržava

U njoj je Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, istaknuo da registar neporeznih davanja, u kojeg je Vlada uvrstila i naknade od autorskih i srodnih prava, nije obvezujući dokument već dokument o kojem još traje javna rasprava. Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, komentirao je da autorska naknada koju prikuplja HDS ZAMP treba svejedno biti izuzeta s tog popisa jer su autorska i srodna prava privatna prava koja se plaćaju za konkretnu uslugu korištenja proizvoda tj. u ovom slučaju glazbe.

Zanimljive perspektive na kreativnost, autorska prava i njihov potencijal u digitalnom svijetu na MAKK-u su pružili Miroslav Škoro, naš poznati autor i izvođač, Andy Wright, glazbeni producent i dobitnik Grammya, Ceco Gaković, digitalni developer te soundbranding stručnjak, John Groves.

Drugi dan MAKK konferencije bio je rezerviran za aktivnosti Hrvatskog društva za autorsko pravo, uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, među kojima i Victora Nabhana, predsjednika međunarodne asocijacije društava za autorsko pravo. Panel o zaštiti i ostvarivanju autorskih prava fotografa bilo je jedno od događanja koja su drugog dana MAKK-a pokrenula živu diskusiju na pozornici, ali i van nje.

U sklopu ovogodišnjeg MAKK-a održan je i prvi glazbeni meetup pod nazivom ”Digitalna budućnost hrvatske glazbe” te dodjela nagrada ”Prijatelj hrvatske glazbe’‘ koju je udruga Unison – Hrvatski glazbeni savez ove godine dodijelila Hypo Banci i Večernjem listu.

Treće izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije pokazalo se i najuspješnijim. Zanimljive teme i međunarodni govornici privukli su dosad najviše zainteresirane publike, autora i kreativaca, medija, ali i predstavnika političkih stranaka.

Organizator MAKK-a, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, četvrto izdanje konferencije najavio je za 24. i 25. studenog 2016. uz gostovanje novih zanimljivih i pažnje vrijednih imena iz svijeta glazbe i ostalih kreativnih industrija.

Muziku podržava