2009. godina – povratnička godina u glazbi

2754

2009. – posljednja godina milenijskoga desetljeća u svojoj brzini bila je više no turbulentna pa se osim tužnih vijesti kao što su smrt ‘Kralja popa’ ili razilaženje Oasisa i Aerosmitha, ova godina pokazala kao povratnička godina posrnulih zvijezda, glazbenika u podužem zimskom snu i gotovo zaboravljenih bendova

… Alice in Chains, The Cranberries, Blur, Creed i Michael Jackson samo
su neki od feniksa koje vam donosimo za kraj uspješne godine i dekade.

Razlozi su različiti, kao i priroda povrataka, pa među imenima koje ćemo predstaviti donosimo i kvazi-povratke, nova okupljanja u izmijenjenim sastavima te povratke na scenu u sasvim novim oblicima neprepoznatljivim u odnosu na nekadašnje sastave.Guns N’ Roses moramo ubrojiti u povratničku 2009., iako su objavili svoj šesti studijski album “Chinese Democracy” u studenom 2008., punih petnaest godina nakon “The Spaghetti Incident?” u sastavu za koji malotko danas priznaje kao Gunse jer jedini preostali član jest neslavni frontmen Axl Rose, izobličena izgleda i ponašanja. Objavili su tek dva singla i to u mjesec dana razmaka krajem 2008. godine da bi ovu godinu zarokali svijetom. 2009. obilježio je novi gitarist Dj Ashba, nastupi diljem svijeta, među kojima broje i svoj najduži koncert ikada, održan u Tokiju sredinom prosinca.

Za nadolazeću 2010. spremaju pohod duž rodne Amerike i Europe kako bi arogantni Axl nadoknadio izgubljeno. Podsjetimo da smo popričali sa Jesse Hughesom iz benda Eagles of Death Metal te basistom The Offspringa, Gregom K., koji su se osvrnuli na nastupe s bendom uz puno negodovanja i premalo dobrih uspomena.Otprilike u isto vrijeme kad su američki rockeri Guns N’ Roses objavili povratnički album, s Otoka smo s oduševljenjem primili vijest o mogućem okupljanju Blura koje smo posljednji put zajedno imali prilike čuti i vidjeti 2003. godine kada su se oprostili albumom “Think Tank”.

Nekoliko dana kasnije Damon Albarn, frontmen grupe, službeno je potvrdio okupljanje i potvrdio prvi nastup u Hyde Parku 2. i 3. srpnja, a nešto više od tri tjedna kasnije idila je pukla navještenjem novog razilaženja, što je Albarn u časopisu Q potvrdio: “Jednostavno više ne mogu. Uspjeli smo napraviti jednu sjajnu stvar i ne želim to pokvariti. Kada bismo pošli na turneju, opet bi se nakon nekog vremena pojavili stari problemi.” Krajem studenog bend je dobio počasnu ploču kod Željezničkog muzeja u blizini Colchestera.

Vlažna klima Velike Britanije pogodovala je mnogim bendovima, pa tako i četveročlanom brit-rock bendu Skunk Anansie koji su se od obožavatelja oprostili 2001. godine. Nakon samostalnih i manje uspješnih projekata pojedinih članova, na poticaj izdavača povodom objavljivanja kompilacije najvećih hitova “Smashes and Trashes” posljednjeg listopada, bend se nanovo okupio, odradio mini-turneju kao uvertiru u četvrti studijski album čiji nam je izlazak za iduću godinu ekskluzivno potvrdio basist Cass rekavši i kako su ‘od sada zauvijek zajedno’ te da ‘ovime nastavljamo gdje smo 2001. stali, ali otada smo svi iskusili puno toga kao glazbenici i umjetnici. Tako da će zvuk biti drukčiji, ali nećemo se sad pretvoriti u neki techno-bend.’

Placebo se nakon prijateljskog razilaženja s bubnjarom Steveom Hewittom 2007. godine odlučio odmoriti od dvogodišnje turneje kojom su promovirali vrlo morbidan i depresivan, ali hvaljeni album “Meds”, no već 2008. obožavateljima su predstavili puno mlađu zamjenu – Steva Forresta koji im je bio potrebno osvježenje na podosta vedrijem i dinamičnijem albumu “Battle For The Sun” objavljenom u lipnju.

Ojačani energičnim Amerikancem, Brian i Stefan započeli su novu svjetsku turneju, ali i interaktivnim se projektima približili fanovima putem svoje službene stranice. U samo pola godine objavili su pet singlova, zasvirali na PlayStationu, poklonili fanovima live-album, ali i od iscrpljenosti, kao i Moz, kolabirali na pozornici.

Muziku podržava

Njihov kolega iz pop-voda, britanska superzvijezda Robbie Williams u studenom je objavio svoj osmi studijski album “Reality Killed the Video Star“, nasljednika jednako prosječnog “Rudeboxa” iz 2006. Iako je kritika podvojenih mišljenja oko kvalitete albuma, preporođeni posrnuli Robbie osvojio je radijske postaje i još jednom srca najvjernijih obožavatelja singlovima “Bodies” i aktualnim “You Know Me”, ali i izjavama kako je “Morning Sun” posvetio naglo preminulom Michaelu Jacksonu.

Povratnički album jedini je u Robbievoj karijeri koji nije dosegao prvo mjesto u Velikoj Britaniji pa je, vjerojatno ponukan vlastitim porazom od samoga sebe, nakon dugo vremena odbijanja odlučio vratiti se pop-senzaciji Take That s kojima namjerava iduće godine krenuti na zajedničku turneju.

Socijalno angažirani Irci The Cranberries iznenadili su neobičnim povratkom na scenu uslijed promocije samostalnog drugog studijskog albuma frontmenice Dolores O’Riordan. Shvativši da samostalna karijera nije ni približno uspješna onoj u četveročlanom bendu, pjevačica je odlučila preko bare u posljednjim mjesecima godine s momcima izvesti vrlo uspješnu turneju koja je obuhvatila njihov cjelokupni opus, ali i njen samostalni dio karijere koji je iznjedrio dva albuma. Turneja će se nastaviti, no još uvijek nije poznato hoće li album “Wake Up and Smell the Coffee” iz 2001. godine uskoro dobiti svog nasljednika.

Zločesti će jezici reći da Marilyn Manson kao ni Britney Spears sve ove godine nikamo nije ni odlazio te će djelomično u ovakvim konstatacijama biti u pravu, no nakon neuspješnog i prosječnog albuma “Eat Me, Drink Me” iz 2007. godine, Manson se 2008. godine vratio najboljem prijatelju i pobratimu Twiggyu Ramirezu s kojim je za 2009. najavio snimanje novog studijskog albuma; prvog zajedničkog nakon “Holy Wood” iz 2000. godine.

Da je pandan Manson-Ramirez umjetnički kompatibilan potvrdila je i kritika po izlasku sedmog studijskog albuma “The High End of Low” krajem svibnja, te vrlo uspješna aktualna svjetska turneja. 2009. godina nesumnjivo će biti upisana u povijest ovoga benda.

Čini se da je studeni 2008. godine bio mjesec velikih povratničkih najava i objava, pa se trendu namjerno ili nenamjerno pridružio američki hard-rock bend Creed. Nakon tri multiplatinasta albuma, bend je 2004. godine putem službene stranice objavio razilazak, da bi punih pet godina kasnije na scenu došli s prosječnim albumom “Full Circle“.

Bend je u intervjuu za tabloid People izjavio da na novo stanje ne gledaju kao na povratak na scenu, već kao na novo rođenje. U jednako patetičnom tonu, frontmen Scott Stapp rekao je ostaloj trojici članova: “Volim vas i ako sam vam ikad nanio bol, oprostite mi.” Rečeno – oprošteno. Bend je trenutačno na američkoj turneji, a kao i većina spomenutih povratničkih bendova iduće godine namjeravaju na put oko svijeta i objaviti live-DVD.

Nakon što su u prvih pet godina objavili svoja prva tri studijska albuma, Alice in Chains su 1995. objavili posljednji album nazvan po sebi nakon čega su problemi frontmena i vokala Laynea Staleya eskalirali, a neformalnom razvodnjavanju priče pripomogla je i smrt njegove zaručnice. Uslijedilo je nekoliko pokušaja odlaska u studio, ali 2002. sve prekida nagla Staleyeva smrt uzrokovana prekomjernom dozom kombinacije heroina i kokaina. Dva tjedna nakon smrti tijelo je pronađeno i točan datum smrti nikada nije utvrđen.

Shrvan tragedijom, Jerry Cantrell posvetio mu je svoj album, a iz njegove samostalne karijere rodila se suradnja s Williamom DuVallom koji će sedam godina kasnije, 2009. godine postati novi vokal na povratničkom albumu ”Black Gives Way To Blue” koji su fanovi prije izlaska promatrali sa skepsom, a kao i kritika, nakon objavljivanja u rujnu prigrlili su novi zvuk, novog frontmena i novu eru Alice in Chains, nakon 14 dugih godina plivanja u smoli i limbu.

Nešto vedriju priču imali su Limp Bizkit koji su se 1995. godine, pak, okupili i započeli priču prepunu svađa i prepirki gitarista Wesa Borlanda i frontmena Freda Dursta, nešto slično Mansonu i Twiggyu, zbog čega ne čudi da je Borland nakratko prešao u Mansonov stožer. No, Borlanovi izleti u bijeli svijet česta su pojava u povijesti ovog svadljivog benda pa se nakon petogodišnje pauze i razmirica, ‘obitelj’ okupila u originalnom sastavu na ovogodišnjoj europskoj turneji “The Unicorns N’ Rainbows”. U sklopu iste su nastupili u Varaždinu s porukom da njihov peti studijski album “Gold Cobra” možemo očekivati u prvim mjesecima novog desetljeća.

Kontroverzni bijeli reper Eminem nije bio toliko patetičan, ali je svakako od same najave novog studijskog albuma “Relapse” bio vrlo ambiciozan. Naime, već prije objave “Relapsea” u svibnju, Em je najavio njegova nasljednika “Relapse 2”, kojeg možemo očekivati sljedeće godine, a dotad će nas počastiti trendovskim reizdanjem istog albuma nazvanog “Relapse: The Refill”.

Da Eminem nije izgubio na kredibilitetu svjedoči niz recentnih priznanja kao što su ono Billboarda koji ga je proglasio izvođačem koji je najviše obilježio ovo desetljeće, a sredinom 2009. godine statistike su pokazale kako je na samome vrhu najprodavanijih izvođača desetljeća. Dodajmo kako se u velikoj nedavno objavljenoj listi desetljeća portala Muzika.hr našao njegov najuspješniji album “The Marshall Mathers LP”.

Povratkom desetljeća mogli bismo nazvati onaj legendarne posrnule dive Whitney Houston koja je nakon punih sedam godina ove u kolovozu godine publiku počastila sedmim studijskim albumom “I Look To You“.

Album je, očekivano, debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice, a osim dobre promocije, problematična je Whitney sebi osigurala ‘goruća’ imena aktualne američke scene poput Swizz Beatza, Johnta Austina, Alicie Keys, R. Kellya, Harvey Mason Jr.-a i Akona. Uspješnu 2009. godinu namjerava okruniti nadolazećom turnejom nakon punih jedanaest godina.

Naposljetku, popis zaključuje najveći boy-bend svih vremena – Backstreet Boys koji su s jednim članom manje odlučili obnoviti staru slavu kod danas poodraslih obožavateljica i 2009. godinu upisati kao povratničku godinu albumom “This Is Us” i popratnom svojevrsnom turnejom u sklopu koje su posjetili našu metropolu.

Danas poostarjeli četveročlani bend u razgovoru nam je otkrio kako povratak ne smatraju jednostavnim pothvatom: “Ako si u situaciji da si na sceni već duže vrijeme i želiš se zadržati još dugo godina, poput Madonne, Whitney Houston ili The Rolling Stonesa, moraš pronaći način kako reinovirati samog sebe i predstaviti se novim generacijama i mislim da je to onda puno teže za izvođača.” Bez zločestih predviđanja, nekako se čini da su dani ovom bendu, za razliku od gorenavedenih, ipak odbrojeni.

Nažalost, povratcima koji su obilježili 2009. godinu ne možemo pridodati onaj Michaela Jacksona koji je najprije šokirao svijet u ožujku najavom ambiciozne turneje “This Is It” koja je trebala u Londonu nakon 12 godina bez turneje u 50 uzastopnih koncerata pokazati zbog čega je Jackson nezamjenjivi ‘Kralj popa’. Međutim, dvomjesečne pripreme pred sam početak povratničke turneje zakazan za srpanj prekinula je tragična vijest o njegovoj smrti koja je ponovno šokirala svijet.

Nevjernike i tabloide ubrzo je ušutkao dokumentarni film “This Is It“, zacijelo jedan od najgledanijih kino-filmova u ovoj godini, koji prikazuje da je Jackson i u 50. godini bio u dovoljno dobroj fizičkoj, ali i mentalnoj formi da odradi svoju četvrtu turneju.

Ugodna i manje ugodna glazbena iznenađenja i proteklu su godinu učinila definitivno turbulentnom i nama kao glazbenim konzumentima zanimljivom. Među brojnim povratničkim turnejama, albumima i nastupima našlo se onih imena koji su se ‘vratili’ bombastično, ali i onih koji su to potiho učinili. Međutim, svo vrijeme izbivanja većina je njih ipak ispunjavala novinskim recima koji su nas držali budnima i stoga manje iznenađenima u samom trenutku povratka pod svjetla reflektora i na naslovnice časopisa.

Posljednja godina desetljeća donijela je šaroliku lepezu nove-stare glazbe, a već u prvoj godini novog desetljeća možemo očekivati najavljene povratke Sade, Evanescence, The White Stripesa, The Strokesa, Christine Aguilere, Korna i moliti se za povratak legendi poput Davida Bowiea.

0 Shares
Muziku podržava