15. Međunarodni dani jazza u Zagrebu

896

Zagreb se priprema za novu sezonu i u jazz glazbi. Već su najavljeni jaki koncerti i festivali, a sezonu otvaraju 15. međunarodni dani jazza. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u četiri dana, od 25. do 28. listopada ugostiti će četiri sastava, od jazz big bandova pa do tria. Nastuput će tu i domaći i strani glazbenici, a kao najzvučnije ime izdvaja se saksofonist James Carter s vlastitim triom, saksofonist koji je podigao veliku prašinu pojavivši se na newyorškoj sceni, a kritika ga cijeni jer je u stanju jednako dobro svirati bilo koji jazz stil.

Program ova četiri dana festivala je sljedeći:

25. listopada, utorak, mala dvorana.
60 godina Big Banda RTV Slovenije
Najstariji aktivni jazz orkestar u ovom dijelu svijeta proslavit će jubilej djelima slovenskih skladatelja svih generacija.

26. listopada,
srijeda, velika dvorana
Markings (Swe)
Jedinstveno glazbeno djelo za zbor, jazz orkestar i soliste, nastalo povodom 100. obljetnice rođenja bivšeg generalnog tajnika UN-a, čiji tekstovi su uglazbljeni. Izvodi vodeći švedski jazz orkestar pod vodstvom svog šefa dirigenta, američkog virtuoza na trubi, te zbor i solisti.

Muziku podržava

27. listopada, četvrtak, mala dvorana
Criss – Cross (A)
Austrijski ansambl duge tradicije koji na visokom umjetničkom nivou spaja tradiciju i inovaciju, klasiku i jazz, suvremeno i tradicionalno…

Antonio Faraó Trio (I/D)
Vodeći talijanski pijanist mlađe generacije nastupit će uz pratnju čestih gostiju zagrebačke jazz scene, Martina Gjakonovskog i Dejana Terzića.

28. listopada, petak, mala dvorana
Joe Pandur i prijatelji (Hr)
Gitara u jazzu kao lirski instrument, intimna igra žica i glasa.

James Carter Organ Trio
(SAD)
Čarobnjak saksofona, koji vlada svim stilovima od Bena Webstera do Michaela Breckera, sa svojim najintimnijim sastavom dolazi po prvi puta u Hrvatsku.

Početak programa svakoga dana je u 20 sati

Muziku podržava