14. festival Žedno uho ide cijeli mjesec svibanj

Muzika.hr
2349

Četrnaesto izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho ugostit će od 3. do 30. svibnja 27 izvođača iz 11 zemalja, među kojima su Swans, Mudhoney i Ken Vandermark.

Program će se održati na više lokacija u Zagrebu, a glazbeni stilovi varirat će od eksperimentalne i punk elektronske glazbe, preko avangardnog jazza, lo fi i gothic pop glazbe, obuhvaćajući više podžanrova rocka, bluesa kao i one najaktualnije žanrove klupske elektronske, funk i soul glazbe.

Otvorenje festivala 3. svibnja funkcionira kao svojevrsni glazbeni kod koji će dočarati duh i stil koji publiku očekuje u narednih dvadesetak dana. Prvog dana festivala u kinu Grič nastupit će zagrebački noise-math-rock bend Peach Pit kada će o prvi puta u karijeri svirati akustično u interakciji s projekcijom nijemog filma Fernarda Legera – “Le Ballet Mechanique'” Večer će se nastaviti živim i progresivnim nastupom multimedijalnog eksperimentalnog benda 123rd Day of the Year iza kojeg stoje višestruko nagrađivani glazbenici Alen i Nenad Sinkauz te multimedijalni umjetnik Ivan Marušić-Klif. Zvučno multidimenzionalnu sliku obogatit će hrvatsko/njemački post math rock bend Majmoon kao i nastup avant rock dua Jelaousy Mountain.

Već sljedećeg dana po prvi puta u Zagreb dolazi kanadski multi-instrumentalist i multimedijalni umjetnik Mac DeMarco čija popularnost u svijetu raste iz dana u dan.

Muziku podržava

Fokus se potom a eksperimentalnih i r’n’r žanrova preusmjerava na avant jazz te će 9. svibnja u kinu Grič nastupiti Ken Vandermark, američki jazz skladatelj/aranžer, saksofonist (tenor i bariton) i klarinist. Iz kino dvorane cijela priča seli 10. svibnja u podrum Griča kada će nastupiti renomirani austrijski DJ Florian Keller, strastveni kolekcionar gramofonskih ploča rijetke plesne glazbe iz domene funk & soul.

11. svibnja Žedno uho odlazi do kina Europa gdje u suradnji sa Subversive Film Festivalom najavljuje nastup psihodeličnog electro pop beogradskog dua Ti za koji je potrebno izdvojiti 25 kuna.

13. svibnja u klubu KSET nastupit će gothic pop bend iz Brightona Esben & The Witch, dok 15. svibnja u kinu Grič zagrebački electro synth bend Hemendex predstavlja svoj novi studijski album.

Po treći put u organizaciji Žednog uha u Zagreb 20. svibnja stiže kultni američki post punk bend Swans. Nastup američkog osobenjaka i elektronskog glazbenika Dana Deacona zakazan je za 21. svibnja u klubu KSET kada će premijerno nastupiti uz pratnju dva bubnjara i klavijaturista.

Kao zanimljivost na festivalu ističe se i suradnja hrvatskih i talijanskih glazbenika u spoju avant rocka i jazza kroz poseban nastup kvarteta East Rodeo ovoga puta u septet formaciji i to 24. svibnja u Teatru &TD.

Sa sjevera Finske u KSET 25. svibnja stiže mladi bend French Films koji na osebujan način dočarava mračnu stranu rocka, asocirajući na Joy Divison i The Cure.

Iste večeri ljubitelje klupske kulture razveselit će gostovanje eklektičnih aktualnih producenata i DJ-eva elektronske glazbe: belgijskog Lefta i britanskog Romarea kao i Eddya Ramicha. Ovaj party održat će se u Aquariusu, a događaj je organiziran u suradnji Festivala tolerancije – 7. Festivala židovskog filma Zagreb, Kontrapunkta, Beat The Future kolektiva i Žu festivala.

Na zadnjem koncertu 30.svibnja u Pogonu Jedinstvo nastupit će američki grungeri Mudhoney. Ovom prilikom proslavit će dupli jubilej: 25 godina postojanja i objavljivanje devetog studijskog albuma “Vanishing Point”.

Ulaznice za sve koncerte 14. Žedno uho festivala po pretprodajnim cijenama potražite u Rockmarku i Dirty Old Shopu, te na ulazu prije samih nastupa.

Opširnije na stranicama Žednog uha.

Muziku podržava