Chris Cornell, frontman Soundgardena i jedno od lica velike grunge četvorke u koju ubrajamo i Nirvanu, Alice in Chains i Pearl Jam, već dva mjeseca nije s nama.

Na današnji dan Chris bi proslavio 53. rođendan, a umjesto da ga pamtimo po tragičnom kraju, prisjetili smo se 13 trenutaka za pamćenje i onoga što je napravio za glazbu. Kako sa Soundgardenom, tako i s Audioslaveom, Temple of the Dog ili pak kroz solo karijeru.

1. Chrisova maestralna i emotivna izvedba Princeove pjesme “Nothing Compares 2 U” iz 2015. godine, koju je ’90-ih popularizirala Sinéad O’Connor.

Muziku podržava

2. Iste godine je sa svojom tada 11-godišnjom kćerkom Toni izveo “Redemption Song” Boba Marleya.

3. Trenutak kada je “Billie Jean” Michaela Jacksona na pet minuta učinio svojom…

4. Upečatljiva je i ova akustična verzija pjesme “Black Hole Sun”.

Za nju je jednom prilikom izjavio: “Čudno je, napisao sam ‘Black Hole Sun’ u 15 minuta i bila je veliki hit, ali potrošio sam tjedne i tjedne na druge pjesme koje to nisu postale”.

5. Mnogi će mu zapamtiti i suradnju s Timbalandom na njegovom solo albumu “Scream” iz 2009.

Iako je dobio dosta negativnih kritika, ova promjena je također obilježila njegovu karijeru i pokazala da je sklon eksperimentiranju.

6. U jednom starom video intervjuu već je prognozirao svoju slavu. Pored mrkog Eddieja Veddera koji nepomično stoji pored njega…

7. Pamtit ćemo i cameo ulogu u filmu “Singles” iz 1992. redatelja Camerona Crowea.

8. 1995. Soundgarden je osvojio Grammy u kategoriji za ‘najbolji metal nastup’ sa singlom “Spoonman”. Tada je izjavio da se neće maknuti sa stagea sve dok im publika ne kaže da su heavy metal.

Na dodjeli se pojavio sa svojom majkom.

9. Premijerni nastup s Audioslaveom imao je 2002. u sklopu emisije “Late Show With David Letterman”, ispred kazališta Ed Sullivan.

10. Dugoočekivani reunion Soundgardena dogodio se 2010. na Loollapalooza festivalu

11. 2014. godine Eddie Vedder i Chris ponovno su na trenutak oživjeli Temple of the Dog…

Eddie ga je tada pred publikom nazvao “jednim od najboljih glazbenika na planetu”.

12. Prošle godine je zasvirao i u koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu. Tamo je predstavio solo album “Higher Truth”. Sigurno ćemo pamtiti i ovu akustičnu izvedbu…

13. “Slaves And Bulldozers” posljednja je pjesma i posljednji nastup Chrisa sa Soundgardenom u Detroitu, 17. svibnja 2017.

U nju je ukomponirao i dio tradicionalne gospel pjesme “In My Time Of Dying”.

Muziku podržava
Stisni