Okrugle obljetnice premijera slave brojni filmovi: klasici SF-a, horora, vesterna i trilera, te serija za žene i sve muškarce koje zanimaju žene – ”Seks i grad”!

1”Na putu prema dolje” (”Breaking Bad”) – 10. obljetnica (2008.)

via GIPHY

Genijalna serija o bolesnom profesoru kemije koji postaje proizvođač i diler droge. Miks drame, trilera i crne komedije oduševio je gledatelje, a posebne pohvale idu na račun Bryana Cranstona koji je prošao veliku transformaciju od zbunjenog oca iz ”Malcolma u sredini” do žestokog Waltera Whitea u ”Breaking Badu”.

2”Seks i grad” (”Sex and the City”) – 20. obljetnica (1998.)

via GIPHY

Serija koja je promijenila odnos prema ženskoj seksualnosti na televiziji, a ujedno je i oda ženskom prijateljstvu. Baš nedavno je bio rođendan serije (premijera – 6. lipnja 1988.), a zanimljivo je da je tim povodom izašlo nekoliko članaka u kojima se žali da serija nije bila dovoljno politički korektna. Besmislica! Pa seriju baš zato vole brojni muškarci i žene – zbog poganog jezika i lascivnog humora glavnih junakinja!

3”Jurski park” (”Jurassic Park”) – 25. obljetnica (1993.)

via GIPHY

”Jurski park” pamti se kao prijelomni film po korištenju CGI tehnologije uz pomoć koje su efektno ‘oživljeni’ dinosauri u filmu. Spielbergov film dobio je 3 Oscara u tehničkim kategorijama i zaradio je preko milijardu dolara, pa ne čudi da je snimljeno nekoliko nastavaka. Upravo u kinima počinje igrati najnoviji nastavak, ”Jurski svijet: Pad kraljevstva”.

4”Noć vještica” (”Halloween”) – 40. obljetnica (1978.)

via GIPHY

Niskobudžetni horor Johna Carpentera bio je pravo osvježenje u tom žanru. Za napetost u filmu bila je dovoljna sugestivna glazba, prijeteća maska ubojice i efektna režija Johna Carpentera koji je zaslužan i za scenarij i za glazbu.

5”Egzorcist” (”The Exorcist”) – 45. obljetnica (1973.)

via GIPHY

Klasik horora, priča o opsjednutoj djevojčici koju pokušavaju spasiti svećenici. Iako sadrži nekoliko šokantnih scena, film je više primjer hororca koji suptilno gradi uznemirujuću atmosferu i ne pokušava stalno bombardirati gledatelja prizorima nasilja.

6”Stari Divlji zapad” (”Westworld”) – 45. obljetnica (1973.)

via GIPHY

Preteča popularne serije ”Westworld” je istoimeni film scenarista i redatelja Michaela Crichtona. I u ovom filmu otac tehno-trilera Crichton upozorava na opasnosti zloupotrebe tehnologije, a glavni junaci su androidi koji se otmu kontroli. Dok je u seriji opaki negativac Ed Harris, u filmu je zlokobni negativac Yul Brynner.

7”2001: Odiseja u svemiru” (”2001: A Space Odyssey”) – 50. obljetnica (1968.)

via GIPHY

Mnogi ga smatraju najvećim SF-om svih vremena i jednim od najboljim filmova uopće. Mama i tata ”Odiseje” su veliki SF pisac Arthur C. Clarke i legendarni redatelj Stanley Kubrick koji su stvorili remek-djelo koje mnogi nisu shvatili, ali su u njemu ipak uživali. Legende kažu da su neki ondašnji gledatelji najbolje shvatili film dok su bili – dobro napušeni.

8”Planet majmuna” (”Planet of the Apes”) – 50. obljetnica (1968.)

via GIPHY

SF koji je 1968. više govorio o američkoj sadašnjosti nego budućnosti. Film suptilno kritizira rat, rasne i religiozne predrasude, odnos prema životinjama i nuklearni rat, a ujedno je i napeti avanturistički film o svijetu u kojem su ljudi i majmuni zamijenili uloge. Nedavno je opet pokrenuta franšiza ”Planeta majmuna”, ali s ne tako dobrim uspjehom.

9”Bilo jednom na Divljem zapadu” (”C’era una volta il West”) – 50. obljetnica (1968.)

via GIPHY

Još jedan klasik kojeg su isprva mrzili čak i veliki filmski kritičari, koje je živcirao spori ritam filma u kojem prvih 10 minuta gledamo bandite kako se znoje i hvataju muhe. Ipak, s vremenom je film ušao u legendu. Pamte se Charles Bronson kao opasni revolveraš s usnom harmonikom, Henry Fonda u iznenađujućoj ulozi negativca i – veličanstvena glazba Ennija Morriconea!

10”Vrtoglavica” (”Vertigo” ) – 60. obljetnica (1958.)

via GIPHY

I za kraj treba napomenuti da većinu filmova s ove liste možete vidjeti na programu predstojećeg Fantastic Zagreb festivala, a HTV je najavio da će uskoro opet emitirati ”2001: Odiseju u svemiru”. A ljubitelji(ce) ”Seksa i grada” ne moraju čekati posebne termine za gledanje svoje omiljene serije – ”Seks i grad” se nalazi na programu platforme Vip Now!

Vikendom bindžate uz Muziku i Vip Now.

46 Shares