10 korisnih savjeta kako preživjeti festivale

Leonora Bedić
4083

Glazbeni festivali za mnoge ljude predstavljaju najveći užitak kada je riječ o doživljavanju ‘live’ muzike.

Ipak, oni mogu biti iznimno iscrpljujući kako fizički tako i psihički, jer budimo realni, za kampiranje i višednevni pohod po raznim vremenskim uvjetima, treba imati energije, a stvari se često jednostavno ne poslože tako da baš sve bude po PS-u.

Povodom bogate festivalske sezone donosimo vam niz savjeta na koji način je preživjeti.

1. Oprezno s novcem
Prvi savjet kako uštedjeti novac je da nabavite ulaznice što ranije. Mnogi glazbeni festivali koji naplaćuju upad imaju posebno rangirane ulaznice. U pravilu su to tri kategorije, ‘Early Bird’ ulaznice po posebnoj, jeftinijoj cijeni, zatim regularne po nešto skupljoj cijeni te najskuplje koje se mogu nabaviti na ulazu na dan festivala.

Drugi savjet je da se potrudite opreznije baratati s novcem za vrijeme trajanja festivala jer ih većina ipak traje u prosjeku tri dana minimalno. Tako da baš i nije pametno odmah prvoga dana potrošiti sve novce na majice i neke druge raznorazne rekvizite koji nam zapravo i nisu toliko potrebni. Posljednjeg dana ćete ipak znati s čime raspolažete i koliko sredstava vam je ostalo za ‘shopping’.

2. Dobra organizacija zlata vrijedi

Proučite dobro raspored svirki i napravite unaprijed okvirni plan jer sigurno ne želite propustiti svoje omiljene bendove. Za početak napravite prioritete s bendovima i izvođačima koje nikako ne želite propustiti, i zbog kojih ste se realno i uputili na određenu festivalsku destinaciju.

Osim tih bendova, u obzir uzmite i one koji su vam također napeti, ali za koje vam ne bi bilo baš toliko žao ako ih propustite spavajući u hladu pod nekim drvetom dok se trijeznite od sinoćnje burne večeri. I ono što je također važno, planirajte i vrijeme za odmor jer konstantno jurcanje od stagea do stagea bez pauze po najvećim vrućinama teško da može završiti dobro. Na kraju krajeva, dobra organizacija je pola posla, u ovom slučaju provoda.

3. Udobnost i praktičnost na prvom mjestu
Učinite da vam bude što udobnije. Djevojke, ne nosite visoke pete, tonu šminke i slične stvari za izlazak po špici. Svakako ponesite luftić na napuhavanje koji ne zauzima puno mjesta, i koji će u pravom trenutku biti kao bogomdan.

Nemojte nositi samo starke, kratke hlače i laganu majicu samo zato što je Vakula rekao da će biti natprosjećno toplo, već imajte u rezervi i jednu kombinaciju toplije odjeće.

4. Nositi samo ono najpotrebnije

Jedna od najgorih i najnapornijih stvari kod odlazaka na festivale je nošenje svih tih dosadnih, ali praktičnih rekvizita i zaliha za višednevno kampiranje na festivalima. Počevši od šatora, vreće za spavanje, odjeće, hrane i cuge i razno raznih rekvizita, kako korisnih, tako i beskorisnih.

Osim ako ne idete autom kojim se možete dovesti do samog odredišta, za početak procijenite koliko vam stvari treba, nakon čega bi bilo mudro tu istu količinu prepoloviti. Realno, morate li se zaista presvlačiti čak tri puta dnevno?

5. Pametno birajte mjesto za kampiranje

Sada kad ste stigli na prostor za kampiranje pametno odaberite mjesto za šator. Nemojte kampirati blizu pozornice, na šetnici ili na dnu brda zbog potencijalne kiše. Također nemojte se pozicionirati u blizini Toi Toi wc-a jer ćete ubrzo primjetiti da je to bila jako loša odluka. Probajte izbjeći mjesta gdje bi vam i tijekom noći probleme mogla stvarati buka i jako svjetlo od kojeg ćete se osjećati kao da ste u Betlehemu.

Umjesto nizina, zauzmite mjesto na povišenom dijelu pa samim time nećete imati problema s mogućom poplavom šatora i svih suhih stvari koje imate u njemu ako dođe do nevremena. Zbog toga je poželjno doći ranije u prostor za kampiranje kako biste mogli zauzeti što bolju lokaciju. Već u poslijepodnevnim satima prvoga dana festivala teško da ćete pronaći idealno mjesto, tako da ako ikako možete, probajte doći što ranije.

S obzirom da beziciranje mjesta zna postati i borba za opstanak, jer će ljudi postaviti šatore bilo gdje mogu ako nemaju izbora, postoji još jedan koristan savjet. Ako dolazite s većom grupom prijatelja bilo bi dobro da formirate krug. Točnije, probajte postaviti tako da prednja strana šatora u krugu gleda prema unutra. Tako ćete se moći nesmetano družiti i čavrljati, a jedna od mogućnosti je da koristite i traku između šatora kako biste zadržali nepozvane goste da tumaraju pred vašim ulazima.

6. Učinite šator vama prepoznatljivim

Za početak svoju nastambicu u obliku šatora učinite vama prepoznatljivom. Postavite nekakvu manju zastavu, ukras na vrh ili bilo kakav drugi detalj po kojem ćete ga prepoznati u moru drugih šatora koji će nakon pola dana svi početi nalikovati jedan na drugi. Drugi savjet oko šatora tiče se sigurnosti. Nemojte doći u iskušenje i staviti lokot na šator jer ćete time lopovima jasno dati do znanja da unutra držite nešto vrijedno.

Muziku podržava

Budimo realni, šator nije od čelika i običan nožić će biti dovoljan da provalnik probije svaki od njih. Na kraju krajeva, nemojte ni nositi nekakve ekstremno dragocjene stvari koje nikako ne biste htjeli izgubiti. Osim toga, prije nego krenete na spavanje sakrijte sve dragocjenosti. Pod to ne mislimo da novčanik s lovom i dokumentima stavite u obuću blizu ulaza u šator, već ga sakrijte unutar vreće za spavanje ili kraj svoje glave.

7. Hidratiziranje i hrana

Pijte punooo vode, tijekom cijelog dana. Dobra stvar je što ćete se dosta znojiti tako da nećete baš toliko često morati koristiti odvratne Toi Toi wc-e. Bočicu vode nosite sa sobom ako je moguće cijelo vrijeme kako ne biste dehidrirali, razboljeli se i tako propustili ostatak festivala. Nemojte zamijeniti alkohol s vodom jer ćete završiti gore nego da vodu uopće ne pijete.

Ovisno o vremenskim uvjetima, za konzumaciju hrane i pića ponekad će trebati više pripreme nego što i sami mislimo. Zbog jakih vrućina često nemamo apetita za konkretni topli obrok, a i štandovi s hranom u festivalskom prostoru često znaju biti bijesno skupi. Zato je u rezervi dobro imati žitarice ili energetske pločice, jabuke, orašaste plodove ili shakeove kao nadomjestak obroku. Sve samo da izdržimo festivalski tempo do kasnonoćnih sati!

8. Auto kao sklonište, a ne skladište
Ako na festivalsku destinaciju idete autom vjerojatno će vam se isprva činiti kao dobra ideja da unutra ostavite što više stvari. Ipak, to baš i nije pametna solucija, jer će auto za većinu stvari biti u potpunosti beskoristan ako je vani vruće. U autu je poželjno ostaviti samo one stvari koje mogu podnijeti visoke temperature. Hranu i sve ono što se može rastopiti ili pokvariti nemojte ostavljati unutra.

Također ni većina lijekova ne smije biti na visokim temperaturama, pa imajte to na umu ako sa sobom nosite nešto od medikamenata. Još jedna od velikih pogrešaka je spavanje u autu, upravo zbog visokih temperatura koje će se osjetiti u autu čak i kada se spusti noć. Zato neka vam ne bude žao dati novac za kvalitetan šator, a auto neka vam posluži samo za transport stvari s udaljenijih lokacija i sklonište u slučaju kiše i poplavljenog prostora za kampiranje.

9. Spavajte kad god stignete

Svi nabrijani festivalci dobro znaju onaj osjećaj uzbuđenosti prije nekog super kul festivala koji planiraju barem pola godine ranije. Nerijetko, većina nas misli da će stići i moći vidjeti baš SVE, pa se često spavanje stavlja u posljednji plan. Krivo! Sigurno je da nećete vidjeti baš sve što festival ima u pripremi, a i na kraju krajeva morat ćete naći vremena za malo odspavati. Ipak, to se često neće činiti tako jednostavno uzevši u obzir buku, vrućinu ili glupe kukce koji će nekako pronaći put do vas u šatoru.

Tu se vraćamo na točku tri koja govori o dobroj organizaciji. Svijet neće propasti ako ne vidite neki bend u 13 sati po najvećem suncu, već umjesto toga odlučite malo ‘ubiti oko’ i tako se pripremiti za nastupe svojim omiljenih izvođača i bendova. Također, nemojte baš cijelu noć probdjeti već u to vrijeme pokušajte odspavati što više možete. Ipak je pred vama još jedan energičan dan koji sa sobom nosi puno akcije i ‘movinga’.

10. Zabavite se!

Iako je pripremljenost važna točka za odlazak na svaki festival, nemojte biti u grču zbog svih ovih savjeta i duboko udahnite. Oni su tu samo da se dobro pripremite i organizirate i kao pravi profesionalac lakše nosite s vrućinom, iscrpljenošću i ostalim popratnim stvarima koje bi vam mogle otežavati ovo neprocjenjivo iskustvo.

Na kraju krajeva, bitno je da se zabavite jer je riječ o iznimnoj prilici da vidite različite poznate i nepoznate bendove, družite se i upoznajete ljude s istim glazbenim ukusima i ono što je najbitnije, stvarate uspomene koje ćete pamtiti do kraja života.

Muziku podržava