Kontroverzni coveri albuma imaju dugu povijest i mnogi su glazbenici uzdrmali glazbenu scenu i javnost svojim coverima. Samo neki od njih su Lynyrd Skynyrd, Alice Cooper, Blind Faith, Van Halen, Pantera i Sex Pistolsi samo su neki od glazbenih imena koji su imali većih ili manjih problema zbog provokativnih covera. U nastavku ti donosimo deset priča o deset covera glazbenih zvijezda.

1The Beatles – “Yesterday And Today” 

Mesarske kute, lutke u dijelovima i komadi mesa podigli su prašinu pojavivši se na coveru kompilacijskog albuma Beatlesa u SAD-u. Napravljen kao pop art satira, cover za album “Yesterday And Today”, koji je objavljen 1966. u SAD-u i Kanadi, jedan je od prvih covera u svijetu koji je uzdrmao javnost. Autor ovog “mesarskog covera” je fotograf Robert Whitaker te je intencija fotografije bila prikazati neodobravanje rata u Vijetnamu. Unatoč plemenitoj intenciji, cover je zamijenjen kasnije pristojnijom verzijom.

2David Bowie – “Diamond Dogs” 

Bowie sa psećim jajima, da se fino izrazimo, nalazi se na coveru njegovog osmog albuma iz 1974. “Diamond Dogs”. Ideja je bila prikazati Bowiejevu viziju post-apokaliptičnog svijeta, inspiriranu Orwellom, međutim pseće genitalije uznemirile su mnoge, stoga su prvotno bile zamagljene, da bi 1990. EMI/Rykodisc ponovno izdao CD – s jajima.

3The Jimi Hendrix Experience – “Electric Ladyland”

“Electric Ladyland” treći je album the Jimi Hendrix Experiencea koji je objavljen 1968. godine. Kada je izašao album s coverom, na kojem se nalazilo 19 golih žena, Hendrix se ogradio od slike izjavivši kako to nije bila njegova odluka da se ta slika stavi na cover. Mnoge glazbeni shopovi zabranili su prodaju njegovog albuma s takvim coverom te se stvorio konsenzus oko toga da cover nema nikakvu dublju vrijednost, osim što je pun golotinje. Kako bi prevenirao identičan fijasko u SAD-u, Hendrix je kontaktirao američki Reprise Records te im poslao skicu covera kakav želi. Reprise Records odlučio je ignorirati njegove želje pa je stavio žuto-crvenu fotografiju Jimija.

4John Lennon & Yoko Ono – “Unfinished Music No.1.: Two Virgins”

Prvi od tri eksperimentalna albuma Lennona i Yoko Ono “Unfinished Music No.1: Two Virgins” iz 1986. nastao je u njegovom kućnom studiju, dok je njegova žena Cynthia Lennon bila na odmoru u Grčkoj. Cover albuma bio je kontroverzan publici, ali i EMI-ju, koji je odbio distribuirati album. Zbog toga se album prodavao u smeđoj plastičnoj vrečici.

5Scorpions – “Virgin Killer” 

Četvrti album Scorpionsa iz 1976. godine “Virgin Killer” prvi je album koji je bendu prigrabio pozornost i van granica Europe. Osim što su s glazbom privukli pažnju, velik doprinos u privlačenju pažnje imao je i cover albuma s golom djevojčicom. U mnogim je zemljama album bio u prodaji s drugim coverom, na kojem su članovi benda. U intervjuu za portal Metal rules 2007., basist benda Francis Bucholz izjavio je kako je djevojčica s covera zapravo kćer ili nećakinja autora covera.

6Guns N’ Roses – “Appetite For Destructions” 

Debitantski album Gunska iz 1987. “Appetite for Destruction” isprva je imao cover s robotskim silovateljem, iznad kojeg je metalni, čudovišni osvetnik. Cover je inspiriran slikom Roberta Williamsa “Appetite for Destruction” te je slika s vremom stavljenja s unutarnje strane albuma, a na prednjoj strani se našla slika keltskog križa s lubanjama članova benda: lubanja na vrhu predstavlja Izzyja Stradlina, lijeva lubanja Stevena Adlera, desna Duff McKagana, donja Slasha, a ona u sredini Axla Rosea.

7Megadeth – “Youthanasia” 

Baziran na konceptu da društvo eutanizira mladem cover šestog albuma Megdetha iz 1994. prikazuje staru ženu kako vješa bebe na štrik, poput odjeće. Kako je izjavio basist poznatog thrash metal benda David Ellefson, slika na coveru inspirirana je tekstom uvodne pjesme albuma: “We’ve been hung out to dry”.

8Rolling Stones – “Beggars Banquet” 

Originalni cover albuma “Beggars Banquet” Rolling Stonesa iz 1968. godine nije naišao na odobravanje izdavačke kuće, zbog čega je izlazak albuma kasnio gotovo pola godine. Ovaj wc nalazi se u Proscheovoj prodavaonici u LA-u, a za škrabotine iznad wc-a zaslužni su Mick Jagger i Ketih Richards. Prvotna slika na coveru zamijenjena je drugom slikom, koja više liči na pozivnicu za vjenčanje.

9Kanye West – “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Da ne bi ispalo da su kontroverzni coveri bili prisutni samo u prošlom stoljeću, dotaknuli smo se i novijih izdanja. Dok sada svoje glazbeno postojanje posvećuje Isusu, relativno nedavno Kanye je servirao kontroverze u nešto drugačijem obliku. Cover njegovog albuma “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” sadrži sliku njega i ženskog anđela bez ruku. Kontroverzna slika nije napravila preveliku štetu; album je 2012. dobio Grammyja za najbolji rap album.

10Nirvana – “Nevermind” 

Četveromjesečni Spencer Elden našao se na coveru drugog albuma Nirvane iz 1991. godine. Kako je vidljivo spolovilo djeteta, imali su spremnu alternativnu “zbluranu” verziju, no Kurt Cobain inzistirao je na tome da originalna slika mora ostati. Jedini kompromis koji je njemu dolazio u obzir je da se stavi natpis kod bebe “If you’re offended by this, you must be a closet pedophile.” On je i došao do ideje za cover dok je s Grohlom na televiziji gledao emisiju o porođajima u vodi.