Prije nekoliko dana u metal krugovima pričalo se o nezgodnoj situaciji koju su grčki metalci Rotting Christ proživjeli na istoku, točnije u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Nakon što su se tamo zaputili kako bi promovirali aktualni album “Their Greatest Spells”, frontman Sakis Tolis i njegov brat, bubnjar Themis Tolis, strpani su u tamošnji zatvor. Iako im se isprva nije otkrio razlog, njihovi odvjetnici su ih kasnije informirali da su na listi nepoželjnih osoba kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti koja ih je zbog etikete sotonista strpala i pod potencijalne teroriste.

Ubrzo su pušteni na slobodu, uspješno su odradili koncert, a Sakisovo priopćenje je potom objavljeno putem Facebooka njihove izdavačke kuće Season Of Mist.

Rotting Christ have been arrested in the country of Georgia on spurious grounds involving charges of terrorism allegedly…

Objavljuje Season of Mist16. travnja 2018

Ovakvi slučajevi cenzure nisu ništa šokantno, s obzirom da su mnogi metal i rock sastavi proživljavali raznorazne scene, kazne i zabrane. Ipak, osim raznih bendova alternativijih glazbenih pravaca, na udaru su se našli i razni pop i hip-hop izvođači.

Kao nastavak na gorespomenutu aktualnu vijest u metal svijetu odabrali smo nekoliko bendova i izvođača koji su se i sami suočili sa zabranama da se pojave i sviraju u određenim zemljama. Neki i nekoliko godina…

1The Beatles

foto: David Mcenery/Rex (Shutterstock)

1964. godine zabranjen im je ulazak u Izrael. Komisija je ustvrdila kako bi prouzrokovali masovnu histeriju među mladima na koje bi imali negativni utjecaj. Prema njima The Beatles je također bio bend s nula umjetničke vrijednosti.

2The Rolling Stones

1973. nisu bili poželjni u Japanu pa su strpani na njihovu crnu listu. Razlog su Jaggerove kazne povezane s drogom iz 1967. i 1970 godine.

3Bloodhound Gang

Iz Rusije su protjerani 2013. godine zato što je njihov basist ‘Evil’ Jared Hasselhoff gurnuo rusku zastavu u hlače na nastupu u Ukrajini. “Nemojte reći Putinu” izjavio je Jared, ali sirotoga su nažalost ipak cinkali…

4Led Zeppelin

1972. godine nisu bili dobrodošli u Singapuru. Njima su pak jako smetali dugokosi muškarci.

5The Clash

U tadašnjoj istočnoj Njemačkoj nisu smjeli nastupati jer su za njih imali previše politički nabrijanu glazbu.

6Tyler, the Creator

Američkom reperu je prvo 2015. pripisana zabrana ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog njegovih kontroverznih tekstova, naročito na debi mixtapeu “Bastard” iz 2009. i albuma  prvijenca “Goblin” iz 2011. Prema ovlaštenima njegovi tekstovi potiču nasilje i diskriminiraju homoseksualce, zbog čega je dobio zabranu ulaska na tri do pet godina. Osim UK-a, dobio je zabranu  nastupanja i u Australiji i na Novom Zelandu.

7Amy Winehouse

Nakon što je 2007. u Norveškoj uhvaćena s marihuanom, dobila je zabranu ulaska u SAD na dvije godine. Zbog zabrane nije mogla prisustvovati dodjeli Grammyja (osvojila ih je pet komada) godinu dana nakon incidenta.

8Cannibal Corpse

U Njemačkoj su bili poprilično na piku. Naime, u prodavaonicama je nekoliko njihovih albuma svojevremeno bilo maknuto iz prodaje, a i nekolicina pjesama također se nije smjela emitirati. Sve se kasnije ponovilo i u Australiji i Rusiji…

9Behemoth

Poljski metalci predvođeni Nergalom uhićeni su i potom deportirani iz Rusije 2014. godine. U zemlju su dobili zabranu ulaska do 2019. godine.

10Limp Bizkit

Fred Durst nije dobrodošao u Ukrajini 2015. godine. Zabrana je proizašla zbog Durstove želje da se preseli na Krim koji je 2014. pripojen Ruskoj Federaciji.

20 Shares