Devet fotografija crno bijelog svijeta Antona Corbijna

902

Anton Corbijn. Pored fotografija na kojima su Depeche Mode, Nirvana, Kim Wilde, Bruce Springsten, Annie Lennox i mnogi drugi, teško je izdvojiti najbolje fotografije Antona Corbijna. Mi smo izdvojili majušni dio njegovog fotografskog opusa, kao i majušne isječke njegove bogate umjetničke karijere.

Da sa 17 godina nije uzeo očev fotoaparat, nikada ne bi nastale čuvene fotografije U2-a, Depeche Modea, Nirvane, Morriseyja i nebrojenih drugih relevantnih glazbenih ličnosti, kao i onih izvan glazbenog svijeta. Priča svjetski poznatog fotografa počela je 1975. godine, kada je fotografijama nizozemskog glazbenika Hermana Brooda privukao pozornost nacije. Prava odskočna daska u njegovoj karijeri bio je nizozemski magazin pop glazbe OOR, gdje je bio glavni fotograf, a najveći skok bila mu je suradnja s New Musical Expressom (NME), pod čijim je okriljem bio od 1979. do 1985. godine.

Njegove crno bijele fotografije postale su bitnom komponentom vizualne kulture krajem dvadesetog stoljeća pa bi nerijetko mnogi fotografi kopirali njegov stil, kao i korištenje zrnate filmske vrpce. Unatoč ogromnom utisku kojeg je ostavio u fotografskoj umjetnosti, njegov karakter nije bio toliko pompozan. Uvijek ga je pratila bar mala doza sramežljivosti, no ipak je s nekim osobama koje je fotografirao imao prijateljski odnos.

FOTOGALERIJU POGLEDAJ NA @muzikahr INSTAGRAMU:

Jedna od takvih osoba je Tom Waits. S njim se prvi put susreo 1977. godine, dok je Corbijn još bio stidljiv fotograf lokalnog magazina, da bi se taj odnos u osamdesetima transformirao u, gotovo, obiteljski odnos. Nerijetko su se posjećivali kod kuće, a i njihovo je prijateljstvo rezultiralo knjigom “Waits/Corbijn ‘77-’11”, koja je pravi “miš maš”. Naime, dok s jedne strane knjiga sadrži Corbijnove fotografije na kojima je Waits, dok s druge sadrži i Waitsove fotografije, na kojima ima svega – od stvari koje bi vidio na cesti, do mrtvog drveća.

Joy Division

Osim što je fotografirao, Corbijn iza sebe ima i 18 objavljenih knjiga, režiranih 80 glazbenih videa, a napravio je i četiri filma. Jedan od njih je film “Control”. Corbijn je sam rekao kako je to više priča o životu Iana Curtisa između njegove 16te i 23e, no što je film o cijelom Joy Divisionu (čekirajte film na Youtubeu, ako već niste). Uz to što je Ianu Curtisu posvetio film, on je, logično, nerijetko puta bio i njegov model, zajedno s ostatkom benda.

Mick Jagger

Corbijnovi modeli na svim fotografijama odaju dojam smirenosti i udaljenosti od svakodnevice. Na poznatom portretu Mick Jaggera, odmak od svakodnevice itekako je evidentan. Ova drag queen fotografija svakako je jedan od najpoznatijih portreta Jaggera, uz one engleskog fotografa Gereda Mankowitza.

Keith Richards

Još je jedan član Rolling Stonesa bio na Corbijnovim fotografijama, a to je Keith Richards. Mada je bio introvert, Corbjin je uspijevao sa svakim izvođačem ostvariti neku vrstu posebne konekcije. Jednom prilikom je rekao za Time: “Ponekad fotografiram celebrityje, no generalno fotografiram umjetnike za koje sam zainteresiran. Neki od njih jesu celebrityji, no celebrityji mi nisu u fokusu”.

David Bowie

Bešćutan, genijalan, neshvaćen – samo su neki od epiteta koji se vežu uz Davida Bowieja. Corbijn se nije vodio tuđim mišljenjima pa je njemu Bowie bio dobar te ga je smatrao gentlemanom. U jednom je intervjuu naveo kako ljudi vole reći za Bowieja da su sedamdesete bila njegova era. S time se Corbijn ne slaže pa ističe kako mu je Bowiejev posljednji album “Blackstar” dobar, osobito pjesma “Tis a Pity She Was a Whore”.

Leonard Cohen

Fotografirao je Corbijn još jednog glazbenika koji se od svijeta oprostio s albumom, u njegovom slučaju s albumom “You want it darker”.

Bjork

Dojma smo kako maskulinitet vrišti iz Corbijnovih portreta, no Corbijn je fotografirao i glazbenice. Tako se među njegovim portretima našla poznata islandska kantautorica Björk.

U slučaju da se niste zasitili fotografija nizozemskog genijalca, nastavite s divljenjem na ovom linku.

55 Shares
Muziku podržava