Nakon što smo se prošli tjedan pozabavili interesantnim sastavima iz osamdesetih, sada smo odlučili posvetiti koju rečenicu regionalnim bendovima iz 90-ih sa zanimljivim imenima. Neki su bili više poznati, neki manje, no svi imaju isti nazivnik – imena su im sve, a samo ne basic bitch. U moru bendova s imenima kao što su “Pituranje muda” i “The krušna mrva”, izdvojili smo samo 10 bendova iz devedesetih, 10 bendova čiji se tekstovi nikada neće naći u osnovnoškolskim čitankama, osim ako Vuco ne pokrene novu kurikularnu reformu. Nažalost, “Pituranje muda” nije se našlo na listi, s obzirom na to da internet oskudijeva informacijama o dotičnom bendu.

1Analna psorijaza

Čak i ako niste čuli za njih, iznimno je lako zaključiti da je Analna psorijaza punk bend. Legendarni koprivnički sastav objavio je dva albuma, 1991. godine album “Auschwitz vacation 43” te 1993. album “Uloga Picajzla u Raju”. Na njihov zvuk najviše je utjecao Satan Panonski, a nakon samo dvije godine djelovanja, članovi benda udružili su se u novom bendu decentnijeg naziva “Running Party”.

2Čovek bez sluha

Na listi su zbog zanimljivog imena završili i “šumadijski Ramonesi”, koji su nedavno imali koncert u Medici. Osnovan 1994. godine, Čovek bez sluha kragujevački je punk rock bend koji je i dalje aktivan, što se moglo naslutiti iz prve rečenice. Iza sebe imaju pet albuma, od kojih su u devedesetima objavljeni albumi “Mrzim ovaj grad” te “Sećanje na zadnjeg klovna”.

3Deca loših muzičara (DLM) 

U ranim devedesetima, bend Deca loših muzičara bio je jedan od najpopularnijih srpskih bendova. Poput Čoveka bez sluha, tako je i ovaj funk rock bend i dalje aktivan. Postoje od 1988., no uvrstili smo ih na listu jer su njihovi najpoznatiji albumi izašli u devedesetima, a to su “Dobar dan”, “Prolećni dan” i “Virus”. Ujedno, to je i većina njihovih albuma, izostavljen je samo “…gde cveta samsung žut” iz 2005. godine. U pripremi je i novo izdanje, na kojem će se naći singl iz 2017. godine “Ludi pas korupcija”.

4Dreletronic

Komičar (ako pitamo prosječnog hrvatskog umirovljenika) i televizijski voditelj Davor Dretar Drele u ranim devedesetima oformio je hip-hop/rock sastav “Dreletronic”. Motivi njegovih pjesama najčešće su bili kolinje iliti svinjokolja, gemišt, grah, špek i sve ostalo što se veže uz zagorski lifestyle, a najpoznatija stvar Dreletronica je parodija na “Bojnu Čavoglave”, koja nosi naziv “Čavel v glavi”.

5Kotrljajuće kamenje 

Sarajevski Rolling Stonesi nisu bili dugog vijeka poput onih pravih. Kotrljajuće kamenje izbacili su samo jedan album 1990. godine naziva “Samo je ljubav”. Na njemu su se našle pjesme “Šta to u nama”, “Neka drugom je da”, “Dalmatinka” i “Plave sestrice”, prvi hit iz solo karijere Mladena Vojičića Tife, koji je tu pjesmu snimio 1989. na svom albumu. Da je kamenje lajtmotiv bosanske glazbene scene potvrđuje činjenica da su još dvije grupe u Bosni i Hercegovini u svojim imenima imale kamenje: Kamen na kamen i Šareno kamenje.

6Lude Krawe 

Punk rock bend Lude Krawe bio je aktivan čak osamnaest godina. U svijet glazbe ušli su 1996. godine, a prvi im je album “Može tako?” izašao dvije godine kasnije. Do 2014. snimili su još četiri albuma i jedan EP. Imali bi još jedan album u kolekciji, album “PUnKTREGER”, da nisu 1999. imali neugodnosti s izdavačkim kućama.

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar

Poznat po glazbenoj inovativnosti i po duljini imena, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar eksperimentalni je bend koji kombinira groove, funk, dub, alternativni rock, eksperimentalni rock te mnoge druge žanrove. Osnovan je 1997. godine i izbacio je tri albuma. Iako su ostavili značajan trag na regionalnoj glazbenoj sceni ponajprije zbog svoje glazbe, zasigurno im je i ime benda osiguralo svjetla pozornice. Ne bi bili zanimljivi da se zovu samo Deus ex machina, zar ne?

7Nemojte poseć kuruzu – hvala (NPK – H)

NPK – H kratica je za Nemojte poseć kuruzu – hvala. Osnovana 1991. godine, ova rock grupa iz Zlatara djelovala je četiri godine da bi se ponovno okupili u proljeće 2007. godine. Jedini album izbacili su 1992. godine, koji se zove “Hopši male”.

8Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

Prljavi Inspektor Blaža bio je pjevač benda Igor Blažević, koji je u ranim osamdesetima bio predvodnik novovalne grupe Fiskulturno Lane. Kljunovi su bili gitaristi Milutin Petrović, Aleksandar Karadžić, basist Dejan Resanović i bubnjar Vojin Šurašinović. Zašto kljunovi? Možda jer je Blažević, tj. prljavi inspektor Blaža, bio početkom devedesetih radijski voditelj na Radiju Pingvin. Ime je smislio Milutin Petrović, poznatiji kao Gazda. Svoj su prvi album, “Plagijati i obrade”, objavili 1996. godine. Uz taj, objavili su još dva komada, a to su “Seks, droga i Bodidroga” te “Pare ne vraćamo”. Kljunovi su aktivni i dan danas. Krajem osmog mjeseca objavili su singl “Svi za jednog, jedan za sve”, posvećen košarkaškoj reprezentaciji Srbije povodom svjetskog prvenstva u Kini.

9Schizoid Wiklers

“Elastiche Vagine”, “Iskra Kekec”, “Jationmivioni” i “Grrr” samo su neki nazivi pjesama koji su se našli na prvijencu ženske amaterske punk grupe Schizoid Wiklers. Osim što su nazivi pjesama nadasve primamljivi, nije ni ime prvog  albuma za baciti – “Imala je gnojnu anginu”.

Počeli sa psorijazom, završili s anginom. Slatko.