Ako mislite da ćemo sada potrošiti rečenice na bendove iz osamdesetih koji su svoja mjesta našla u enciklopedijama, novinskim redcima, u radijskim eterima ili televizijskim emisijama o glazbenim velikanima – gadno se varate. Ipak, to nije razlog da ne “zaskrolate” do kraja članka.

Naime, pozabavit ćemo se bendovima iz 80-ih koji su imali osebujna imena. U glazbenoj povijesti jugoslavenske glazbe takvih se našlo malih milijun, no mi smo za vas odabrali deset favorita. Čudni bendovi, čudnih imena, kako bi rekao naš potencijalni predsjednik.

1Carski rez 

Sarajevski bend Carski rez iza sebe je ostavio samo jedan album. Njihovo prvo i zadnje izdanje nosi naziv “Igrao sam na jednu kartu”, a album je izdan 1983. godine. Centralna osoba benda bio je Šefćet Hodža, koji je bio i u Divljim jagodama te u bendu Vatreni Poljubac.

2Čmarni ubruščići

Čmarni ubruščići bili su zagrebački studentski bend koji je izvodio protukomunističke pjesme. Ime benda nije jedino što ih je činilo posebnim. Bili su posebni i po tome što su bili punkeri bez iti jednog električnog instrumenta. Na ovom linku možete pogledati koncert benda u Stenjevcu, na kojem se ubruščićima pridružio i Davor Gobac.

3Debela Nensi

Rock and roll bend iz Kragujevca, Debela Nensi, bio je svojedobno poprilično cijenjen rock sastav. U njemu se isticao pjevač i multiinstrumentalist Dragoslav Tanasković. Iako su se istaknuli na rock sceni, rok trajanja im je brzo istekao; na sceni su bili aktivni od 1986. do 1989. godine.

4Hladna Braća

Zabavan pokušaj stvaranja boy banda u osamdesetima. Zbog italo disco stila, u Beogradu su ih prozvali “topla braća”. Bend je u svojoj kratkotrajnoj karijeri izbacio LP “Poludećemo Zajedno” i singlicu “Loše djevojke/Sanjam O Tebi”.

5Pakleni dvopek

Pakleni Dvopek bio je tuzlanski hardcore punk bend koji je nastao 1986. godine i nije djelovao dugo.

6Pingvinovo potpalublje

Bend koji je osamdesetih u hrvatskom glavnom gradu bio etiketiran kao “zagrebački Joy Division”. Zajedno s Trobecovim krušnim pećima, kojih ćemo se kasnije dotaknuti, Pingvinovo potpalublje bio je jedan od respektabilnijih underground bendova ondašnje zagrebačke scene.

7Poljska ševa

Još jedan bend koji je izdao samo jedan album. Beogradski bend “Poljska ševa” 1989. izdao je album “Klošar i lopurda”. Koliko su danas značajni, potvrđuje činjenica da se niti jedna njihova pjesma ne može naći na YouTubeu.

8Trobecove krušne peći

Trobecove krušne peći su zagrebački avangardni postpunk bend. Nazvali su se po najpoznatijem serijskom ubojici u Jugoslaviji, Metodu Trobecu, za kojeg, po ostatku imena benda, možete zaključiti kako je uklanjao trupla.

9Tvrdo srce i velike uši 

Osnovani 1981. godine u Beogradu, Tvrdo srce i velike uši bend su koji je, poput još nekih s liste, izdao samo jedan album koji nosi naziv “Kaži ovom bati pa-pa”. Članovi benda bili su pjevač Dragutin Savić, basist Branimir Savić, gitarist Nebojša Jovanović i bubnjar Ivan Ranković.

10Zvoncekova Bilježnica

Neka vas mio naziv benda ne zavarava jer je Zvoncekova Bilježnica hardcore punk bend. Osnovani 1988. u Aranđelovcu, u Srbiji, izbacili su tri albuma: “Mrzim svoju mesnu zajednicu”, “Gavrilov princip” i “‘Beš muziku uz koju ne može da se igra”. Niti jedan od navedenih albuma nije objavljen u osamdesetima, no odlučili smo ih uvrstiti u listu jer su aktivni od osamdesetih.