The Velvet Underground nemaju pravo na ‘bananu’

1114

Američka sutkinja odbacila je tužbu The Velvet Undergorunda koji su tražili ekskluzivna autorska prava na slavnu bananu, dizajnersku ikonu s omota njihova albuma prvijenca iz 1967. koju je osmislio Andy Warhol.

Prema pisanju lista Hollywood Reporter, okružna sutkinja Alison Nathan ocijenila je da legendarni rock bend nema valjanu osnovu za traženje autorskih prava, ali je članovima dala pravo da dalje sudski gone Zakladu Andya Warhola za vizualne umjetnosti za kršenje zakona o zaštićenom znaku.

Članovi benda su u siječnju u New Yorku podigli tužbu uz tvrdnju da je Warholova banana postala njihov simbol, iako više ne postoje. Zahtijevali su da Warholova zaklada prestane licencirati tu sliku za upotrebu na predmetima poput omota iPada, te da im plati zaostale zarade od licenci.

Muziku podržava

Regirajući na tužbu Warholova zaklada obvezala se da neće tužiti bend za njihovo kršenje autorskih prava, no sutkinja Nathan je izjavila da je to time prestao biti spor oko autorskih prava.

Nakon ove odluke još se zapravo ne zna tko je vlasnik autorskih prava na slavnu bananu: sutkinja Nathan samo je ocijenila da je to u ovome trenutku irelevantno.

The Velvet Underground bili su aktivni od 1964. do 1973. godine, a njihov debitantski album “The Velvet Underground & Nico” smatra se jednim od najutjecajnijh rock albuma u povijesti, ali isto tako slavan je i po svom omotu.

Muziku podržava
Stisni