Jake Bugg najbolje prošao u sustavu ETEP festivala

Edo Plovanić
1350

ETEP (The European Talent Exchange Program) inicijativa je organizacije Noorderslag Foundation kojoj je cilj proširiti krug nastupa europskih izvođača na što veći broj europskih festivala, te predstaviti ih što široj publici putem različitih medija.

Inicijativa je osnovana 2003. godine i od tada se svake godine na jednom mjestu okupe predstavnici medija, radio postaja i festivala kako bi dogovorili međusobnu suradnju koja uključuje europske izvođače. U proteklih deset godina na 71 festivalu u 26 zemalja, 605 izvođača iza kojih stoji ETEP održalo je 1646 nastupa.Princip funkcioniranja je jednostavan, najbliža sličnost mogla bi se povući sa studentima na razmjeni. ETEP festivali izaberu jednog stranog izvođača koji onda dobije promotivni tretman i u medijima države u kojoj se održava festival. Sami kažu kako menadžment nekog izdavača zna biti dosta različit za domaće i međunarodne nastupe, a tu onda uskaču oni sa svojim ‘vezama’ stvarajući tako umreženu zajednicu profesionalaca što na glazbenom, što na poslovnom planu. Cilj im je ujediniti europske festivale i promotore, kako bi što više ljudi vidjelo što više izvođača i samim time osnažili europsku scenu, a istovremeno minimalizirali potrebne troškove i stimulirali izvođače.

Kao dio programa ETEP nalazi se i CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Program) koji gornji princip primjenjuje na festivale Istočne i Središnje Europe, njih 16, među kojima su i domaći INmusic, srbijanski Exit i mađarski Sziget. Napomenut ćemo da je u pravilu riječ o ljetnim festivalima.

Muziku podržava

Vodstvo tih festivala predloži će 5-6 izvođača iz matične zemlje koje tada može ‘bukirati’ neki strani festival, a njima CEETEP izlazi u susret i pokriva troškove promocije.

Na ovogodišnjoj konferenciji Noorderslag Foundation u Nizozemskoj navedeno je kako će u programu ETEP sudjelovati 55 izvođača iz 18 europskih zemalja koji će održati 133 nastupa, dok će u sklopu CEETEP-a 9 izvođača iz 8 zemalja održati 11 koncerata.

U sustavu ETEP festivala najbolje je prošao Jake Bugg koji će ovo ljeto odraditi 10 nastupa, zatim slijede francuski C2C (7), nizozemski Skip&Die (7), danski Efterklang (6), irski Kodaline (6), Palma Violets (6), AlunaGeorge (5) i njihovi sunardonjaci Chvrches.

Muziku podržava
Stisni