M.O.R.T. zna kako izvući debeli maksimum od koncerta

  6479

  M.O.R.T. + Darkvud

  35 Kn - 50 Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 7.10.2016. @ 21:30
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Sinjska punk-blues četvorka, M.O.R.T., sinoć je u više nego solidno ispunjenoj zagrebačkoj Tvornici kulture predstavila hvaljeni aktualni, treći studijski album “Tužna kocka“.

  Bend se proteklih par godina pokazao kao jedan od nekolicine perspektivnijih domaćih rock bendova, a od svih ostalih istakli su se kao daleko najhrabriji i najodvažniji. Tisuće prijeđenih kilometara kako bi se sviralo i od sviranja živjelo tome debelo idu u prilog.

  Ako je ovaj prvi samostalni, odnosno headlinerski nastup u Tvornici kulture trebao biti nekakav ispit sazrijevanja pred publikom ili opravdavanja statusa benda, to se tada dogodilo djelomično, ovisno o tome kako se stvari krenu gledati.

  Kao prvo, M.O.R.T. nema pred kim sazrijevati budući da će njihova publika i oni sami do daljnjeg vrlo lako biti jedan kolektiv. Kao drugo, njihov status je opravdan zavidno dobrim albumima i prethodno spomenutom kilometražom jer, pojednostavljeno rečeno – tako se to zapravo radi.

  M.O.R.T. je od objave “Odjela za žešće” definitivno imao i boljih koncerata od sinoćnjeg, što ne znači da je isti bio zanemariv. Tvornica se pokazala kao još jedno, od stotina ostalih, dobro mjesto za rendezvous s fanovima.

  Večer su u 21:45h pokrenuli M.O.R.T.-ovi sugrađani Darkvud koji su tijekom 45 minuta izvrsnog nastupa uspjeli izazvati podosta velike reakcije od strane polupopunjene Tvornice. S nekakvim plemićkim odorama vizualno upečatljivi, a glazbeno bogati i raznovrsni, Darkvud se doimao kao bend koji bi već sljedećeg vikenda, na istom mjestu, mogao zamijeniti uloge s M.O.R.T.-om.

  Od “Gljiva“, preko sumanutog “Mog bubnja” pa do fantastično izvedenog “Strujnog kola“, uz uzorno vladanje pozornicom, znalačko animiranje okupljene svjetine te humor koji zlata vrijedi, Darkvud je jednostavno bio nenadmašiv.

  M.O.R.T. se bez ikakve pompe i uz oduševljenje mnogih, na pozornici pojavio 15 minuta nakon Darkvuda. Naštimavanje je trajalo kratko, a početak koncerta s “Grli me iz pluća” doimao se poput tonske probe. Zvuk nije bio baš na mjestu i od Zvrkovih gitara jako je malo toga ostalo, no stvari su se upristojile već na sljedećoj “Draga majko”.

  Otvaranje koncerta s ove dvije pjesme nije moglo biti gore. “Grli me iz pluća” još je i izazvala nekakav efekt, no koje se vraga na već na drugom mjestu našla ljuljkajuća “Draga majko”? Žamor publike postao je toliko iritantan da je do promjene i ritma i senzibiliteta moralo doći čim prije.

  Muziku podržava

  Prava stvar počela je s “Nikotinskom krizom“, a nastavila se s “Invalidima”. Zvuk je sad već bio jasan, a bend u potpunom elementu, što se, manje ili više, nije niti mijenjalo tijekom narednih dvadesetak pjesama.

  Ako je vjerovati reakcijama publike ultimativni vrhunac koncerta bila je “Meni se skače” na kojoj su, naravno, svi skakali. Što se autora ovih redaka tiče, “Meni se skače” kao i singl s “Tužne kocke”, “Volim”, bile su nužno zlo večeri.

  Mogao je M.O.R.T. nabijati cupkajuće ritmove od jutra do sutra, a publika skakutati dok se ne izližu hrskavice u koljenima, ali pred briljantnim “Olovnim vojnicima”, “Logorom”, “67 sati bez sna”, “Tangom”, ili “Luciferom”, dakle pjesmama koje daleko najbolje pogađaju u srž i bit ovog benda, M.O.R.T.-ovi hit singlovi zvuče kao soundtrackovi za osnovnoškolske ekskurzije.

  “Buka u glavi” bila je jedan od vrhunaca koncerta kakav rijetko koji domaći bend uopće može prirediti i prava je šteta što bend svoj poduži set nije otvorio upravo s njom. Uz manjak svjetla i obrise nabrijanih članova benda to je mogao biti pravi početak posebne večeri.

  Za kraj su ostavljene izvrsne “Pas”, “Nina” te, jedva dočekani “Mali Isus” čiji bi aranžmani rastopili i sovjetski čelik. Na poduže dozivanje na bis bend se oglasio s “Austrijom”, koja je nakon impresivnog “Malog Isusa” došla kao hladan tuš. Mogao je to biti “Spiljski čov’k” ili “Nibiru”, ali ne, to je bila “Austrija”.

  Upravo je nabacana set-lista bila temeljni problem koncerta. Bez pravog početka i bez pravog kraja, uz ‘ozbiljne’ i ‘neozbiljne’ naslove, možda i previše zajebancije od strane Zvrka i Johna, promocija “Tužne kocke” ostala je lišena značajnijeg toka. Ipak, u okvirima svojih sviralačkih mogućnosti, bend je izvukao debeli maksimum, no oni to uostalom rade i na svakom drugom koncertu.

  Set-lista:
  1. Grli me iz pluća
  2. Draga majko
  3. Nikotinska kriza
  4. Invalidi
  5. Kroz vječnost
  6. Plamen što kriješ
  7. Samo se ti smiji
  8. Na cesti
  9. Lažna Arkadija
  10. Meni se skače
  11. Olovni vojnici
  12. Logor
  13. 67 sati bez sna
  14. U najljepšoj priči
  15. Tango
  16. Volim
  17. Zaključane sobe
  18. Bog
  19. Lucifer
  20. Buka u glavi
  21. Pas
  22. Nina
  23. Mali Isus
  -bis-
  24. Austrija

  Muziku podržava
  Stisni