Hladno pivo za vruće ljetne dane spremilo “Firmu”

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1976

U vrijeme kada iz svih medija izviru većinom ležerniji sadržaji, a
radijski eter prepun je ljetnog zvuka i light tema, Hladno pivo, mimo
svih Pravila igre, za novi singl s albuma “Dani zatvorenih vrata
izabralo je “Firmu”.

“Živo me zanima kako će ‘Firma’ proći pored ultralight ljetnih pjesama koje se obično plasiraju u eter kad malo zatopli. Bit će to jedna lijepa ljetna šaka u oko” komentirao je Mile Kekin, te dodao: “Svirajući uzduž i poprijeko lijepe naše regije, primijetili smo u baš svakom gradu kombinaciju novih crkvi i propalih tvornica, velikih zastava i još veće nezaposlenosti, pa se tako dogodila pjesma ‘Firma’ koja taj fenomen pokušava objasniti u manje od tri minute. Pjesma je ubrzani tečaj za mlađe, kratki podsjetnik za one malo starije, ali i upozorenje za nadolazeće da ne padaju olako i bez ispaljenog metka na stare fore novog početka.”

“U spotu, čiju režiju potpisuje Andrej Korovljev, nema profesionalnih glumaca već glume ili, bolje rečeno sudjeluju, bivši radnici Gredelja, Diokija i Kamenskog kojima ovim putem želimo zahvaliti na angažmanu i profesionalnom pristupu, ali i na iskrenoj želji da nam ispričaju svoju stranu priče.

Muziku podržava

Vidljiva je i emocionalno vrlo upečatljiva njihova želja da se ne zaboravi što se dogodilo, ali i što se i dalje događa s nekadašnjim gigantima, koji, po riječima radnika, nisu propali zbog konkurencije niti tehnološke zaostalosti, već isključivo zbog krađe i želje kriminalaca u odijelima da se napravi mjesta za obitelji dvjesta. Hvala radnicima Gredelja, Diokija i Kamenskog što su nam pomogli napraviti spot kojim se svi skupa možemo ponositi” poručuju iz Hladnog piva

“Mislim da ljude treba tu i tamo podsjetiti na sve te silne domoljube koje su u formativnim godinama Lijepe naše bili najbliži sisi, a čija će djeca uživati u tome, bez da će ikad morat prstom mrdnuti. Mi o takvim stvarima samo pjevamo, što je očito puno lakše nego pisati o tome u novinama i ostajati zbog toga bez posla. Nama barem nitko ne može dati otkaz” zaključuje Mile priču o “Firmi”.

Spot za pjesmu “Firma” sniman je na stvarnim lokacijama propalih tvornica Gredelj, Dioki, Kamensko.

Bog, domovina, nacija – svi na pod, ovo je privatizacija” pjevat će se i na koncertima koje Hladno pivo organizira u vlastitoj produkciji pod nazvanim “Hladno pivo Tour – Dani zatvorenih vrata“. Prvi na redu je onaj u Puli 4. kolovoza, zatim na red dolazi Split 12. rujna, dok se kulminacija očekuje na zagrebačkoj Šalati 19. rujna. Za kraj ‘ljetne’ turneje, Pivo stiže u Varaždin 17. listopada.

Muziku podržava
Stisni