Heavy Metal i nasilje – više od mita?

domination
2920

Tema koja već godinama zanima i protivnike i pobornike metal glazbe počinje dobivati prostora i u eminentnim svjetskim medijima. Da se o žestokim tonovima i metal glazbi ne govori samo u underground klubovima i po internet forumima, ovih dana dokazala je i ozbiljna televizijska kuća CNN.

Koliko istine ima u predrasudama da svaki ljubitelj žestoke glazbe mora biti agresivac, i koliko ima slučajnosti u činjenici da su počinitelji svakojakih zločina nosili majice metal bendova? Odgovor na to donosi članak “Heavy metal and violence: More than a myth?” James Donkina.

U slučaju famoznog zločina u Columbineu Marilyn Manson već godinama pokušava objasniti da njegova glazba nije izvor takvog zla, a i svi ostali bendovi brane se od činjenice da njihova glazba potiče na zločin, ubojstvo ili samoubojstvo.

Muziku podržava

Sam Dunn, antropolog i režiser dokumentarnih filmova, samoprozvani metalhead u članku kaže: “Mislim da ljudi heavy metal optužuju za razne stvari jer traže jednostavne odgovore na komplicirana pitanja“, a James McMahon iz britanskog časopisa NME dodaje: “Poslušao sam toliko metala da bih po tim teorijama već trebao pobiti pola svijeta. Znate, zločin je postojao i prije nastanka benda Slayer!

Kako su povezanost metala s nasiljem i horror filmovima na svoj način predstavili članovi Iron Maidena, Alice Cooper i mnogi fanovi, pročitajte u cjelokupnom članku ovdje.

Muziku podržava
Stisni