Crna misa u nedjelju navečer uz dobar 'stari' Mayhem

10.4.2017. @ 17:34 Leonora Bedić

Mayhem + Inferno

Datum i vrijeme:nedjelja, 9.4.2017. 20:30
Mjesto održavanja:Boogaloo Club - velika dvorana, Zagreb
Cijena ulaznice: 120/150 (170) Kn

Najozloglašeniji black metal sastav svih vremena, Mayhem, sinoć je premijerno nastupio pred hrvatskom publikom.

Za one neupućene u njihovu kontroverznost, možemo samo reći da je bilo svega u krvavoj i mučnoj povijesti ovog norveškog benda, o čemu se pisalo mnogo, kako po internetu tako i u tiskanim izdanjima. Zanimljivo štivo i neslužbena lektira svih black metalaca, koju možete pronaći i na samoj Wikipediji.

Da vas malo prisjetimo ili ukratko informiramo, samo neke od kontroverzi su samoubojstvo originalnog vokala Deada (Per Yngve Ohlin), ubojstvo gitarista Euronymousa od strane basista Count Grishnackha, poznatijeg i kao Varga Vikernesa iz Burzuma i palitelja nekolicine crkvi još u '90-ima.

20170410-172115_mayhem-03.jpg

Mayhem / foto: Leonora Bedić

No krenimo o samoj večeri. Koncert se nekoliko dana prije zakazanog datuma prebacio iz Vintage Industrial Bara u Boogaloo Club koji je krajem prošle godine ponovno krenuo s koncertnim aktivnostima nakon duže pauze.

Već u 20:30 svoj set je otvorila predgrupa, češki Inferno, koji nas se nije dojmio, a kako stvari stoje ni publiku koja je njihov nastup promatrala prilično indifirentno. No prigodno bendu večeri i ovdje je bilo kamuflaža i teatralnog aspekta koji je učestala sastavnica velikog broja bendova sličnog glazbenog opredijeljenja.

S obzirom da je riječ o bendu koji postoji gotovo dva desetljeća i iza sebe čak i ima solidan broj studijskih izdanja, dat ćemo im novu šansu u budućnosti.

20170410-172052_inferno.jpg

Inferno

Također, da se dotaknemo i samog prostora. Pozitivna strana Boogalooa je veći prostor sa stepenicama, za razliku od Vintagea u kojemu bi uvjeti bili nesnosni s obzirom na brojku posjetitelja i njegovu strukturu samog partera. Negativna strana Boogalooa nam se odmah nametnula kao mogući problem, a to je loše ozvučenje na brojnim koncertima koje smo tamo imali prilike gledati.

Na kraju se to nije pokazalo daleko od istine, iako je u pitanju black metal i sirovi zvuk koji je bend i imao tendenciju prenijeti hrvatskoj publici, svega dan nakon obljetnice smrti Deada.

20170410-172106_mayhem-01.jpg

Glavno obilježje cijele večeri je sam koncept i činjenica da su u sklopu ove turneje odsvirali kompletni studijski debi album "De Mysteriis Dom Sathanas", koji je do dana današnjeg doživljavan kao najutjecajniji album norveške black metal scene, ali i šire.

Sirovi prizvuk onih snažnih, uznemirujućih, okultnih i jezivih momenata prigodno se uklopio na njihovoj najznačajnijoj "Freezing Moon", potom "Life Eternal" ili pak "Buried by Time and Dust".

20170410-172111_mayhem-02.jpg

Apsolutno bez ikakvog kontakta s publikom, cijeli bend je imao hladan i rezerviran pristup s ciljem da sve zvuči što sličnije razdoblju prve polovice '90-ih godina kada se spomenuti album i izrodio.

Scenografija je bila na mjestu, svi članovi su bili obavijeni od glave do pete mračnim odorama s kapuljačama, jedino je bubnjar Hellhammera bio u potpunosti zarobljen iza gigantske bubnjarske garniture, jedva vidljiv, ali itekako osjetan sa svojim blast beatovima.

20170410-172120_mayhem-04.jpg

Uz bogate okultne rekvizite kao što su lubanje, svijećnjaci i izmjenjujuće kulise, vokal Attila Csihar sa svojim je Mayhemom ostavio jak vizualni dojam. Poput kakvog kazališnog lika, odvratnog zakamufliranog izgleda, Attila je uživao izvodeći pravu predstavu.

Zvuk je s druge strane bio ona lošija strana cijele priče, međutim, ovisno o poziciji na kojoj ste stajali u dvorani tako se i cjelokupni dojam mijenjao. U pokušajima da se dobiju koliko toliko okej fotografije ne mogu reći da sam se uspjela uživjeti u cijeli nastup, barem ne u prvoj polovici seta.

Međutim, seljenje prema stepenicama kod tonca pred kraj nastupa pokazalo se i kao jedino pravo rješenje da ikakav koncertni dojam zapravo na kraju i ostane. Ipak, s obzirom da se radilo o sviranju prvijenca u cijelosti, nismo toliko uzeli za zlo te negativne aspekte upravo zbog činjenice i načina na koji su stari black metal uradci bili producirani.

20170410-172102_mayhem.jpg

Cjelokupno gledajući, bio je to demonski set, divlji i organski, u kojemu je u prvi plan upadao upravo zastrašujuće maskirani čelni čovjek, Attila Csihar.

On je tako vodio glavnu riječ u ovoj crnoj misi uz upečatljive i mučne vokalne dijelove i 'vradžbine', povremeno tuvansko grleno pjevanje (koje učestalo prakticira i kao član Sunn O))) u što smo se uvjerili u rujnu prošle godine) te nezgrapnu pojavu na pozornici koja je tijekom cijele večeri bila obavijena slabašnim osvijetljenjem kako i priliči ovakvom žanru.

No iako daleko od savršenog, cijeli nastup je obilježio jedan dio povijesti ekstremne glazbe okupivši tako i mlađe i starije fanove u prepuni zagrebački klub koji se tek treba ponovno iskazati.

Nadprosječna je to nedjelja koju ćemo pamtiti po njihovom premijernom dolasku, no nažalost bez nekih enormnih i značajnih utisaka koje su ostavili na nas u ovih sat vremena mračnog rituala.

20170410-172125_mayhem-05.jpg

Set-lista:
1. Funeral Fog
2. Freezing Moon
3. Cursed in Eternity
4. Pagan Fears
5. Life Eternal
6. From the Dark Past
7. Buried by Time and Dust
8. De Mysteriis Dom Sathanas

kraj

Leonora Bedić

Leonora Bedić Nothing to prove. Just a hellish rock'n'roll freak.