Agnes Obel ispred Sare, Dubioze i Radioheada za IMPALA nagradu

20.3.2017. @ 10:00 Muzika. hr

Danska kantautorica Agnes Obel dobitnica je nagrade IMPALA za najbolji europski nezavisni album 2016. godine.

U konkurenciji 24 nezavisna albuma - među kojima su se našli Radiohead, Sara Renar, Škrtica, Dubioza kolektiv, Lost Frequencies - pobjedu je odnio njezin treći album "Citizen of Glass".

"Finalisti su ove godine bili sjajni" - kaže Helen Smith ispred IMPALA-e - "ove je godina pobijedila danska umjetnica koja živi u Njemačkoj, snima albume za britansku kuću pokrenutu u Belgiji što najbolje sumira kako danas izgleda europska nezavisna scena".

Agnes Obel je od malih nogu počela svirati klavir kada su je privukli skladatelji poput Bartoka i Chopina, da bi kasnije otkrila švedskog skladatelja Jana Johanssona. Kao svoje najveće uzore navodi izvođače u širokom rasponu, od PJ Harvey do Claudea Debussya. Prva dva albuma, "Philarmonics" i "Aventine", bili su kritički i komercijalno uspješni, dok je na trećem "Citizen of Glass" odlučila poigrati se s vintage sintisajzerima i vlastitim glasom koji je često modulirala.

Obel je trenutno na turneji po Sjevernoj Americi, u Europu se vraća u svibnju, a nagrada će joj biti dodijeljena 13. svibnja.

[Diskografska kuća Menart hrvatski je zastupnik europskih nezavisnih izdavača koji dodjeljuju nagradu, a Muzika.hr kao partner za izbor IMPALA hrvatskog kandidata za album godine 2016. nominirala je album "Tišina" kantautorice Sare Renar]

kraj

Muzika. hr

Muzika. hr - Glasno i jasno!