Najbolje od heavy metala sada i nekad posjetilo Zagreb

14.3.2017. @ 12:23 Ivan Miočić

Sabaton + Accept + Twilight Force

Datum i vrijeme:ponedjeljak, 13.3.2017. 19:00
Mjesto održavanja:Dom sportova - mala dvorana, Zagreb
Cijena ulaznice: 190/220/260 (250/280) Kn

Ponedjeljak je oduvijek bio dobar dan za heavy metal. Kasnije se tjedan nekako lakše progura. A ponedjeljak je bio i kad je Sabaton posljednji put nastupio pred hordom domaćih metalaca. Znači, prije dvije godine u Tvornici kulture...

Sabaton je debitantski nastup u Hrvatskoj ostvario 2007. godine u Boogaloou i to kao predgrupa Therionu i Grave Diggeru. Sudeći prema tadašnjim izvještajima odsvirali su set od nekih pola sata pred polupraznim klubom. U međuvremenu, bend je na sceni stekao takav status da ih se rado naziva Iron Maidenom 21. stoljeća, što je itekako diskutabilno. Bez obzira, danas, deset godina nakon Boogalooa, u solidno popunjenoj Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova (pun podij, djelomično prazne tribine) izveli su spektakl. Doduše, spektakl od rata, ali eto, oni to tako rade.

20170314-120741_sabaton02.jpg

/ foto: Božidar Breški

Nakon spomenutog nastupa u Boogaloou u Hrvatsku su se vratili 2009. godine, kao predgrupa Hammerfallu, nakon čega ih je domaća publika očito toliko zavoljela da su se momci 2010., 2013. i 2015., godine vraćali kao glavni akteri večeri. Sinoćnji kocert bilo je, dakle, šesto ukazivanje ovog švedskog heavy metal b(r)anda hrvatskim metalcima, dakako, u ulozi headlinera.

Za razliku od prethodna tri spomenuta samostalna koncerta, Sabaton je ovog puta sa sobom dovukao veće ime nego što su to oni sami - njemački Accept. Podsjetnika radi, Acceptu je ovo, nakon koncerta 2012. godine, bilo drugo gostovanje u Hrvatskoj, a prvo, koliko god da to bolno i bizarno zvučalo, kao predgrupa. Doduše, koncert je najavljivan kao co-headlinerski, no uz set od sat vremena, u odnosu na Sabatonovu devedesetminutnu svirku, jasno je bilo tko je bio zamišljen kao šef večeri. Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih, rekao bi stari dobri Orwell.

20170314-120730_accept01.jpg

Bilo je to najveće Sabatonovo gostovanje u Hrvatskoj, promoviran je aktualni studijski uradak "The Last Stand", a ako je vjerovati nazivu turneje, "The Last Tour", i ako su momci zbilja odlučni u svojim namjerama, ovo bi mogao biti i posljednji njihov nastup pred domaćom publikom. No, u Sabatonovom slučaju borbeni duh je poput dobroćudnog tumora, pa je valjda i najvećim naivčinama jasno da će bend svojim borbenim metal himnama i dalje žariti i paliti uzduž i poprijeko ratovima opustošene kugle zemaljske.

Večer su već nešto prije 19 h otvorili švedski fantasy veseljaci Twilight Force, a njihovim budnicama durskog power metala u Domu sportova svjedočilo je dvjestotinjak ljudi. Počeli su s kriminalno lošim zvukom u kojem se jasno nije mogao čuti ni ritam bubnjeva. Stvari su se ubrzo počele popravljati pa su se tako oko druge ili treće pjesme jasno mogle čuti oveće vokalne sposobnosti frontmena Chrileona, te brzinske arpeggio solaže jednog od dvojice 'Legolasa' na gitarama. Bend je uspio animirati publiku, čulo se i skandiranje, pa im u skoroj budućnosti novi nastup u Hrvatskoj ne gine. Ovim debitantskim, postavili su dobre temelje za gradnju baze fanova.

20170314-120725_twilight.jpg

Velikani Accept furioznom su "Stampede" na stage izletili točno u 20 h, a završili već u 21 h. Ovakav nezamisliv propust, naravno, ne ide na dušu benda. Premda je trajao svega sat vremena, njihov je koncert bio najboljih sat vremena heavy metala koji će se u Hrvatskoj ove godine dogoditi.

Bend je dokazao da je upravo stara garda ta koja i najviše drži razinu kvalitete na heavy metal sceni. Gitarist Wolf Hoffman je briljirao, a Mark Tornillo ledio krv u žilama svojim snažnim, hrapavim i promuklim glasom. Doživjeti "Princess of The Dawn", "Fast As A Shark", "Metal Heart", "Teutonic Terror" i "Balls To The Wall" jednu do druge bila je nenadmašiva poslastica za sve koji imalo drže do vrhunskoga distorziranoga zvuka.

20170314-120734_accept02.jpg

Ovom fenomenalnom kratkom ukazivanju nema se što oduzeti već jedino dodati i to barem pola sata svirke. Accept je, naime, bez sumnje bend koji treba biti ultimativni prioritet heavy metala.

Accept set-lista:
1. Stampede
2. Stalingrad
3. Restless and Wild
4. London Leatherboys
5. Final Journey
6. Princess of the Dawn
7. Fast as a Shark
8. Metal Heart
9. Teutonic Terror
10. Balls To The Wall

Kraljevi lakih metalnih nota, Sabaton, na bini su se nacrtali točno na vrijeme, u 21:30, uz poletne taktove "Ghost Division", a ulet frontmena Joakima Brodena s borbenim trkom dao je naznaku da je bitka počela. Nikako se nisam mogao oteti dojmu da ovi metalni ratnici čitavo vrijeme propuštaju navesti poantu.

20170314-120744_sabaton03.jpg

Digresije radi, ne mogu da ne zamudrujem pa da istaknem kako je nasilje posljednje utočište nekompetentnih pa tako ako išta treba kritizirati i ako se protiv ičeg treba boriti onda bi to u svakom slučaju bili svi oblici konflikta, pa tako i ratovi. Sabaton je međutim, u svom tekstualno-muzičkog izričaju, u ulozi egzaktnog povjesničara, kojeg dakle ne interesira toliko moralna strana priče, koliko gola činjenica. Nije stoga sasvim jasno igra li Sabaton ovdje ulogu spomenika stvarima koje se nisu trebale niti se više ikad smiju dogoditi, ili u njihovu slučaju fenomen rata služi kao tek dobro sjeme za sadnju i kultivaciju biznisa, showa i spektakla. Jasno je da ih zanimaju povijesne činjenice, a ne politika, no uz ratnu tematiku, a bez antiratne poruke, nakon koncerta Sabatona, artiljerija se učini kao kul igračka, a rat kao zabavna zanimacija za čitavu obitelj.

Ono što Sabaton radi uživo, radi perfektno, bez greške. Publika ih obožava pa bi se reklo da je ovo trenutno najbolji heavy metal bend na planeti. Što se tiče autora ovih redaka, Sabaton je tek distorzirana varijanta Colonije, s nevjerojatno predvidivim pjesmama u prvom planu i glavnim vokalom čija se najveća ambicija čini kao pjevanje ili borbenih ili navijačkih. A kako se narod lako dade nabrijati i/ili nahuškati na borbu, Sabaton lakše uspijeva opstati.

U primarnom fokusu za 'oproštajnu turneju' dobro utabane set-liste od 17 pjesama bila su posljednja dva albuma "Heroes" i aktualni "The Last Stand" s kojih je odsvirano 4 odnosno 6 komada. Stage je bio uređen, ili bolje reći uneređen ratnim artefaktima, pa se tako stjecao dojam kao da bubnjar čitavo vrijeme sjedi u tenku, po stalcima za mikrofone bili su načičkani šljemovi, bila je tamo negdje i haubica, ako se ne varam, itd. Statisti odjeveni u spartance pojavili su se naravno na "Sparti" i to je bilo to što se tiče teatralnosti.

Uz sasvim pristojan zvuk, Sabaton je ispaljivao jedan hit za drugim i publika je trzala na doslovno svaki takt. Joakim je bio izuzetno raspoložen i potpuno oduševljen hrvatskim fanovima koje je negdje pred kraj svirke svrstao među najbolje na planeti. Ponovio je i nekoliko riječi hrvatskog, pa nas je tako pozdravio s "Dobro večer!", a naučili smo i da je "šupak" hrvatska riječ za "cheers".

Na velikom video zidu iza benda prikazivali su se ne pretjerano impresivni video clipovi koji su trebali pratiti bitke koje se u Sabatonovim pjesmama opisuju. Nekad je to bilo uvjerljivo, no u većini slučajeva nije ni najmanje. Ono što je bilo bizarno za vidjeti primjerice su snimke vojnika koji se 1944. godine spremaju iskrcati na Normandiju, da bi Sabaton kao soundtrack za Dan D ispalio veselicu "Primo Victoria" koja kao da je komponirana za proslavu Dana sv. Patrika.

20170314-120738_sabaton01.jpg

Isto tako, u finalu koncerta na video zidu prikazivano je memorijalno groblje, čini mi se poginulih u 2. svjetskom ratu, dok se bend maestralno raspištoljavao veselim cupkajućim ritmom posljednje pjesme "To Hell And Back". To je bio potpuni koncepcijski treš, no prepuni podij Doma sportova zabavljao se kao da je vikend ili kao da sutra ne postoji.

Nakon 90 minuta svirke simpatična petorka, nasmijana od uha do uha, neko se vrijeme opraštala od publike da bi brzo došlo vrijeme za spakirati svoje stvari i uputiti se u neke nove pobjede. U Hrvatskoj ih, statistički gledano, možemo očekivat za dvije godine, ako ne već i dogodine. Ili nikad više, uzevši u obzir 'posljednju turneju'.

Sabaton set-lista:
1. Ghost Division
2. Sparta
3. Blood of Bannockburn
4. Swedish Pagans
5. The Last Stand
6. Carolus Rex
7. Union (Slopes of St. Bendict)
8. The Lost Battalion
9. Far From The Fame
10. The Lion From The North
11.The Final Solution (acoustic)
12. Resist And Bite
13. Night Witches
14. Winged Hussars
- bis -
15. Primo Victoria
16. Shiroyama
17. To Hell And Back

kraj