Recenzije

Šarmantno recikliranje '80-ih

15.3.2017. @ 10:00 Siniša Miklaužić

Svemirko

Vanilija

Vanilija
Datum izdanja:27.1.2017.
Izdavač:više manje zauvijek
Žanr:Indie Pop
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. Žena od vanilije
  2. Miris grada
  3. Tajne svemira
  4. Na tvom zidu
  5. Vrati mi se još jedanput
  6. Intermisija
  7. Sa svog balkona
  8. Ja znam da nešto uzimam
  9. Možda nisam dobar

Priča oko Svemirka je tekla poprilično mistično jer su podaci o njemu dolazili na kapaljku. S izlaskom debi albuma je sve sjelo na svoje mjesto jer se iza imena skriva Marko Vuković (Nikonar, Kimekai).

Novi projekt Svemirko ima jedan profinjen zvuk '80-ih gdje se spojilo mnogo tog u jednu vrlo melodičnu pop glazbu koja je spremna za pohode radijskih postaja. Baza su synthovi i gitara na post-punk način s čestim uletima inspiracije dalekoistočnjačkog melosa, ali i spacy elemenata, pa kad ispod sveg tog podvučeno crtu, jasno je da ime Svemirko nije moglo biti bolje izabrano.

Upravo u tim preletima par desetljeća unatrag vidim i glavnu prednost Svemirka jer šarmantno recikliranje takvog zvuka je još uvijek vrlo popularno kod nas. Ipak, nije to tek puko kopiranje 'bolje prošlosti', već pomno zamišljena priča u kojoj se pazilo na svaki mogući detalj, pa uopće ne čudi što je "Vanilija" toliko koheretna i primamljiva.

Ipak, nekako uvod albuma djeluje lepršaviji za razliku od druge polovice albuma koja nije toliko šarmantna i privlačna na prvo slušanje. Vjerujem da će vas Svemirko kupiti pjesmama kao što su "Žena od vanilije", "Miris grada" i "Tajne svemira", pa ćete u zanosu tih pjesama i mnogo lakše preslušati nešto manje hitoidne pjesme s kraja.

Upravo ovaj tris pjesama donosi nešto novo u reciklaži '80-ih jer pjesme lijepo objedinjuju taj retro štih s plesnom glazbom na jedan poprilično neuobičajen način. Pametnim odabirom najavnih singlova i mističnosti, Svemirko je sigurno dobio mnogo poklonika i prije samog objavljivanja albuma, a siguran sad da će broj fanova i dalje rasti jer ovo fino pogađa svu srž revivala '80-ih.

Ako tražite nešto posebno i drugačije, a opet vrlo radiofonično i prepoznatljivo, te prije svega novo, Svemirko je definitivno vrlo dobar izbor jer nudi sve to u svojem debi albumu "Vanilija". Za razliku od neki prvijenaca kod nas, ovdje je sve na svojem mjestu, od prpošnijeg početka do nešto zatvorenijeg kraja što samo govori da se radi o majstoru zanata koji nije utukao svoje vrijeme na prošlim projektima.

"Vaniliju" ćete voljeti, u to sam gotovo siguran, a neke pjesme poput "Tajne svemira" i "Žena od vanilije" su već postali klasici naše scene... Vjerujem da ćete njih najviše vrtjeti...

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.