Elemental, Belan i Detour o nominacijama za Porin

17.2.2017. @ 15:26 Leonora Bedić

Nakon što su sinoć objavljene nominacije, odnosno finalisti 24. izdanja Glazbene nagrade Porin, red je došao i na same glazbenike.

O odabiru biračkog tijela i samim dojmovima popričali smo s Elementalom, Nenom Belanom i Detourom.

Za početak smo ulovili Shota, koji je s Elementalom nominiran za 'Album godine', 'Najbolje likovno oblikovanje', 'Najbolji album alternativne i klupske glazbe' i 'Najbolju izvedbu grupe s vokalom.

"Nadaš se, ali nemaš očekivanja. Svi mi cijelu godinu brojimo tko je izdao album, tko je izdao kakve singlove, onda počneš kalkulirat 'aha u ovoj godini će biti taj i taj, ta i ta'. Ove godine se dogodilo, osim tih kategorija u kojima smo svakim albumom bili nominirani, tipa 'Izvedba grupe s vokalom' i 'Album urbane klupske glazbe', što je mene zadesilo, čak s Postolarima da smo nominirani. I onda ti dođe likovno oblikovanje i album. Da ne obezvrijedim album, ali prvo ću ti reći da mi je totalni šok, pozitivni, za ovo likovno oblikovanje, jer smo stvarno radili za taj cover.

20170217-123147_elemental.jpg

Shot i Remi (Elemental) / foto: Leonora Bedić

Kad smo shvatili da imamo album koji je dobar, onda želiš da takav bude i cover, pa smo Mirona izabrali koji je kontroverzan i koji je crtao te murale. Mi njemu kažemo 'Imaš otvorene ruke', a album se zove 'Tijelo'. Ono što je napravio je stvarno sjajno. Tako da to je bio šok i stvarno super. A nominacija za 'Album godine' , svi će ti tu reći da su iznenađeni, ali iskreno nadali smo se, držali smo fige, jer kad smo radili album znali smo da imamo dobar album. Pa gledaš tko ti je u konkurenciji, a ona je stvarno jaka. Ušli smo u pet najboljih albuma u Hrvatskoj, barem ovih u službenoj konkurenciji, iako bi se dalo tu staviti još albuma koji ni ove godine, ni prošle godine, ni buduće, nisu baš tu, ali dobro je.

Realno, postoje fantastični albumi koji se događaju negdje, na SoundCloudu, i ovim nekakavim vrlo neovisnim medijima. I u kojima nisu uključeni timovi ljudi, nego su to albumi na kojima su jedno, dvoje ljudi, bez menadžera, bez ičega, jednostavno objavili. Teško je to prepoznati, i onda je teško za to glasačko tijelo, koje je veliko i tromo kao svako veliko tijelo, da sad to zaokruže. Moglo bi se pričati o tome da bi sad na nekom višem nivou trebalo promovirati neovisnu muziku u Hrvatskoj, ali to ćemo ostaviti za neka ne ovako slavljenička vremena. Ali da, činjenica je da smo u ovih pet odabranih i mi uspjeli upasti i to je nama super".

Neno Belan
je osvojio dvije nominacije, za 'Najbolji album pop glazbe' i 'Najbolji tematsko-povijesni album' s grupom Đavoli : "Sretan sam zbog ove dvije nominacije, a posebno sam sretan zbog ove tematsko-povijesne kategorije. Zašto? Zato što je riječ o mojoj nekada davnoj, prvoj profesionalnoj grupi, s kojom sam postigao uspjeh - Đavoli. Raspali smo se 1991. godine, pred rat. Uspjeli smo se prije raspasti nego što smo objavili live album. Nismo u karijeri nikada imali live album, imali smo tri studijska albuma i jednu kompilaciju.

20170217-123154_sandi-cenov-i-neno-belan.jpg

Sandi Cenov i Neno Belan

I sad 27 godina kasnije, ja na radio televiziji Novi Sad otkrivam nekakve snimke s koncerta Đavola iz 1989. godine, i pomišljam da bi bilo fantastično da izdam, ajmo reći posthumno, taj live album. Kao dokument nekog vremena, da ljudi vide kako je to nekada zvučalo, izgledalo, kako je publika reagirala na naše pjesme, kako smo mi svirali, itd. Onda sam s njima razgovarao, na sreću pristali su. Dalje sam razgovarao s Croatia Records koja je inače bila izdavač svih ovih starih snimaka od Đavola. Oni su bili oduševljeni i eto, album je rođen, i na kraju krajeva je dobio i nominaciju u toj kategoriji. Vrlo sam sretan što je taj album ugledao svjetlo dana, da i Đavoli imaju svoj live album, a i neke buduće generacije koje bude zanimalo uvijek će se moći vratiti na to djelo i poslušati kako je to nekada zvučalo ako ih bude zanimalo.

I druga nominacija je za pop album 'Sanjaj', to je moj novi album koji sam izdao krajem godine, odnosno kolekcija singlova koje sam objavio zadnjih par godina. Isto sam zadovoljan i sretan što je i on nominiran. Ako neki od ova dva albuma zasluži Porin još bolje, ako ne bude i nominacije su već velike časti. Imam kod kuće već 12 osvojenih Porina, i još nekoliko više nominacija u karijeri. Što bude bude, kako struka odluči. Ako ne dobijem nijednog, opet sam zadovoljan i sretan jer dvije nominacije nisu mala stvar."

Detour je osvojio čak četiri nominacije, za 'Album godine', 'Pjesmu godine', 'Najbolji album pop glazbe' i 'Najbolju izvedbu grupe s vokalom', a Gina Victoria o tome kaže: "Nisam očekivala toliko, priželjkivala jesam, ali me jako iznenadilo. Sad što meni znači, Detour je tu ipak 10 godina i to će ti Nenad odgovoriti, ali meni kao prve nominacije - prekrasan osjećaj. S obzirom da je to najcijenjenija nagrada kod nas ja sam još uvijek u pozitivnom šoku."

20170217-123201_detour.jpg

Gina Victoria i Nenad Borgudan (Detour)

Na što se nadovezao i Nenad Borgudan: "Meni osobno znači jako puno, zadovoljan sam i sretan. Sad kad sam to gledao bojao sam se da će neke stvari proći mimo radara, tj. dozvolio sam mogućnost da zaista ne dobijemo ništa, da se jednostavno tako stvari poklope. Jer neki očekivani, koji su trebali biti nominirani u nekim kategorijama, da sada ne spominjem, nisu bili. Ali takve stvari se događaju, sve je stvar ukusa, i nama se moglo dogoditi da nismo nominirani. Meni je naravno drago zbog ove četiri nominacije, dobili smo kartu za Split i idemo za Split."

kraj

Leonora Bedić

Leonora Bedić Nothing to prove. Just a hellish rock'n'roll freak.