Nastupi na Grammyu koji nikako nisu išli po planu

14.2.2017. @ 10:00 Stjepan Vrečko

Premda bi za vrijeme dodjele nagrade Grammy sve trebalo funkcionirati savršeno, u dosadašnjoj gotovo 60 godina dugoj povijesti postoji mnogo primjera kada su stvari iskočile iz tračnica.

Kada show ide uživo, štošta može poći po zlu: najsvježiji primjer je nastup Metallice i Lady GaGe gdje su tehničari zabrljali oko mikrofona Jamesa Hetfielda.

Nešto se slično dogodilo prošle godine Adele. Mikrofon kojim je bio ozvučen klavir upao je u njegovo tijelo i počeo lupati/skakati po žicama. Tehničari su stišali zvuk pokušavajući minimalizirati štetu, no problem nisu uspjeli riješiti. Ipak, Adele je - unatoč raštimanom klaviru - izvedbu "All I Ask" odradila majstorski.

Bob Dylan zbunjeno je 1998. gledao umjetnika Michaela Portnoya koji mu se popeo na pozornicu za vrijeme nastupa na Grammyu. Gol do pasa s riječima "Soy Bomb" napisanim preko prsa plesao je Portnoy uz Dylana i njegov bend punih 40 sekundi prije nego što se netko sjetio udaljiti ga s pozornice.

Thomas Dolby, Herbie Hancock, Stevie Wonder i Howard Jones krenuli su 1985. u "Synthesizer Medley". Dobra ideja o okupljanju pionira electronice na jednom mjestu pretvorila se u fijasko koji je dodatno začinio Dolby pokušavajući solirati na Rolandovoj ritam mašinici TR 606 i još se neobično uzrujao kada je shvatio da baš i ne radi.

Prvaci katastrofalnih nastupa ipak su Milli Vanilli. Svi znamo kako su završili i da je danas općepoznata činjenica kako su sve svoje pjesme izvodili na playback, a jedan od najljepših dokaza vidi se upravo na dodjeli Grammya 1990., počevši od 'pjevanja' dok mikrofon nije ni blizu usta pa nadalje. Zbog skandala koji se kasnije otkrio, organizatori Grammya zamolili su ih krajem iste te godine da vrate svoj gramofončić.

Prije trinaest godina nagradu za životno djelo dobio je Frank Sinatra. Iziritiran što su organizatori skratili tribute Sinatri u čast kako bi pustili reklame, Billy Joel je na 30 sekundi zaustavio svoju izvedbu "River of Dreams", pogledao na sat i prokomentirao "Valuable advertising time going by. Dollars, dollars, dollars".

.

kraj

Stjepan Vrečko

Stjepan Vrečko - Ponekad su važniji oni tonovi koji se ne odsviraju...