10 neobičnih i čudnih dueta na Grammyu

9.2.2017. @ 17:00 Stjepan Vrečko

Vijest da će Lady GaGa nastupiti s Metallicom na dodjeli ovogodišnje nagrade Grammy kod nekih je izazvala čuđenje. Mi možemo podsjetiti da je u dosadašnjoj povijesti Grammya bilo i znatno čudnijih kombinacija.

Jedna od njih bila je 2001. kada su pozornicu podijelili Eminem i Elton John. Treći Eminemov album "The Marshall Mathers LP" bio je iznimno uspješan, no mnogi su ga protumačili kao homofobno i nasilno izdanje. Gay zajednica oštro je napala Eminema, no Elton John njegov je fan od samog početka. Po Johnovom tumačenju, mnoge pjesme napisane su iz perspektive Slima Shadya, pa je pristao skupa s Eminemom izvesti veliki hit "Stan" otpjevavši dionice koje u originalu pjeva Dido. Odnosi s javnošću u svom najboljem izdanju.

I prije nego što ga je otkrio Kanye West, Paul McCartney bio je sklon suradnjama i duetima s izvođačima iz različitih glazbenih žanrova. Prije 11 godina na dodjeli Grammya pravio je društvo Linkin Parku i Jay Z-u koji su izveli "Numb/Encore" ubacivši klasik "Yesterday" pred kraj.

Ta 2006. ostala je upamćena i po duetu Madonne s grupama Gorillaz i De La Soul. Gorillaz su krenuli sa svojim 3D hologramskim nastupom, Madonna im se prvo pridružila kao hologram, a onda preuzela pozornicu pored.

Među najljepšim trenucima Grammya stoji 2005. kada su Joss Stone i Melissa Etheridge otpjevali tribute u čast Janis Joplin. Stone je tada bila relativno novo ime na glazbenom nebu, a Etheridge je pobjedu nad rakom proslavila trijumfalnom izvedbom održavši svima u dvorani lekciju iz live nastupa.

Kombinacija popa, R&B-a, soula i countrya ne viđa se često na pozornici, a ako do nje kojim čudom i dođe, teško da može biti uspješna. Ali upravo se to dogodilo 2009. kada su na pozornicu stali Al Green, Justin Timberlake, Keith Urban i Boyz II Men i izveli "Let's Stay Together".

I Metallica je prije tri godine "One" odsvirala u paru s kineskim pijanistom Langom Langom spojivši tako heavy metal i klasiku.

Godinu dana ranije producenti Grammya spojili su "Daylight" Maroon 5 s "Girl on Fire" Alicije Keys.

Čudnu kombinaciju 2009. donijeli su Radiohead koji su odlučili nastupiti s orkestrom južnokalifornijskog Sveučilišta USC koji im je pomogao izvesti "15 Step" s albuma "In Rainbows".

EDM glazba postala je mainstream 2011. pa su čelni ljudi Grammya odlučili da i to treba obilježiti. Spojili su Davida Guettu, Chrisa Browna, Lil Waynea, Deadmau5a i Foo Fighterse. Zajednički hit prve trojice "I Can Only Imagine" doveo je do Foo Fightersa koji su s "Rope" štafetu predali Deadmau5u. A baš je te večeri, primajući nagradu za najbolji rock album, Dave Grohl rekao da je u glazbi najvažniji ljudski faktor i da ne može cijeniti glazbu koja dolazi iz računala.

Na samom početku 21. stoljeća, Grammy je obilježio Mobyev "Play", pa je bio red da "Natural Blues" čujemo i uživo. Uz Mobya pjevala je Jill Scott, a onda je odnekud iskočio kolektiv Blue Man Group i pjesma - nastala na temeljima starog bluesa Vere Hall - otišla je u pogrešnom smjeru.

Čudnih kombinacija bilo je još: Prince i Beyonce; Imagine Dragons i Kendrick Lamar; CeeLo Green, Gwyneth Paltrow i Muppetsi; Foo Fightersi svirali su s Chickom Coreom; pa nam ostaje tek za vidjeti što će donijeti ovogodišnje izdanje.

kraj

Stjepan Vrečko

Stjepan Vrečko - Ponekad su važniji oni tonovi koji se ne odsviraju...