Veličanstveni teatar apsurda Blixe i Teha

8.2.2017. @ 11:32 Tino Friščić

Blixa Bargeld & Teho Teardo

Datum i vrijeme:utorak, 7.2.2017. 21:30
Mjesto održavanja:Pogon Jedinstvo, Zagreb
Cijena ulaznice: 150 (180) Kn (Rasprodano)

Čovjek koji prekine suradnju s Nickom Caveom bez da mu praktički kaže "Doviđenja, bilo mi je drago" sam po sebi izaziva čuđenje i interes publike gladne originalnih pojava u rocku.

Blixa Bargeld, lider kultnog njemačkog industrial benda Einstürzende Neubauten upravo je jedna takva posebna pojava, čovjek koji u svojim zrelim godinama doživljava pravu renesansu kroz suradnju s kompozitorom Tehom Teardom.

20170208-094036_blixa03.jpg

/ foto: Mladen Pobi

Nakon fenomenalnog prvijenca "Still Smiling", ova njemačko-talijanska osovina prošle je godine objavila također pažnje vrijedan "Nerissimo", čija je naslovna pjesma otvorila jednu ni po čemu običnu večer u Pogonu Jedinstvo.

Od samog početka nastupa bilo je jasno kako su Teho, Blixa, domaći kvartet Prelude, violončelo Martine Bertoni i alt klarinet na istoj valnoj dulji, stvarajući prepoznatljiv, predivno zlokoban zvuk koji podsjeća na stilistiku posljednjega Caveova albuma "Skeleton Tree".

Klasični string arrangement odlično je suprotstavljen suptilnom latino ritmu u pjesmi "Empty Boat" Caetana Velosa, dok u "Animelle" opaki beat Tehovog basa i klarineta Gabrielea Coena briljantno grade napetost koja dostiže vrhunac uz prijeteći zvuk violina i Blixin glas proroka iz pakla.

20170208-094054_blixa05.jpg

Još jedna savršeno izvedena stvar je "What If?", u kojoj spoj post rock grmljavine i melodramatičnog gudanja podsjećaju na moćne live izvedbe hollywoodskog velikana Hansa Zimmera, a visoku razinu kvalitete i dramatičnosti ovaj kolektiv nastavlja vjerojatno najkompletnijom i najraskošnijom skladbom koju su Blixa i Teho iznjedrili – "Nirgendheim". Savršena izvedba intenzivirana je promuklom dernjavom Bargelda na samom kraju pjesme, a već u sljedećem trenutku u pjesmi "Still Smiling" bariton karizmatičnog Nijemca prelazi u ugodnu, baršunastu notu. Naravno, svi koji su dobro upoznati s ovim singlom znaju da se taj umirujući glas pri samom kraju pjesme mijenja u zvjerski, gollumovski prigušeni krik koji je uživo još nebrojeno puta fascinantniji, da ne kažem jeziviji.

20170208-094040_blixa04.jpg

"Come Up And See Me" Bargeld je popratio zanimljivom uvodnom crticom iz svog život u Rimu gdje je boravio za vrijeme snimanja materijala s Tehom. Upravo kroz ovu sjajnu autobiografsku epizodu opisanu i u pjesmi Blixa sjajno ironizira moderno društvo zatrpano idiotskim TV programima koje upijamo bez razmišljanja.

Vrhunsku glazbenu večer čiji je redovni dio završio engleskom verzijom pjesme "Nerissimo" trebao je zaokružiti bis uz "Soli si muore", obradu hita iz '60-ih godina prošlog stoljeća. No, umjesto toga dobili smo Blixin mini stand up kojim je šašavi Nijemac zabavljao oduševljenu publiku dok je Teho u backstageu bezuspješno zaustavljao krvarenje iz nosa. Bilo je tu svega – od filozofskih viceva, prepričavanja dogodovština s ljetovanja u Dugom Ratu, pjevušenja "Smoke on the Water" i "Somewhere Over the Rainbow" pa sve do trenutaka neugodne šutnje koja je konačno prekinuta kad je Blixa konačno priznao poraz uvidjevši da se Teho neće vratiti na pozornicu i zajedno s pratećim glazbenicima povukao se u backstage.

Bio je to neobičan, za neke možda i frustrirajući, no u svakom slučaju savršen kraj veličanstvenog komada teatra apsurda koji su nam jučer demonstrirali Blixa Bargeld i Teho Teardo.

kraj