Recenzije

Zadovoljstvo je rokati na Carnaval

19.3.2017. @ 11:12 Siniša Miklaužić

Carnaval

Miss Universe

Miss Universe
Datum izdanja:21.12.2016.
Izdavač:Kapa Records
Žanr:Rock, Stoner
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. New Shoes Of Mine
  2. Seven
  3. Moon Shuffle
  4. Round Nose Cat
  5. Bluebird
  6. Space Bar
  7. Silver Starlight
  8. Rocket
  9. Burning Sun

Tko kaže da s vremenom ne dolazi moć i iskustvo? Carnaval pokazuje da i u glazbi možeš biti bolji čim si stariji i s više tog iza sebe.

"Miss Universe" je njihov četvrti album i slobodno mogu reći da je on ujedno i najbolji. Možda sam još pod dojmom prošlogodišnjih hrvatskih albuma koji su razvalili žanr, ali to nimalo ne umanjuje vrijednost Carnavalovog albuma koji stoji tik do Cojonesa i She Loves Pablo.

Ono što su Carnaval odlično posložili na ovom albumu jest sama osnova pjesama, a to su masivni riffovi s melodijama koje gaze sve pred sobom kao valjak kojem su upravo nabacali tonu svježeg asfalta. Fokus pjesama nije otišao u neke čudne vode, kako se to znalo događati im na proteklim albumima, već je sve posloženo točno onako kako treba biti. Čak i na progresivnijim pjesmama poput "Space Bar" nemam što prigovoriti jer pumpanje atmosfere su napravili odlično.

Nakon niza stonerskih brijačica, u cijelu priču se lijepo uklopila akustična "Silver Starlight" koja podsjeća na balade Pearl Jama i Soundgardena. Iz tog razloga, kako je uvijek i moda da se pjesme prije ili kasnije prebace u akustiku, ne bi me čudilo da već u skorije vrijeme prearanžiraju pjesme u ovakve sheme, jer pjesma zvuči intrigantno, a vjerujem da bi i druge u ogoljenijim verzijama bile podjednako dobre.

Ipak, Carnaval su moćan stoner rock bend koji su na sceni debelo preko deset godina. Kroz to vrijeme, kao i svaki bend, imali su uspone i padove, a s "Miss Universe" su napravili najbolju stvar u dosadašnjoj karijeri.

Od uvodne "New Shoes Of Mine" do završnih "Rocket" i "Burning Sun", nema trenutka za opuštanje, a upravo posljednja "Burning Sun" koja traje gotovo deset minuta pokazaje sav šarm ovakve muzike jer se bend poigrava mnogim motivima, stalno ih ispreplitavajući da bi se dobila što užarenija atmosfera.

Naravno, ako ne volite bučnu glazbu, ovo nije album za vas, ali svaki ljubitelj alternativne glazbe sa zadovoljstvom će ovo staviti u svoj stereo uređaj i rokati zajedno s Carnavalom. Trebalo im je vremena, ali koga briga... Sad možemo uživati!

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.