Lucky Chops izvukli maksimum od instrumenata za Zagrepčane

7.2.2017. @ 16:12 Ivan Miočić

Lucky Chops

Datum i vrijeme:ponedjeljak, 6.2.2017. 20:00
Mjesto održavanja:Boogaloo Club - velika dvorana, Zagreb
Cijena ulaznice: 130 (140) Kn

Reklo bi se da ponedjeljak i nije baš najidealniji dan za kolektivni večernji plesnjak, ali onaj tko se sinoć slučajno zatekao u Boogaloou ugodno se mogao iznenaditi.

Nanovo oživljeni klub ugostio je, naime, svjetsku transžanrovsku atrakciju zvanu Lucky Chops, mlađahan njujorški brass bend sastavljen od trube, suzafona, trombona i tenor saksofona (sinoć je nedostajao jedino šesti član na bariton saxu) - zahtjevnih instrumenata koje je ova četvorica na podlozi neodoljivo ritmičnih bubnjeva doslovce rasturila.

20170207-095347_img7104.jpg

/ foto: Goran Božak

Radi se o stopostotnom analognom bend koji je postao senzacija zahvaljujući digitalnim medijima, a to je podatak koji samo ide u prilog spašavanju glazbe u postmodernom vremenu. Neovisno o ukusima, Lucky Chops su barem u tom smislu inspirativni kao rijetko tko otkad je 21. stoljeća.

Priča kaže kako je bend gaže odrađivao u njujorškoj podzemnoj željeznici, a kad ih je neki južnoamerički turist 2015. godine snimio i snimku uploadao na YouTube, momci su počeli dobivati prave gaže. Trenutno su na svjetskoj turneji, dvorane pune mahom, a oduševljenoj publici pozitivnu energiju dijele šakom i kapom.

20170207-095340_img7024.jpg

Takav je bio i njihov debitantski nastup pred domaćom publikom. Boogaloo je poslužio kao dovoljno dobar prostor za ovakvu manifestaciju, a ono što je hvalevrijedno je napokon dobar zvuk, nešto čime se 'bivši' Boogaloo nije baš mogao podičiti (metal koncerti su, recimo, bili izuzetno kritični).

Doduše, idealno bi bilo da je ovo bio vikendni koncert. Ili čak i bolje - ljetni, festivalski. Početak radnog tjedna ipak je pomalo oduzeo atmosferu tako da klub nije baš gorio do usijanja i podij nije bio baš najrasplesaniji, izuzevši prve redove, ali svaka izvedena pjesma izmamila je enormno pljeskanje i oduševljenje. Više se radilo o znatiželjnom promatranju nego o pravom derneku, kakav bi i trebao biti koncert ove nabrijane petorke. Bio je to tako tek mamac za predstojeće koncerte na domaćem terenu, a s obzirom na brojnost sinoćnje publike nema razloga da se to u skoroj budućnosti opet i ne dogodi.

Set-lista uglavnom je bila sastavljena od interpretacija poznatih ili manje poznatih pop/rock/ska hitova, a sve je to skupa povremeno znalo biti začinjeno finim swingom i jazzom. Teško je reći što je ekipa sve točno odsvirala tijekom 90 minuta svirke, no ako se ne varam, našla se tamo verzija "Helter Skelter" The Beatlesa, bizaran mash-up treš plesnjaka "Danza Kuduro" i Survivorovog "Eye Of The Tiger", "Lean On Me" Billa Withersa, "Stand By Me" Ben E. Kinga...

20170207-095343_img7039.jpg

Unatoč zabavnom karakteru čitavog nastupa, nema sumnje da su se Lucky Chops pokazali kao oveći majstori svojih instrumenta. Oni su showmeni koji ciljaju na dobar provod uz virtuoznost svirke. To su uostalom dodatno dokazali i pojedinačnim solo dionicama od kojih je možda i najinteresantnije bilo vidjeti sitnog Raphaela Buyoa na suzafonu, a koji je dušu ispuhao u taj gigantski instrument. Doduše ni trombonist Josh Holcomb, saksofonist Daro Behroozi te Joshua Gawel na vrištećoj trubi nisu bili u zaostatku ni najmanje. Svaki je iz svog instrumenta znao izvući debeli maksimum, a publika je to znala cijeniti.

20170207-095350_img7204.jpg

Poruke humanosti nisu izostale ni kod ovih zaljubljenika u sviranje pa smo tako po tko zna koji put ponovili kako se uz muziku pametnije ujedinjavamo te gradimo bolji svijet. Razišli smo se relativno rano, već u 22 sata – publika na hladnu kišu i vjetar, a Lucky Chops do sljedeće postaje za ispucavanje dobrih vibracija. Hvala dobrim vilama i duhovima iz močvara, imaju ih oni na bacanje.

kraj